CEFDIA 400 mg 5 film kaplı tablet Uyarılar

İlko Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Cefdia uyarılar, Cefdia zararları, Cefdia önlemler, Cefdia riskler, Cefdia yan etkisi, Cefdia alerji, Cefdia alkol, Cefdia hamileler, Cefdia emzirme, Cefdia araç kullanımı, Cefdia fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uyarılar

Başka ilaçlara aşın duyarlı oldukları bilinen hastalarda CEFDİA dikkatli kullanılmalıdır. Özellikle penisilinlerle sefalosporinler arasında kısmi çapraz aleıjenisite olduğu bilindiğinden,penisiline alerjisi olduğu bilinen hastalarda sefalosporin kullanırken dikkatli olunmalıdır. Heriki gruba giren ilaçlara bağlı olarak alerjik ve anaflaktik reaksiyonlar bildirilmiştir. CEFDİAkullanımı sırasında alerjik bir reaksiyon görülürse, ilacın alımına son verilmeli ve uyguntedaviye başlanmalıdır.

Ağır böbrek yetmezliği (kreatinin klirensi <10 mL/dakika/1.73 m ) olan hastalarda CEFDİA dikkatli kullanılmalıdır.

Ciddi kütanöz advers reaksiyonlar

Toksik epiderm al nekroliz ve Stevens-Johnson sendromu gibi ciddi kütanöz advers etkiler sefiksim kullanan bazı hastalarda bildirilmiştir. Ciddi kütanöz advers reaksiyonlar olduğundasefıksim kesilmeli ve uygun tedavi ve/veya önlemler uygulanmalıdır.

CEFDIA’nm uzun süre kullanımı duyarlı olmayan mikroorganizmaların gelişmesine yol açabilir. Diğer geniş spektrumlu oral antibiyotiklerde olduğu gibi, kullanımı sırasındakolondaki normal bakteri florası değişerek Clostridium gelişimi görülebilir. CEFDİA kullanımısırasında ağır diyare hali görülürse ilacın alımına son verilmelidir.

Psödomembranöz kolitis tedavisi; sigmoidoskopi, uygun bakteriyolojik çalışmalar, sıvı elektrolit ve protein süplementasyonunu içermelidir. Eğer kolit tablosunda ilacı kestikten sonradüzelme olmazsa ya da semptomlar şiddetli ise oral vankomisin C.difficile tarafından

oluşturulan antibiyotik bağımlı psödomembranöz kolitte seçilecek ilaçtır. Diğer kolit nedenleri ekarte edilmelidir.

Bu tıbbi ürün her tablette 1 mmol (23 mg)’dan daha az sodyum ihtiva eder; bu dozda sodyuma bağlı herhangi bir yan etki beklenmemektedir

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Sefiksimin araç ve makine kullanımı üzerine doğrudan bir advers etkisi olduğunu düşündürecek bir bilgi yoktur. Bununla birlikte, altta yatan hastalık ya da sefıksimin bazı yanetkileri (örn. gastrointestinal rahatsızlık) araç ve makine kullanımını etkileyebilir.