CAL-D-VITA 10 efervesan tablet Etkileşimi

Bayer Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Cal-D-Vita etkileşimi, Cal-D-Vita etken madde, Cal-D-Vita yardımcı maddeler, Cal-D-Vita alkol, Cal-D-Vita etkileşim, Cal-D-Vita kullananlar, Cal-D-Vita dozu, Cal-D-Vita kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

Her bir bileşen için literatürde çeşitli potansiyel etkileşimler bildirilmektedir. Bu nedenle, başka herhangi bir ilaç alan veya tıbbi tedavi gören hastalar bu tıbbi ürünü almadan önce bir doktora danışmalıdır.

İlaç etkileşimleri: Kalsiyum:

Kalsiyum gibi divalent katyonlar, belirli maddelerle kompleksler oluşturarak her iki maddenin de düşük absorpsiyonuna yol açarlar. Bu etkileşimler sindirim kanalında meydana geldiğinden, kalsiyumun diğer ilaçlardan ayrı olarak alınması, etkileşim potansiyelini en aza indirecektir. Aksi belirtilmedikçe, bu ilaçların kalsiyum

takviyesinden en az 2 saat önce veya 4-6 saat sonra ayrı olarak alınması genellikle yeterlidir.

Kompleksler oluşturan maddeler şunlardır:

• Antibiyotikler ve antiviraller (örn. Tetrasiklinler, Kinolonlar, Proteaz İnhibitörleri) absorbsiyonu azaltabileceklerinden en az 3 saat arayla alınmalıdır.

• Levotiroksin. Hastalar, levotiroksini kalsiyum takviyesinden en az 4 saat önce veya 4 saat sonra almalıdır.

• Fosfatlar, bifosfonatlar ve florürler. Hastalar, bifosfonatları kalsiyumdan en az iki saat önce, ancak tercihen günün farklı bir saatinde almalıdır.

• Eltrombopag
Kalsiyum ve/veya D Vitamini:

• Tiyazid diüretikleri: Tiyazid diüretikleri idrar yoluyla kalsiyum atıhmım azaltır.

Yüksek hiperkalsemi riski nedeniyle serum kalsiyumu, tiyazid diüretikleriyle

eşzamanlı kullanımı sırasında düzenli olarak izlenmelidir.

• Kardiyak glikozitleri ve Kalsiyum Kanal Blokerleri: Hiperkalsemi, digoksin gibi kardiyak glikozitlerle birlikte ölümcül kardiyak aritmi riskini arttırır ve atriyal fıbrilasyonda verapamil gibi kalsiyum kanal blokerlerinin etkinliğini azaltır. Aynı anda kalsiyum ve/veya D vitamini ile bu ilaçlan birlikte alan kişilerde serum kalsiyum düzeylerinin takip edilmesi önerilir.

D Vitamini:

• Bazı ilaçlar D vitamininin gastrointestinal absorpsiyonunu azaltabilir. D

vitamininden en az 2 saat önce veya 4-6 saat sonra, bu ilaçların D vitamininden

ayrı olarak alınması, bu etkileşimi en aza indirecektir. Bu ilaçlar şunlardır;

- İyon değiştirici resinler (öm. kolestiramin)

- Laksatifler (örn. mineral yağ, senna gibi stimulant laksatif)

- Orlistat

• Karbamazepin, fenitoin veya barbitüratlar: Karbamazepin, fenitoin veya barbitüratlar, D vitamini metabolizmasını aktif olmayan metabolitine artırarak D3 vitamininin etkisini azaltır.

Kalsiyum:

• Oksalik asit, fıtik asit: Ispanak ve raventte bulunan oksalik asit ve tam taneli tahıllarda bulunan fıtik asit, kalsiyum absorpsiyonunu inhibe edebilir. Yüksek oksalik asit ve fıtik asit konsantrasyonlarına sahip gıdalar aldıktan sonraki 2 saat içinde kalsiyum ürünleri alınması tavsiye edilmez.

• Demir, çinko, magnezyum: Kalsiyum takviyeleri, diyetteki demir, çinko ve

magnezyumun absorpsiyonunu azaltabilir. Bu da, bu mineraller için eksiklik riski yüksek kişilerde bir etken olabilir. Yüksek eksiklik riski taşıyan hastalar, diyetteki mineral absorpsiyonunun inhibe edilmesini önlemek için, kalsiyum takviyelerini yemeklerle almak yerine yatmadan önce almalıdır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Pediatrik popülasyon:

Etkileşim çalışması yapılmamıştır.

Geriatrik popülasyon:

Etkileşim çalışması yapılmamıştır.