CARPLATU 50 mg/5 ml I.V. infüzyon çözeltisi içeren flakon Gebelik

Onko Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Carplatu gebelik kategorisi D'dir. Carplatu hamilelik kategorisi, Carplatu gebelik kategorisi, Carplatu emzirme, Carplatu anne sütüne geçer mi, Carplatu laktasyon, Carplatu hamilelerde kullanımı, Carplatu ve bebek, Carplatu kullanımı bilgilerini içerir.

Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiye:

Gebelik kategorisi D’dir.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon):

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar tedavi sırasında hamile kalmamaları konusunda uyarılmalıdırlar ve etkili doğum kontrolü uygulamalıdırlar.

Gebelik dönemi:

Karboplatin’in gebelik ve/veya fetüs/yeni doğan üzerinde zararlı farmakolojik etkileri bulunmaktadır.

İlacın uygulandığı sıçanlarda organojenez sırasında enjeksiyonluk karboplatinin embriyotoksik ve teratojenik olduğu gösterilmiştir. Hamile kadınlarda kontrollü çalışmalar yürütülmemiştir.Eğer karboplatin hamilelik sırasında kullanılmış ise veya hasta karboplatin kullanırken hamilekalmış ise, hasta, karboplatin tedavisinin fetüs üzerindeki olası zararlı etkileri hakkındabilgilendirilmelidir.

CARPLATU, gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır.

Laktasyon dönemi:

Karboplatinin anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Laktasyon döneminde tedavi gerekli görülmüş ise, emzirme sonlandırılmalıdır.

Üreme yeteneği/Fertilite

Antineoplastik tedavi gören hastalarda, amenore veya azoospermiye yol açan gonadal süpresyon ortaya çıkabilir. Bu etkiler, doza ve tedavinin uzunluğuna bağlı olup, geridönüşümsüz olabilir. Tek ajanların etkilerini değerlendirmeyi zorlaştıran, çeşitli antineoplastikilaç kombinasyonlarının yaygın kullanımı, testis veya över fonksiyon bozukluğu derecesinintahminini güç hale getirir.

Karboplatin tedavisi uygulanan üreme çağındaki erkek hastalara, tedavi sırasında ve tedaviden sonra en az altı ay süreyle çocuk sahibi olmamaları önerilmelidir. Erkek hastalara ayrıca,karboplatin tedavisinin fertilite üzerinde irreversibl etki yaratma olasılığı nedeniyle tedaviyebaşlamadan önce spermlerin korunmasına yönelik danışmanlık alması önerilmelidir.

Doğurganlık çağındaki kadınlara karboplatin tedavisi sırasında gebelikten korunmaları gerektiği belirtilmelidir.