CEDRINA 400 mg 30 film tablet Etkileşimi

Sanovel Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Cedrina etkileşimi, Cedrina etken madde, Cedrina yardımcı maddeler, Cedrina alkol, Cedrina etkileşim, Cedrina kullananlar, Cedrina dozu, Cedrina kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

Ketiapin öncelikle Merkezi Sinir Sistemimde etkili bir ilaç olduğundan, CEDRİNA, yine Merkezi Sinir Sistemi’ni etkileyen diğer ilaçlarla ve alkolle birlikte dikkatle kullanılmalıdır.

CEDRİNA ile birlikte kullanılması lityum farmakokinetiğinde değişikliğe neden olmaz.

Divalproeks sodyum adıyla da bilinen valproat semisodyum ile ketiapinin birlikte kullanılması, valproik asit ile ketiapin farmakokinetiklerinde klinik öneme sahipdeğişikliklere neden olmamıştır. Valproat semisodyum, 1:1 molar sodyum valproat vevalproik asitten oluşan stabil bir bileşiktir.

Birer antipsikotik olan risperidon veya haloperidol ile birlikte verilmesinden sonra ketiapinin farmakokinetiğinde anlamlı değişiklikler görülmemiştir. Buna karşılık ketiapinin tiyoridazinile birlikte verilmesi, ketiapin klerensinin yükselmesine neden olmuştur.

Ketiapin, antipirin metabolizmasında rolü olan karaciğer enzim sistemlerinin indüksiyonuna neden olmamıştır. Ancak bir karaciğer enzim indükleyici olarak bilinen karbamazepin iletedavi sırasında ve öncesinde kullanılmış olan ketiapinin farmakokinetiğini tayin etmek içinyapılan çok dozlu çalışmalarda, karbamazepin ile birlikte kullanımın, ketiapin klerensiniönemli ölçüde arttırdığı görülmüştür. Klerensdeki bu artış EAA (Eğri Altındaki Alan) ileölçülen sistemik ketiapin etkisinin, ketiapinin tek başına kullanılmasına kıyasla ortalama%13 azalmasına sebep olmuştur. Bazı hastalarda bu azalma daha büyük olmuştur. Buetkileşim sonucu ketiapin plazma konsantrasyonları azalabileceğinden CEDRİNA dozununklinik cevaba göre yükseltilmesi düşünülmelidir. Tedaviye yüksek dozda devam edilmesiyalnızca, her hastada fayda-risk değerlendirmesinin dikkatle yapılmasından sonradüşünülmelidir.

Endikasyona bağlı olarak, günlük maksimum CEDRİNA dozunun 600-800 mg/gün olduğu göz önünde bulundurulmalıdır (bakınız bölüm 4.2). Ketiapinin başka bir mikrozomal enzimindiiktörü olan fenitoin ile birlikte kullanılması da ketiapin klerensinin yükselmesine nedenolmuştur (% 450). CEDRİNA ile birlikte fenitoin veya diğer karaciğer enzim indüktörlerinin(barbituratlar, rifampisin v.s) kullanıldığı hastalarda CEDRİNA tedavisine başlanmasısadece hekimin CEDRİNA tedavisinin faydalarının, karaciğer enzim indiiktörü tedavisineson verilmesinden doğacak risklerden fazla olduğunu düşündüğü takdirde başlanmalıdır.İndiiktör ilaçta yapılacak herhangi bir değişiklik, yavaş yavaş gerçekleştirilmeli ve gerekirsebunun yerine karaciğer enzim indiiktörü olmayan bir ilaca (örneğin sodyum valproata)geçilmelidir (bakınız bölüm 4.4).

CYP3A4, ketiapinin sitokrom P450 mediatörlüğünde gerçekleşen metabolizmasındaki başlıca sorumlu enzimdir. Sağlıklı gönüllülerdeki etkileşim çalışmalarında 25 mg ketiapinin,bir CYP3A4 inhibitörii olan ketokonazol ile birlikte kullanılması, ketiapin EAA değerinin 5-8 kat artması ile sonuçlanmıştır. Ketiapinin azol sınıfı antifungal ilaçlar, makrolid sınıfıantibiyotikler ve proteaz inhibitörleri gibi güçlü CYP3A4 inhibitörleriyle birliktekullanılması bu nedenle kontrendikedir. Ketiapinin ayrıca greyfurt suyuyla alınması daönerilmemektedir. P450 enzim inhibitörii olduğu bilinen simetidin ile birlikte verilmesi,ketiapin farmakokinetiğinde önemli değişikliklere neden olmamıştır. Bir antidepresan olanve CYP2D6 inhibitörii olarak bilinen imipramin veya yine bir antidepresan ve CYP3A4 veCYP2D6 inhibitörü olarakbilinen fluoksetin ile birlikte verilmesi, ketiapin

farmakokinetiğinde önemli değişikliklere neden olmamıştır.

Ketiapin alan hastalarda metadon ve trisiklik antidepresanlar için enzim immünoanalizlerinde yalancı pozitif sonuçlar rapor edilmiştir. Uygun bir kromatografikteknik ile şüpheli immünoanaliz tarama sonuçlarının doğrulanması tavsiye edilmektedir.CEDRİNA’nın karbamazepin gibi, karaciğer enzim indükleyici ilaçlarla birliktekullanılması, ketiapine sistemik maruz kalımı önemli ölçüde azaltabilir. Bu nedenleCEDRİNA’nın böyle bir enzim indiiktörü ile birlikte kullanılması durumunda, klinik cevabadayanılarak daha yüksek CEDRİNA dozlarına ihtiyaç duyulabileceği düşünülmelidir.

Azol sınıfı antifungal ilaçlar ve makrolid sınıfı antibiyotikler gibi, güçlü CYP3A4 inhibitörleri ile birlikte kullanılan ketiapinin plazma konsantrasyonları, klinik çalışmalarsırasında hastalarda gözlenenden önemli ölçüde daha yüksek olabilir (Bkz. Bölüm 5.2Farmakokinetik Özel.). Böyle bir durumda daha düşük CEDRİNA dozları kullanılmalıdır.Yaşlılar ve fiziksel durumu iyi olamayan hastaları özellikle düşünmek gerekir. Risk- faydaoranı her hasta için ayrı ayrı değerlendirilmelidir.