DESIPRAM 25 mg 100 tablet Uyarılar

Assos Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Desipram uyarılar, Desipram zararları, Desipram önlemler, Desipram riskler, Desipram yan etkisi, Desipram alerji, Desipram alkol, Desipram hamileler, Desipram emzirme, Desipram araç kullanımı, Desipram fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uyarılar

O _

“Antidepresan ilaçların çocuklarve24yaşına kadarolan gençlerdeki

kullanımlarının, intihar düşünceyadadavranışlarınıarttırma olasılığı

bulunmaktadır. Bu nedenle özellikle tedavinin başlangıcı ve ilk aylarında, ilaç dozunun artırılma/azaltılma ya da kesilme dönemlerinde hastanın gösterebileceğihuzursuzluk, aşırı hareketlilik gibi beklenmedik davranış değişiklikleri ya da intiharolasılığı gibi nedenlerle hastanın gerek ailesi gerekse tedavi edicilerce yakinenizlenmesi gereklidir”

Antidepresanlar, majör depresif hastalık ve diğer psikiyatrik hastalıklarda çocuk, adolesan ve genç yetişkinlerin (18-24 yaş) intihar düşüncesi ve davranışında riskiarttırır; reçete etmeden önce risk değerlendirilmelidir. Kısa dönem çalışmalar >24 yaşüzerindeki hastalarda artan bir risk göstermemektedir ve > 65 yaş üzeri hastalardaazalan bir risk göstermektedir. Klinik kötüye gidiş, intihar, ya da davranışlardaalışılmadık değişiklikler yakından takip edilmeli; hastanın ailesi ya da hasta bakıcıhastayı yakından gözlemdi ve sağlık kuruluşuyla iletişim için yönlendirilmelidir.Desipramin, adolesanlarda depresyon tedavisi için FDA onaylıdır.

Majör depresyonda bir intihar girişimi olasılığı doğaldır ve remisyon gerçekleşinceye kadar devam edebilir. Depresyonun ya da intihar düşüncesinin kötüleşmesi, özellikletedavinin başlangıcında (genellikle ilk 1-2 ay), doz artışı ya da azaltılmasında takipedilmelidir. Yüksek riskli hastalarda dikkatli kullanılmalıdır. Mevcut semptomların birparçası olmayan, kötüleşen depresyon ve ağır, beklenmedik intihar riski ilaçtedavisinin bırakılmasını ya da düzenlenmesini gerektirebilir.

Hastanın ailesi ya da hasta bakıcı intihar ve ilişkili davranışların (ajitasyon, asabiyet, düşmanlık, dürtüsellik ve hipomani) takip edilmesi ve sağlık kuruluşlarına bildirilmesiiçin uyarılmalıdır.

Bazı hastalarda psikozun kötüleşmesi veya bipolar bozukluğu olan hastalarda mani veya hipomaniye sapma meydana gelebilir. Depresif semptomlar gösteren hastalarbipolar bozukluk için taramadan geçirilmelidir. Bipolar bozukluğu olan hastalardamonoterapiden kaçınılmalıdır. Desipramin, bipolar depresyon tedavisi için FDA onaylıdeğildir.

Trisiklik antidepresanlar nadiren kemik iliği depresyonuna neden olur; herhangi bir enfeksiyon işaretine karşı takip edilmeli ve semptomlar (ateş, boğaz ağrısı) belirginsetam kan sayımı yapılmalıdır.

Bu ilacın oluşturduğu antikolinerjik blokajın derecesi, diğer siklik antidepresanlarla kıyaslandığında düşüktür. Bununla beraber, üriner retansiyonu, benign prostathiperplazisi, dar açılı glokom, kserostomi, görme bozuklukları, konstipasyon veyabağırsak tıkanıklığı hikayesi olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır.

DESIPRAM ile sedasyon derecesi diğer antidepresanlara göre düşüktür. Bununla beraber, DESIPRAM uyuşukluk/sedasyona ve uyanıklık gerektiren işlerinperformansında bozulmaya neden olabilir (örn, makine ya da araç kullanma). Sedatifetki diğer bir SSS depresam ve/veya alkol ile artabilir.

Ortostatik hipotansiyon riski diğer antidepresanlara göre orta derecedir.

İleti anormalliği riskine bağlı olarak, kardiyovasküler hastalık hikayesi olan hastalarda (geçirilmiş MI, inme, taşikardi veya ileti anormallikleri) veya ailesinde ani ölümhikayesi olan hastalarda, disritmiler veya iletim anormalliklerinde dikkatlikullanılmalıdır.

Şeker hastalarında glikoz dengesini değiştirebileceği uyarısıyla kullanılmalıdır.

Planlı ameliyatlar öncesi ilaç kullanımı bırakılmalıdır.

Uzun süreli yüksek dozlarda ilaç kullanan hastalarda tedavi aniden kesilmemelidir.

Nöbet eşiğini düşürebilir. Geçirilmiş nöbet veya beyin hasarı gibi nöbete predispozan koşullar, alkolizm veya nöbet eşiğini azaltan diğer ilaçlarla eşzamanlı tedavide sonderece dikkatli kullanılmalıdır. Bazı hastalarda ölümden önce kardiyak disritmi venöbetler görülebilmektedir.

Elektrokonvülsif tedavi ile ilişkili riskleri arttırabilir.

Hipertiroid hastalarında veya tiroid desteği alanlarda dikkatli kullamlmalıdır.

Uzun QT sendromu / Torsades de Pointes’e neden olabilen beta-agonistlerle ya da ilaçlar ile birlikte kullanıldığında (kinidin, prokainamid, disopramit, sisaprit,sparfloksasin, gatifloksasin, moksifloksasin) kardiyak aritmiye sebep olabilir.

Hiponatremi / SIADH’a (Uygunsuz antidiüretik hormon sendromu hipersekresyonu) neden olabilir.

Hepatik veya renal disfonksiyonu olan hastalarda ve yaşlılarda dikkatli kullanılmalıdır.

Toksisitenin en önemli bulgusu EKG’de QRS veya QT’nin uzamasıdır. PR intervalinin uzaması da önemli bir bulgudur, fakat ilacın plazma düzeyi ile daha azbağlantılıdır.

Uyku hali, baş dönmesi ve postüral hipotansiyon, ilaca karşı oluşan intolerans semptomlarıdır.

Laktoz monohidrat içeriği sebebiyle; nadir kalıtımsal galaktoz intoleransı, Lapp laktoz yetmezliği ya da glikoz-galaktoz malabsorpsiyon problemi olan hastaların bu ilacıkullanmamaları gerekir.

Sodyum içerir. (Bu ürünün her tabletinde 1 mmol (23 mg)’den daha az sodyum ihtiva eder; bu dozda sodyuma bağlı herhangi bir yan etki beklenmemektedir.)

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Desipramin mental ve/veya fiziksel aktiviteleri olumsuz olarak etkilemektedir. Bundan dolayı, hastaların tedavi altında iken araç ve makine kullanımından sakınmalarıönerilir.