COGITO TEDAVIYE BASLAMA paketi 28 tablet Etkileşimi

Santa Farma Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Cogito etkileşimi, Cogito etken madde, Cogito yardımcı maddeler, Cogito alkol, Cogito etkileşim, Cogito kullananlar, Cogito dozu, Cogito kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

Memantinin farmakolojik etkileri ve etki mekanizması nedeni ile aşağıdaki etkileşmeler oluşabilir:

• Memantinin etki şekli sebebiyle; L-dopa, dopamineıjik agonistler ve antikolinerj iki erinetkileri, memantin gibi NMDA antagonistleri ile birlikte kullanıldığında artabilir.

• Memantin kullanımı, barbitüratların ve nöroleptiklerin etkilerini azaltabilir. Memantininantispazmodik ajanlar, dantrolen veya baklofen ile birlikte kullanımı; etkilerini modifıyeedebilir ve doz ayarlaması gerektirebilir.

• Toksik psikoz riski nedeni ile memantinin amantadin ile birlikte kullanımındankaçınılmalıdır. Her iki madde de NMDA-antagonistidir. Aynı yaklaşım ketamin vedekstrometorfan için de geçerli olabilir (Bkz. 4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri).Memantin ve fenitoinin kombine kullanımının olası riskine ilişkin yayınlanmış bir tane vakaraporu bulunmaktadır.

• Amantadin ile aynı renal katyonik nakil sistemini kullanan simetidin, ranitidin, prokainamid,kinidin, kinin ve nikotin de muhtemel olarak memantin ile etkileşip, plazma düzeyinde artışriski oluşturabilir.

• Memantin, hidroklorotiazid (HCT) veya HCT’li herhangi bir kombinasyon ile birliktekullanılırsa, HCT serum seviyesinde azalma muhtemeldir.

• Nedensel bir ilişki kurulmamış olsa da oral antikoagülanlarla birlikte tedavi edilen hastalariçin protrombin zamanının veya uluslararası normalleştirme oranının (INR) yakındanizlenmesi tavsiye edilmektedir.

• Karbonik anhidraz inhibitörleri ve sodyum bikarbonat ile kullanımında klerens düşebilir.

Sağlıklı genç gönüllülerde yürütülen tek-doz farmakokinetik çalışmalarında memantin ile gliburid/metformin kombinasyonu veya donezepil arasında anlamlı bir ilaç etkileşimigözlenmemiştir.

Sağlıklı genç gönüllülerde yürütülen bir klinik çalışmada, memantinin galantamin farmakokinetiği üzerinde hiçbir anlamlı etkisi gözlenmemiştir.

Memantin; CYP1A2, 2A6, 2C9, 2D6, 2E1, 3A, flavin içeren monoksijenaz, epoksit hidrolaz veya sülfasyonunu in vitro olarak inhibe etmemiştir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Pediyatrik popülasyon

Özel popülasyonlara ilişkin etkileşim çalışması yapılmamıştır.