RISPERDAL 1 mg 20 tablet Gebelik

Janssen Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Botox gebelik kategorisi C'dir. Botox hamilelik kategorisi, Botox gebelik kategorisi, Botox emzirme, Botox anne sütüne geçer mi, Botox laktasyon, Botox hamilelerde kullanımı, Botox ve bebek, Botox kullanımı bilgilerini içerir.

Kısa İlaç Bilgisi

Botox ilacı Botulinum Toksini etken maddesine sahip bir ilaçtır. Botox Flakon değişik yaş gruplarında kullanılmaktadır. İlaç erişkin hastalarda, kronik migrene bağlı olarak görülen baş ağrılarının giderilmesi, inme geçirmiş olan kişilerin bilek ve/veya ellerinde görülebilen inatçı kas spazmları durumunda, boyun ve omuzlarda oluşan inatçı kas spazmında, uygulanan diğer lokal (bölgesel) tedavinin yeterli olmadığı ya da günlük yaşamı etkiler düzeydeki aşırı koltuk altı terlemesi durumunda kullanılmaktadır. İlaç, geriatri olmayan (en fazla 64 yaşında olan) kişilerde, kaş kaldırma olarak bilinen yöntem amacıyla da kullanılır. Botox ilacının kaş kaldırma olarak tabir edilen amaç için kullanılması için, kişinin psikolojisini ciddi seviyede etkileyip etkilemediği de dikkate alınır. Bu yöntem ile glabella çizgileri olarak tanımlanan çizgilerin görünümünde geçici bir iyileşme elde edilmesi için kullanılmaktadır. Erişkin hastalarla birlikte 12 yaşından büyük çocuklarda (ergenlerde) şaşılık, istek dışı göz kırpma, göz kapakları ile yüzde inatçı kas spazmları hastalıklarında da kullanılır. Serebral Palsi tedavisi amacıyla da kullanılan Botox Flakon, serebral palsi hastası olup yürüyebilen çocukların ayaklarındaki şekil bozukluğunun kontrol edilmesi amacıyla kullanılır.

İlaç Sınıfı

Kas İskelet Sistemi > Kas Gevşeticiler > Periferik Etkili Kas Gevşeticiler > Diğer İlaçlar > Botulinum Toksini

ATC Kodu

M03AX01

Etkin Madde

Klostridium botulinum tip A toksini 100 IU

Barkodu

8699593091148

Geri Ödeme Kodu

A06809

Satış Fiyatı

0.0 TL [ 18 Nisan 2018 ]

Original / Jenerik

Orjinal

Reçete Durumu

Beyaz Reçeteli

Eşdeğer İlaç Sayısı

1

Alternatif İlaç Sayısı

1

Sağlık Konuları

Psikoz , Şizofreni , Tourette Hastalığı , Bipolar Bozukluk

Durum

Aktif

SGK Kodu

SGKFN3

İmal veya İthal

Ithal

Raf Ömrü / Son Kullanma Tarihi

24 ay

NFC kodu

ABC

Eşd. ilaç grubu

E361A

Gebelik Kategorisi

İlacın gebelik kategorisi C’dir

İlaç Formu

Tablet

Geri Ödeme Durumu

Ödenir

Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiye

Gebelik Kategorisi: C

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

RİSPERDAL’in gebe kadınlarda güvenle kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir. Gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır.

Gebelik dönemi

Yeni doğanlar dikkatlice izlenmelidir. Hayvan çalışmalarında risperidonun teratojenik etkisine rastlanmamış; fakat diğer üreme toksisitesi tipleri görülmüştür (bkz. Bölüm 5.3). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir. Gebeliğin üçüncü trimesterinde antipsikotik ilaçlara maruz kalan yeni doğanlar, doğumu takiben şiddeti değişebilen, anormal kas hareketleri (ekstrapiramidal işaretler/ekstrapiramidal semptomlar) ve/veya ilaç kesilme semptomları açısından risk altındadırlar. Bu semptomlar, ajitasyon, hipertoni, hipotoni, tremor, somnolans, respiratuar distres veya beslenme bozukluklarını içermektedir. RISPERDAL kesinlikle gerekli olmadıkça gebelik sırasında kullanılmamalıdır. Gebelik sırasında tedavinin bırakılması gerekiyorsa, bu aniden yapılmamalıdır.

Laktasyon dönemi

Hayvan çalışmalarında, risperidon ve 9-hidroksi-risperidon süt ile atılmaktadır (süte geçmektedir). Risperidon ve 9-hidroksi-risperidonun az miktarlarda anne sütüne de geçtiği kanıtlanmıştır. Emzirilen bebeklerdeki advers reaksiyonlar ile ilgili ilişkin herhangi bir veri mevcut değildir. Bu nedenle emzirmenin çocuk açısından faydası, çocuğun karşılaşacağı potansiyel risklere karşı değerlendirilmelidir.

Üreme yeteneği/Fertilite