CEDAX 400 mg 10 kapsül Dozu

Merck Sharp Dohme Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Cedax dozu, Cedax dozaj, Cedax doz aşımı, Cedax uygulama, Cedax kullanım şekli, Cedax kullanımı, Cedax kullanım süresi, Cedax açmı tokmu, Cedax nedir, Cedax ne için kullanılır, Cedax nasıl kullanılır, Cedax faydaları, Cedax etkileri, Cedax günde kaç kez, Cedax sabah mı akşam mı, Cedax fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uygulama şekli

Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Diğer oral antibiyotiklerle olduğu gibi, tedavi süresi genellikle beş ila on gün arasında değişebilmektedir. Streptococcus pyogeneSe bağlı enfeksiyonların tedavisi için CEDAX’ın terapötik dozu en az 10 gün süreyle alınmalıdır.

Yetişkinlerde önerilen CEDAX dozu günde 400 mg’dır. Aşağıdaki endikasyonların tedavisi için günde bir defa 400 mg dozajında verilebilir: akut bakteriyel sinüzit, akut bronşit, kronik bronşitin akut alevlenmeleri ve komplike olan ve olmayan idrar yolu enfeksiyonları.

Toplumdan edinilmiş pnömoni tedavisi için oral tedavinin uygun olduğu hastalarda, önerilen dozaj 12 saatte bir 200 mg’dır.

Tonsillit ile birlikte olan ve olmayan farenjit, efüzyonlu akut otitis media ve komplike olan ve olmayan üriner sistem enfeksiyonlarının tedavisi için günde tek doz uygulanabilir.

45 kg’dan daha ağır ve 10 yaşından büyük çocuklarda erişkin dozu önerilmektedir.

CEDAX kapsüller yemek zamanından bağımsız olarak alınabilirler.
Uygulama şekli:

Kapsüller bir miktar su ile alınmalıdırlar.
Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler: Böbrek yetmezliği:

Erişkin hastalar: Kreatinin klerensi değerleri 50 mL/dak’nın altına inmedikçe, CEDAX’ın farmakokinetikleri doz ayarlamasını gerektirecek seviyede etkilenmemektedir. Bu hastalarda doz ayarlaması için talimatlar tabloda verilmektedir.

Tablo 1: Böbrek Yetmezliği Bulunan Erişkin Hastalarda CEDAX Dozunun Ayarlanması

Kreatinin Klerensi > 50 30-49 5-29

mL/dak.

Her 24 saat için 400 mg 200 mg 100 mg

CEDAX Dozu

Eğer doz sıklığında ayarlama yapılması tercih edilirse, CEDAX’ın 400 mg’lık dozu kreatinin klerensi 30-49 mL/dak olan hastaya her 48 saatte bir (iki günde bir) uygulanabilir ve eğer kreatinin klerensi 5-29 mL/dak ise her 96 saatte bir (4 günde bir) uygulanabilir.

Haftada iki ya da üç kez hemodiyalize giren hastalarda, her hemodiyaliz seansının sonunda tek doz CEDAX 400 mg uygulanabilir.

Karaciğer yetmezliği:

Herhangi bir özel kullanım uyarısı bulunmamaktadır.
Pediatrik popülasyon:

45 kg ve 10 yaşından büyük çocuklarda erişkin dozu (400 mg kapsül) kullanılır. 6 ay ve üzeri çocuklarda önerilen CEDAX dozu 9 mg/kg/gün’dür (maksimum günlük doz 400 mg).
Geriyatrik popülasyon:

Doz aşımı ve tedavisi

CEDAX’ın kazara yüksek dozda alınması nedeniyle herhangi bir zehirlenme belirtisi görülmemiştir. Spesifik antidotu olmadığından, gerekirse mide lavajı uygulanır. Hemodiyaliz sonucu önemli miktarda CEDAX vücuttan uzaklaştırılabilir. Periton diyaliz ile vücuttan etkili bir şekilde uzaklaştırıldığı tespit edilmemiştir.

Günde 2 gram’a kadar tek doz CEDAX alan sağlıklı erişkin gönüllülerde, ciddi bir yan etki görülmemiştir ve tüm klinik ve laboratuvar sonuçları normal sınırlar içerisinde kalmıştır.