CLOBESOL %0.05 50 G krem Uyarılar

Biofarma Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Clobesol uyarılar, Clobesol zararları, Clobesol önlemler, Clobesol riskler, Clobesol yan etkisi, Clobesol alerji, Clobesol alkol, Clobesol hamileler, Clobesol emzirme, Clobesol araç kullanımı, Clobesol fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uyarılar

Klobetazol kortikosteroidlere veya preparattaki yardımcı maddelerden herhangi birine lokal aşın duyarlılık öyküsü olan hastalarda dikkatle kullanılmalıdır. Lokal hipersensitivitereaksiyonları teşhis edilen hastalığa benzer semptomlar gösterebilir (Bkz. 4.8 İstenmeyenetkiler).

Glukokortikosteroid eksikliğine yol açan hiperkortizolizm (Cushing’s sendromu) ve reversible hipotalamik pituiter adrenal (HPA) eksen süpresyonu bazı bireylerde topikalsteroidlerin sistemik absorpsiyonunda artışa sebep olabilir. Bu durum gözlemlendiğinde yailacın uygulama sıklığı azaltılarak ilaç yavaş yavaş bırakılır ya da daha az potent birkortikosteroid uygulanır. İlacın aniden bırakılması glukokortikosteroid eksikliğine yolaçabilir.

Sistemik etkileri artıran risk faktörleri:

• Topikal steroidlerin formülasyonu ve etkileri

• Maruz kalma süresi

• Geniş yüzey uygulamaları

• Oklüzyon alanları (öm. kıvrımlı bölgeler) ya da üzeri kapatılmış (örn. bebek bezi)alanlar

• Stratum comeumun artmış hidrasyonu

• İncelmiş cilt bölgelerinde kullanım (öm. yüz)

• Çatlayan veya diğer sebeplerle cilt bariyerinin bozulduğu alanlarda kullanım

• Yetişkinlere kıyasla çocuklarda ve bebeklerde absorpsiyonun daha fazla olması sebebiylesistemik etkilere duyarlılık daha fazla oranda olabilir. Bu durum çocukların ciltbariyerlerinin tam olarak olgunlaşmamasından ve yetişkinlere nazaran kiloya oranla dahageniş cilt yüzeyine sahip olmalarından kaynaklanmaktadır.

Preparatı gözlerle temas ettirmemeye dikkat edilmelidir. Göz ile temas ettiği takdirde bol su ile yıkanmalıdır.

12 yaşından küçük çocuklarda ve bebeklerde adrenal süpresyon yapabileceğinden uzun süreli topikal kortikosteroid tedavisinden kaçınılmalıdır.

Çocuklar topikal kortikosteroidlerin atrofık etkilerine karşı daha duyarlıdır. Eğer CLOBESOL’ün çocuklarda kullanılması gerekiyorsa, tedavinin birkaç gün ilesınırlandırılması ve her hafta gözden geçirilmesi önerilir.

Çocuklarda ve yüzde uygulandığında tedavi 5 günü geçmemeli ve oklüzyon uygulanmamalıdır.

Glokom ve katarakta neden olabileceğinden göz kapaklarına uygulanacaksa göze kaçmamasına dikkat edilmelidir.

Yüze uygulama bu bölgenin atropik değişikliklere daha duyarlı olmasından dolayı istenmeyen bir durumdur. Yüze uygulama yapılacaksa tedavi birkaç gün ile sınırlandırılmalıdır.

Topikal steroidler psöriyaziste dikkatli kullanılmalıdır; bazı olgularda rebound nüksler, tolerans gelişmesi, yaygın püstüler psöriyazis riski ve cildin bariyer fonksiyonun azalmasınabağlı olarak lokal ve sistemik toksisite gelişmesi bildirilmiştir. Topikal steroidler psöriyazistekullanıldığında hastaların yakından izlenmesi önemlidir.

Topikal kortikosteroidler bazen kronik bacak ülserleri çevresindeki dermatitin tedavisinde kullanılır. Ancak bu kullanım daha yüksek lokal aşırı duyarlılık reaksiyonları ve artmış lokalenfeksiyon riski ile ilişkilendirilebilir.

Enfekte olmuş inflamatuvar lezyonlar lokal kortikosteroidler ile tedavi edilirken, uygun antimikrobik tedavi de uygulanmalıdır. Enfeksiyonda herhangi bir yayılma görülürse,kortikosteroid tedavisi hemen kesilmeli ve sistemik antimikrobik ajanlar verilmelidir. Oklüziförtünün meydana getirdiği ılık ve nemli ortam bakteriyel enfeksiyonu hızlandırabilir, bubakımdan yeni bir oklüzif örtü uygulanmadan önce deri temizlenmelidir.

İçeriğindeki propilen glikol ve setosterail alkol iritasyona ve kontak dermatit gibi lokal deri reaksiyonlarına yol açabilir.

Bu tıbbi ürün içeriğinde bulunan klorokrezol, alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.

Bu tıbbi ürün her 1 g’da 0.570 mg trisodyum sitrat dihidrat, 1 mmol (23 mgj’dan daha az sodyum ihtiva eder; uygulama yolu nedeniyle herhangi bir uyarı gerektirmemektedir.

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Klobetazolün araç ve makine kullanımı üzerindeki etkisini araştıran çalışma bulunmamaktadır. Topikal klobetazolün advers reaksiyon profiline göre bu aktivitelerüzerinde olumsuz etki oluşturması beklenmez.