DIAFORMIN 1000 mg 100 film tablet Dozu

Aris Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Diaformin dozu, Diaformin dozaj, Diaformin doz aşımı, Diaformin uygulama, Diaformin kullanım şekli, Diaformin kullanımı, Diaformin kullanım süresi, Diaformin açmı tokmu, Diaformin nedir, Diaformin ne için kullanılır, Diaformin nasıl kullanılır, Diaformin faydaları, Diaformin etkileri, Diaformin günde kaç kez, Diaformin sabah mı akşam mı, Diaformin fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uygulama şekli

Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Erişkinlerde:

Monoterapi ve diğer oral antidiyabetik ilaçlarla kombinasyon

Standart başlangıç dozu yemekler ile birlikte veya yemekten sonra günde 2-3 defa 500 mg veya 850 mg metformin hidroklorürdür.

10-15 gün sonra kan glukoz düzeyleri temel alınarak doz ayarlaması yapılmalıdır. Dozda yapılacak küçük bir artış gastrointestinal tolerabiliteyi arttırabilir.

Metforminin önerilen maksimum dozu üçe bölünmüş doz şeklinde günlük 3 g’dır.

Diğer bir oral antidiyabetik ilaçtan geçiş yapılacaksa; diğer ilaç kesilmeli ve yukarıda belirtilen dozlarda metformin hidroklorür başlanmalıdır.

Sülfonilüre grubu oral antidiyabetiklerle birlikte kullanım

4 haftalık tavsiye edilen maksimum dozda metformin 1000 mg tedavisine yanıt vermeyen hastalarda kademeli olarak Sülfonilüre grubu oral antidiyabetik eklenebilir. Metformin ve sülfonilürenin birlikte kullanıldığı tedavilerde, ilaçların dozu minimum dozda ayarlanmalıdır. Her iki oral antidiyabetiği maksimum dozda içeren 1-3 aylık tedaviye cevap vermeyen hastalara alternatif olarak insülin tedavisi uygulanabilir.

İnsülin ile birlikte kullanım

Daha iyi kan glukoz kontrolü sağlamak için metformin ve insülin birlikte kullanılabilir. Metformin hidroklorür günde 2 veya 3 kez standart başlama dozuyla verilirken, insülin dozu kan glukoz ölçümleri temel alınarak ayarlanır.

Uygulama şekli:

DİAFORMİN yemekler ile veya yemeklerden sonra bir bardak su ile oral yolla kullanılır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler: Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

Kreatin klerensinde azalmaya paralel olarak DİAFORMİN’in plazma ve kandaki yarılanma ömrü uzar ve renal klerensi azalır. Bundan dolayı DİAFORMİN serum kreatinin düzeyi 1.5 mg/dL’nin üzerinde olduğu erkek hastalarda ve 1.4 mg/dL’nin üzerinde olduğu kadın hastalarda kullanılmamalıdır (bkz. Bölüm 4.3). Klinik olarak Klkr <60 mL/dak. olan hastalarda DİAFORMİN kullanılmamalıdır. Karaciğer hastalığı DİAFORMİN tedavisi sırasında laktik asidoz gelişmesi için bir risk faktörü olduğundan DİAFORMİN karaciğer yetmezliği olan hastalarda kullanılmamalıdır (bkz. Bölüm 4.3).

Pediyatrik popülasyon:

DİAFORMİN 10 yaş veya üzeri çocuklarda ve ergenlerde kullanılabilir. Bu yaş grubu hastalarda doz: Monoterapi ve insülin ile birlikte kullanım

• Standart başlangıç dozu yemekler ile birlikte veya yemekten sonra günde 1 kez 500 mg veya 850 mg metformin hidroklorürdür.

10-15 gün sonra kan glukoz düzeyleri temel alınarak doz ayarlaması yapılmalıdır. Dozda yapılacak küçük bir artış gastrointestinal tolerabiliteyi arttırabilir. Metformin hidroklorür için önerilen maksimum doz iki veya üçe bölünmüş doz şeklinde günlük 2g ’dır.

Geriyatrik popülasyon:

Doz aşımı ve tedavisi

85 g’a kadar olan metformin hidroklorür dozlarında belirli durumlarda laktik asidoz oluşmasına rağmen hipoglisemi görülmemiştir. Metforminin yüksek doz aşımı veya eşlik eden riskler laktik asidoza neden olabilir. Laktik asidoz tıbbi bir acil durumdur ve hastanede tedavi edilmelidir. Laktat ve metformin hidroklorürü vücuttan uzaklaştırmanın en etkili yolu hemodiyaliz uygulamaktır.