DENTA-CLAR 250 mg/5 ml oral süspansiyon hazırlamak için granül 50 ml Dozu

Drogsan Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Denta Clar dozu, Denta Clar dozaj, Denta Clar doz aşımı, Denta Clar uygulama, Denta Clar kullanım şekli, Denta Clar kullanımı, Denta Clar kullanım süresi, Denta Clar açmı tokmu, Denta Clar nedir, Denta Clar ne için kullanılır, Denta Clar nasıl kullanılır, Denta Clar faydaları, Denta Clar etkileri, Denta Clar günde kaç kez, Denta Clar sabah mı akşam mı, Denta Clar fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uygulama şekli

Pozoloji:

DENTA-CLAR Oral Süspansiyon (250 mg/5 ml) çocuklarda tavsiye edilen dozu günde iki defa 7,5 mg/kg olup mikobakteriyel olmayan enfeksiyonlar için maksimum doz günde ikidefa 500 mg’dır. Dozajı belirlemek için aşağıdaki tablo yol gösterici olabilir:

ÇOCUKLARDA DENTA-CLAR SÜSPANSİYON (250mg/5ml) DOZ TAYİNİ

Vücut Ağırlığına Göre ŞIRINGA DOZ TABLOSU

Mikobakteriyel Enfeksiyonları Olan Hastalarda Dozaj

Yaygın veya lokalize mikobakteriyel enfeksiyonları olan çocuklarda (M. avium, M. intracellulare, M. chelonae, M. fortuitum, M. kansasii), önerilen doz, günde iki dozabölünmüş olarak 15 - 30 mg/kg klaritromisindir.

Klinik yarar gösterildiği sürece klaritromisin tedavisine devam edilmelidir. Başka antimikobakteriyel ajanların ilave edilmesi yararlı olabilir.

Uygulama sıklığı ve süresi:

Normal tedavi süresi, ilgili patojene ve hastalığın şiddetine bağlı olarak 5 ila 10 gün

arasındadır.

Uygulama şekli

Sulandırılmış ilaç aç veya tok karnına verilebilir; ayrıca sütle de alınabilir.

Süspansiyonun hazırlanması:

1. Açmadan önce şişeyi iki-üç kez sallayınız.

2. Şişeye, şişe üzerindeki işaret çizgisini geçmeyecek şekilde bir miktar kaynatılıpsoğutulmuş su ilave edip, kuvvetlice çalkalayınız.

3. Birkaç dakika bekleyiniz. Sıvının düzeyi alçalacaktır. İşaret çizgisine kadar tekrar su iletamamlayınız ve bu suretle elde edilen süspansiyon iyice homojen oluncaya kadar yenidençalkalayınız.

İlacınız şimdi kullanıma hazırdır. Aşağıda belirtilen şekilde kullanınız. Her kullanımdan önce

şişeyi iyice çalkalayınız.

Hazırlanmış süspansiyondaki klaritromisin konsantrasyonu 5 ml’de 250 mg’dır.

İlacın alınması:

İlacı kaşık veya şırınga ile çocuğunuza verebilirsiniz.

Kaşık ile kullanım:

1. İlacı çocuğunuza kaşık ile vereceksenizdoktorunuzun önerdiği şekilde kaşıktablosunu esas alınız.

2. İlacı çocuğunuza şırınga ileverecekseniz aşağıdaki talimatlarauyunuz.

Şırınga ile kullanım:

a. Şişeyi açınız. (Bkz. Şekil 1)

b. Verilen adaptör tıpayı şişenin ağzınayerleştiriniz ve iyice bastırınız. Şırıngayışişenin ağzındaki adaptör tıpayayerleştiriniz. (Bkz. Şekil 2)

c. İlacı şırıngaya çekmek için, şişe +şırınga birlikte olarak ters çeviriniz vedik bir konumda tutunuz (Bkz. Şekil 3)

d. Hekim tarafından belirtilen dozuşırıngaya çekiniz. (Bkz. Şekil 4)

Örneğin, 5 kg ağırlığındaki bir çocuk için bir defalık doza karşılık gelen miktar 1.5 ml olduğu için şırıngaya çekilmesi gereken miktar 1.5 ml’dir. Günde iki kez 1.5 ml verilmelidir.

e. Şırıngayı şişeden geri çekiniz ve ilacı çocuğunuzun ağzına doğrudan şırınga ile veyaşırıngaya çektiğiniz ilacı kaşığa aktararak verebilirsiniz.

f. İlacın ağzını kapatınız. Her kullanımdan önce şişeyi iyice çalkalayınız.

g. İlacın alımından sonra bir miktar sıvı verebilirsiniz.

h. Sulandırılan ilaç oda sıcaklığında (25 °C’nin altında) 14 gün kadar saklanabilir. 50 ml’liksüspansiyona ilave edilen toplam su miktarı 26 ml’dir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Böbrek yetmezliği/Karaciğer yetmezliği: Kreatinin klerensi 30 ml/dak’dan az olan çocuklarda klaritromisin dozu yarıya düşürülmelidir. Örneğin günde bir defa 250 mg’a kadarveya daha şiddetli vakalarda günde 2 defa 250 mg. Bu hastalarda tedavi süresi 14 günügeçmemelidir. Orta dereceden şiddetli dereceye kadar böbrek bozukluğu olan hastalarda dadikkatle uygulanmalıdır.

Karaciğer fonksiyonu bozuk olan hastalara klaritromisin uygulanırken dikkatli olunmalıdır. Bununla birlikte, şiddetli böbrek yetmezliği durumlarında, beraberinde karaciğer yetmezliğiolsun veya olmasın, dozun azaltılması veya doz aralarının uzatılması uygun olabilir.

Doz aşımı ve tedavisi

Aşırı miktarlarda klaritromisin alımının, gastrointestinal (mide - barsak ile ilgili) semptomları vermesi beklenebilir. Bipolar bozukluk öyküsü olan bir hastada 8 g klaritromisin almış vemental durumda değişmeler, paranoid davranışlar, hipokalemi ve hipoksemi görülmüştür.Aşırı doza eşlik eden advers reaksiyonlar, absorbe edilmemiş ilacın uygun eliminasyonu vedestekleyici tedavi ile kontrol altına alınmalıdır. Diğer makrolidlerle olduğu gibi,klaritromisinin serum seviyeleri hemodiyaliz veya peritoneal diyalizden etkilenmez.