CELESTONE CHRONODOSE 1 ml 1 ampül {8699790750244} Farmakolojik Özellikleri

Schering Plough Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

5.FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Glukokortikoidler ATC kodu: H02AB01

5.2. Farmakokinetik özellikler

Genel özellikler

Emilim: Betametazon sodyum fosfat ve betametazon asetat içeren sentetik adrenokortikal anologlar, enjeksiyon yerinden emilerek lokal ve sistemik terapötik etkiler gösterir. Betametazon asetat pratik olarak suda çözünmez ve enjeksiyon yerinden yavaş emilir.

Dağılım: Betametazon sodyum fosfat suda kolayca çözünür ve vücutta aktif biyolojik kortikosteroid olan betametazona hidrolizlenir.

Metabolizma: Betametazon diğer glukokortikosteroidler gibi karaciğerde metabolize edilir. Hidrokortizonların plazma yarılanma ömrü yaklaşık 90 dakika iken, betametazonun parenteral ve oral yolla uygulama sonrası plazma yarılanma ömrü 300 dakika veya daha fazladır. Betametazon sodyum fosfat, intramusküler enjeksiyondan sonra 60 dakika içinde kanda maksimum düzeye ulaşır. Betametazonun klierensi karaciğer yetmezliği olan hastalarda, normal hastalara göre daha yavaştır.

Eliminasyon:

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Maymun, sıçan ve köpeklerde paranteral olarak uygulanan betametazon sodyum fosfatla yapılan çalışmalarda türe bağlı farklılık gözlemlenmemiştir.

Betametazon fosfat sıçan ve farelerde intraperitonal, subkutan, intravenöz ya da intramüsküler verildiğinde (yaklaşık 900 mg/kg) LD50 değerleri benzerdir.

Sıçanlarda, oral uygulandığında ilaç daha az toksiktir (LD50 =1460 mg/kg). Rodentlerde semptomlar, hipoaktivite, ptozis, polidipsi, poliüre ve kas zayıflığını içerir.

Köpeklerde 100 mg/kg betametazon alkol eşdeğeri dozda yaşadıklarından, intramüsküler olarak verilen betametazon sodyum fosfat için LD50 belirlenmemiştir. Polidipsi, poliüri ve abdomende şişlik dozlamdan sonra ilk hafta gözlemlenmiştir. Tek doz 0.5 mg/kg betametazon sodyum fosfatın intravenöz olarak verildiği köpek yavrularında herhangi bir yan etki gözlemlenmemiştir.

Mutajenez, fertilite bozukluğu: Parenteral uygulanan betametazon sodyum fosfatla yapılan akut çalışmalarda maymun, sıçan ya da köpeklerde türe farklı toksikoloji gözlemlenmemiştir. Betametazonun indüklediği mutajenik etkilerle ilgili çalışma yapılmamış, prednizolon gibi diğer glukokortikoidlerle mutajenez ve fertilite bozukluğu negatif rapor edilmiştir.

Köpeklerdeki uzun dönemli kronik toksisite çalışması yüksek doz oral prednizolonun östrus siklusunu önlediği gösterilmiştir.

Çiftleştirilen erkek ve dişi sıçanlarda betametazonun oral uygulamasını takiben fertilitede azalma gözlemlenmiştir.

Gebelik: Sıçan ve tavşanlarda betametazon sodyum fosfat, insana verilen dozun 1-2 katı kadar dozda injeksiyon olarak verildiğinde betametazon teratojeniktir. Kalıcı malformasyon yarık dudaktır. Birçok hayvan çalışmasında, kortikosteroidlerin yarık damağa neden olduğu tespit edilmiştir. İnsana uygulanan dozun 4-8 katı dozlarda betametazon sodyum fosfat sıçan ve tavşanlarda embriyosidaldir.