CERTICAN 0.25 mg 60 tablet Dozu

Novartis Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Certican dozu, Certican dozaj, Certican doz aşımı, Certican uygulama, Certican kullanım şekli, Certican kullanımı, Certican kullanım süresi, Certican açmı tokmu, Certican nedir, Certican ne için kullanılır, Certican nasıl kullanılır, Certican faydaları, Certican etkileri, Certican günde kaç kez, Certican sabah mı akşam mı, Certican fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Genel - Atorvastatin tedavisine başlamadan önce hiperkolesteroleminin uygun bir diyet, egzersiz ve obez hastalarda kilo kaybı ile kontrol edilmesi ve altta yatan diğer medikal sorunların düzeltilmesi gereklidir. Hasta LIPITOR tedavisi boyunca standart bir kolesterol düşürücü diyete devam etmelidir.
Tavsiye edilen başlangıç dozu günde bir defa 10 mg veya 20 mg'dır. . LDL-K'da yüksek derecede (%45'den fazla) azalma gereken hastalarda günde bir defa 40 mg ile başlanabilir. Doz aralığı günde bir defa 10 - 80 mg'dır. Dozlar günün herhangi bir saatinde yemekle birlikte veya ayrı olarak tek doz halinde verilebilir.
Atorvastatinin başlangıç ve idame dozları tedavi amacı ve hasta yanıtı gibi (bkz NCEP kılavuzu) hasta karakteristiklerine göre ayarlanmalıdır. Tedavinin başlangıcı ve/veya titrasyonunu takiben lipid seviyeleri 2 - 4 hafta içinde değerlendirilmeli ve uygun olarak doz ayarlanmalıdır. Tedavinin hedefi LDL_K'yı düşürmek olduğu için, NCEP tedaviye başlangıç ve yanıtı değerlendirirken LDL-K değerlerinin kullanılmasını tavsiye etmektedir.

Primer Hiperkolesterolemi ve Kombine (Miks) Hiperlipidemi
2 hafta içinde terapötik yanıt belirgin hale gelmiş ve genelde 4 hafta içinde maksimum yanıta ulaşılmıştır. Yanıt, kronik tedavi süresince devam etmiştir.

Koroner kalp hastalığı, diabetes mellitus veya periferik damar hastalığı (semptomatik karotid arter hastalığını ve abdominal aort anevrizmasını da içerir)
Koroner kalp hastalığı için diğer risk faktörleri şunlardır: yaş (erkek >45, kadın > 55 veya östrojen replasman tedavisi görmeden erken menapoz), ailede erken koroner kalp hastalığı hikayesi, halen sigara kullanmak, hipertansiyon; doğrulanmış HDL-K < 40 mg/dL. Eğer HDL-K >60 mg/dL ise bir risk faktörü çıkarınız
LDL-K seviyeleri 100-129 mg/dL olan koroner kalp hastalığı olanlarda, hekim ilaç tedavisine başlayıp başlamayacağına karar vermelidir. · İkiden fazla risk faktörü olanlarda 10 yıllık KKH riski >20 ise LDL-K tedavi hedefi < 100mg/dl olmalıdır.
Homozigot Familyal Hiperkolesterolemi Yetişkinler: Homozigot familyal hiperkolesterolemili hastalardaki sınırlı kullanımlı bir çalışmada, hastaların çoğu 80 mg'lık LIPITOR'a LDL'de %15'den daha büyük bir azalmayla (%18-%45) cevap vermiştir.
Çocuklar: Bir pediatrik popülasyonda günde 80 mg'a kadar atorvastatin dozuyla tedavi deneyimi sınırlıdır.
Karaciğer Yetmezliği olan hastalarda kullanım: (Bkz. Kontrendikasyonlar ve Uyarılar/Önlemler) Böbrek Yetmezliği olan Hastalarda Dozaj Böbrek hastalığının, atorvastatinin ne plazma konsantrasyonuna ne de LDL-K redüksiyonuna tesiri vardır. Bu nedenle doz ayarlanmasına gerek yoktur.
Geriatrik Kullanım
Emniyet, etkinlik ve lipid tedavi amaçlarına ulaşılmasında, yaşlı hastalar ve tüm popülasyon arasında hiç bir farklılık gözlenmemiştir (Bkz. Farmakokinetik Özellikler - Özel Populasyonlar). 70 yaş ve üzerindeki yetişkinlerde atorvastatinin 80 mg/gün'e kadar olan dozları ile tedavi deneyimi, 221 hastada değerlendirilmiştir. Lipitor''un bu populasyondaki emniyet ve etkinliği, 70 yaşın altındaki hastalarla benzer olmuştur.

Doz Aşımı
LIPITOR'un doz aşımı için spesifik tedavi bulunmamaktadır. Doz aşımının oluşması halinde, hasta semptomatik olarak tedavi edilmeli ve gereken destekleyici tedbirler alınmalıdır. Plazma proteinlerine fazlaca ilaç bağlanmasına bağlı olarak hemodiyalizin atorvastatin klirensini anlamlı olarak arttırması beklenmez.