CITEXAM 40 mg 28 film tablet Zararları

Koçak Farma Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Citexam zararları, Citexam önlemler, Citexam riskler, Citexam uyarılar, Citexam yan etkisi, Citexam istenmeyen etkiler, Citexam cinsel, Citexam etkileri, Citexam tedavi dozu, Citexam aç mı tok mu, Citexam hamilelik, Citexam emzirme, Citexam alkol, Citexam kullanımı bilgilerini içerir.

İstenmeyen etkiler

Sitalopramla gözlemlenen advers etkiler genellikle hafif ve geçicidir. Tedavinin ilk veya ikinci haftalarında daha sık olarak görülürler ve ardından genellikle kaybolurlar. Adversetkiler “MedDRA Tercih Edilen Terinf’e göre verilmiştir.

Şu reaksiyonlar için doz yanıt ilişkisi vardır: terleme artışı, ağız kuruluğu, uykusuzluk, uyuklama hali, ishal, bulantı ve yorgunluk.

Aşağıdaki tablo, çift-kör plasebo kontrollü çalışmalarda veya pazarlama sonrası dönemde hastaların % l’i ve % l’inden fazlasında görülen ve SSRITar ve/veya sitalopramlailişkilendirilen advers etkilerin yüzdesini göstermektedir. Sıklıklar şu şekildegruplandırılmaktadır:

Çok yaygın (> 1/10); yaygın (> 1/100, < 1/10); yaygın olmayan (> 1/1.000, < 1/100); seyrek (> 1/10.000, < 1/1.000); çok seyrek (< 1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketletahmin edilemiyor).

Deri ve deri altı doku bozuklukları

Çok yaygın

Terleme artışı

Yaygın

Kaşıntı

Yaygın olmayan

Ürtiker, alopesi, kızarıklık, purpura, fotosensitivite

Bilinmiyor

Ekimoz, anjiyoödem

Kas-iskelet sistemi bozuklukları, bağ dokuve kemik bozuklukları

Yaygın

Miyalji, artralji

Böbrek ve idrar yolu bozuklukları

Yaygın olmayan

Üriner retansiyon

Üreme sistemi ve meme bozuklukları

Yaygın

İktidarsızlık, boşalma bozukluğu, boşalma eksikliği

Yaygın olmayan

Kadın: Menoraji

Bilinmiyor

Galaktore Kadın: MetrorajiErkek: Priapizm

Genel ve uygulama bölgesine ilişkinbozukluklar

Yaygın

Yorgunluk

Yaygın olmayan

Ödem

Seyrek

Yüksek ateş

Hasta sayısı: Sitalopram/p

asebo = 1346/545

’Sitalopram tedavisi sırasında veya tedavinin sonlandırılmasının ardından erken dönemde,

intihar düşüncesi ve intihar ile ilişkili davranışlara ilişkin vakalar bildirilmiştir (bkz. bölüm 4.4).

Kemik kırılmaları

Esas olarak 50 yaş ve üzerindeki hastalarda yürütülen epidemijolojik çalışmalar, S SRİ ve trisiklik antidepresan alan hastalarda kemik kırılması riskinde bir artış olduğunu göstermiştir.Bu riski oluşturan mekanizma bilinmemektedir.

OT aralığı uzaması

Pazarlama sonrası dönemde, ağırlıklı olarak kadın hastalarda, hipokalemisi olanlarda ya da önceden QT uzaması veya başka kardiyak hastalıkları olanlarda, QT aralığı uzaması veTorsades de Pointes dahil olmak üzere ventriküler aritmi bildirimleri olmuştur (bkz. bölüm

4.3, 4.4, 4.5, 4.9 ve 5.1).

SSRI tedavisinin kesilmesiyle görülen çekilme semptomları

Sitalopram tedavisinin sonlandırılması, özellikle aniden kesilmesi yaygın olarak yoksunluk semptomlarına neden olur. Baş dönmesi, duyusal bozukluklar (parestezi dahil), uykubozuklukları (insomnia ve yoğun rüyalar dahil), ajitasyon veya anksiyete, bulantı ve/veyakusma, tremor, konfüzyon, terleme, baş ağrısı, diyare, palpitasyonlar, duygusal dengesizlik,irritabilite ve görme bozuklukları en yaygın olarak bildirilen reaksiyonlardır. Bu semptomlargenellikle hafif ve orta şiddettedir ve kişiye özgüdür. Fakat bazı hastalarda şiddetli olabilirve/veya daha uzun sürebilirler. Bu nedenle, sitalopram tedavisi daha fazla gerekligörülmediğinde tedavinin kesilirken doz kademeli olarak azaltılmalıdır (bkz. bölüm 4.2 ve4.4).

Şüpheli advers reaksiyonların ranorlanması:

Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)’ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr: e-posta: tufamfgltitck.gov.tr; tel: O 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).