DIAZOMID 250 mg 10 tablet {Sanofi} Uyarılar

Sanofi Aventis Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Diazomid uyarılar, Diazomid zararları, Diazomid önlemler, Diazomid riskler, Diazomid yan etkisi, Diazomid alerji, Diazomid alkol, Diazomid hamileler, Diazomid emzirme, Diazomid araç kullanımı, Diazomid fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uyarılar

• Bütün sülfonamid türevleriyle görülebilen aşağıdaki advers reaksiyonlar asetazolamidle de ortaya çıkabilir: Anafılaksi, ateş, döküntü (eritema multiforme, Stevens-Johnson sendromu, toksik epidermal nekroliz dahil), kristalüri, böbrek taşı, kemik iliği depresyonu, trombositopenik purpura, hemolitik anemi, lökopeni, pansitopeni ve agranülositoz. Böylesi bir reaksiyon saptandığında ilaç kesilmeli ve uygun bir tedavi uygulanmaya başlanmalıdır.

• Asetazolamid alan hastalarda bilateral akut açı kapanması glokomu ve/veya miyopi bildirilmiştir. Akut açı kapanması glokomu ve/veya miyopi için önerilen mekanizma, diğer süllonamid türevleri için de tarif edildiği gibi, sülfa bileşenine karşı oluşan aleıjik veya idiosinkratik reaksiyondan dolayı siliokoroidal ödemdir. Bu durumda DİAZÖMİD kesilmelidir ve tedavi eden doktorun tavsiyesi alınmalıdır.

• Asetazolamidle tedavi edilen hastalarda kan glukozunda yükselmeler ve düşüşler görülmüştür.

Asidoz gelişme riski olan ya da diabetes mellituslu hastalara asetazolamid verilirken dikkatli olunmalıdır; yaşlılarda ve böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalarda ciddi metabolik asidoz ortaya çıkabilü. Uzun süreli tedavi sırasında periyodik olarak plazma elektrolitleri ve kan sayımı kontrol edilmeli ve hastalar herhangi bir olağandışı deri döküntüsünü bildirmeleri konusunda uyarılmalıdırlar.

• Dozun artırılması diürezi artırmaz, ancak sersemlik ve’veya parestezi oluşma insidansını artırabilir.

• Alveoler ventilasyonunun bozulmuş olma olasılığı olan pulmoner tıkanması ya da amfızemi olan hastalarda, asetazolamid, asidozu ağırlaştırabileceğindeıı dikkatle uygulanmalıdır.

• Dağ tırmanışları sırasında, akut dağ hastalığını önlemek amacıyla kademeli bir tırmarış gerçekleştirilmelidir. Eğer hızlı bir tırmanış gerçekleştiriliyorsa ve asetazolamid kullanılıyorsa, yüksek irtifa akciğer ödemi ya da yüksek irtifa beyin ödemi gibi yüksek irtifa hastalığının ağır formlarının ortaya çıkması halinde, bu ilacm kullammı hemen aşağıya inilmesi gerekliliğini ortadan kaldırmaz.

• Eş zamanlı olarak yüksek dozda asDirin kullanan hastalarda asetazolamid uygulanırken dikkatli olunmalıdır, çünkü anoreksi. taşipne, letarji metabolik asidoz, koma ve ölüm vakalan bildirilmiştir.

• Asetazolamid idrardaki kristallerin düzeyinde artışa yol açabilir.

Asetazolamid teofılinin HPLC yöntemiyle ölçümünde hatalı sonuç alınmasına yol açar.

• Karaciğer fonksiyon bozukluğunda kullanımı koma ile sonuçlanabilir.

• Nadir kalıtımsal galaktoz intoleransı, Lapp laktoz yetmezliği ya da glikoz-galaktoz malabsorbsiyon problemi otan hastalann bu ilacı kullanmamaları gerekir.

• Bu tıbbi ürün tartrazin içerir. Alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Dikkat isteyen işlerde çalışan hastaların asetazolamid kullanırken uyarılmaları gerekir.