CITOL 20 mg 28 tablet Gebelik

Abdi İbrahim Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Atropin Sulfat gebelik kategorisi C'dir. Atropin Sulfat hamilelik kategorisi, Atropin Sulfat gebelik kategorisi, Atropin Sulfat emzirme, Atropin Sulfat anne sütüne geçer mi, Atropin Sulfat laktasyon, Atropin Sulfat hamilelerde kullanımı, Atropin Sulfat ve bebek, Atropin Sulfat kullanımı bilgilerini içerir.

Kısa İlaç Bilgisi

Atropin Sülfat 1 mg/1 ml; - Rezerpin, guanetidin ve kolinerjik uyarıyla oluşan gastrointestinal hipermotilitenin ve diyarenin tedavisinde. - Parkinson sendromunda ve ilaç kaynaklı ekstrapiramidal reaksiyonlarda, özellikle aşırı tükrük salgılanmasını önlemede. - Genel olarak antikolinerjik ve spazmolitik etki ile kolon, ince barsak ve mide spazmlarında. - Akut mantar zehirlenmelerinde antidot olarak 1-2 mg deri altına. - Organik fosfor zehirlenmelerinde her yarım saatte bir i.m. olarak 3 mg atropin enjekte edilir. - Kardiyopulmoner resusitasyon esnasında hipotansiyon ve sık ektopik atışların eşlik ettiği sinüs bradikardisinin tedavisinde, hiperaktif karotid sinüs refleksine bağlı olarak oluşan, bradikardinin de eşlik ettiği vagal senkop tedavisinde. - Genel anestezi öncesi kalbin vagal inhibisyon riskini ve tükrük ile bronşiyal salgıyı azaltmada. - Myasthenia graviste istenmeyen muskarinik etkileri en aza indirgemek için. - i.v. yoldan uygulanan 1 mg atropin, duodenal ve kolonik motilite ve spazmı azaltarak hipotonik duodenografi ve kolonun kontrast incelenmesinde kullanılır; ancak bu amaçla glukagonun kullanımı tercih edilir.

İlaç Sınıfı

Sindirim Sistemi ve Metabolizma > Gastrointestinal Fonksiyonel Hastalıklar > Belladona ve Türevleri > Belladona (amino) > Atropin

ATC Kodu

A03BA01

Etkin Madde

Atropin Sülfat 1 mg/ml

Barkodu

8699561350185

Geri Ödeme Kodu

A03616

Satış Fiyatı

0.0 TL [ 18 Nisan 2018 ]

Original / Jenerik

Orjinal

Reçete Durumu

Beyaz Reçeteli

Eşdeğer İlaç Sayısı

4

Alternatif İlaç Sayısı

23

Sağlık Konuları

Egzema , Sedef , Böcek Sokmaları , Kaşıntı , Seboreik Dermatit , Alerjik Reaksiyonlar

Durum

Aktif

SGK Kodu

SGKFPG

İmal veya İthal

Ithal

Raf Ömrü / Son Kullanma Tarihi

36 ay

NFC kodu

ABC

Eşd. ilaç grubu

E098A

Gebelik Kategorisi

İlacın gebelik kategorisi C’dir

İlaç Formu

Tablet

Geri Ödeme Durumu

Ödenir

Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiye

Gebelik kategorisi C’dir.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar üreme toksisitesinin bulunduğunu göstermiştir (bkz. bölüm 5.3). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.

Gebelik dönemi

Gebe kadınlara ait yayımlanmış veriler (2500’den fazla maruziyet sonucu) herhangi bir malformatif feto-/neonatal toksisiteye işaret etmemektedir. Hamilelerde kullanımı hakkındaklinik tecrübe sınırlıdır. Ancak, çok açıkça gerekli olmadıkça ve risk/yarar değerlendirmesiçok dikkatli yapılmadan sitalopram gebelik döneminde kullanılmamalıdır.

Hamileliğin ileri evrelerinde (özellikle son üç ayında) sitalopram kullanımı devam ederse, yeni doğanlar gözlemlenmelidir. Hamilelik sırasında ilacın aniden kesilmesindenkaçınılmalıdır.

Hamileliğin ileri evrelerinde SSRESNRI kullanımı sonrası yeni doğanlarda şu etkiler oluşabilir: solunum güçlüğü, siyanoz, apne, nöbetler, sıcaklık dengesizliği, beslenme güçlüğü,kusma, hipoglisemi, hipertoni, hipotoni, hiperrefleksi, tremor, sinirlilik, irritabilite, letarji,sürekli ağlama, uyuklama hali ve uyuma zorluğu. Bu semptomlar, serotojenik etkilerden veyakesilme semptomlarından dolayı olabilir. Örneklerin çoğunda komplikasyonlar doğumdanhemen sonra veya 24 saatten az bir süre içinde başlamaktadır.

Gebelik sırasında, özellikle ileri evrelerinde, SSRI kullanımına ilişkin epidemiyolojik veriler, yeni doğanda kalıcı pulmoner hipertansiyon riskinde artış olduğunu ortaya koymaktadır. Risk,1000 gebelikten yaklaşık 5’inde gözlemlenmiştir. Genel popülasyonda, 1000 gebelikten 1-T sinde kalıcı pulmoner hipertansiyon vakası meydana gelmektedir.

Laktasyon dönemi

Sitalopram anne sütüne geçer. Emmekte olan bebeğin, annenin günlük dozunun (mg/kg) yaklaşık % 5’ini alacağı tahmin edilmektedir. Yeni doğanlarda herhangi bir etki görülmemiştirveya minör etkiler görülmüştür. Ancak mevcut bilgi, çocuklardaki riskin değerlendirilebilmesiiçin yetersizdir. CİTOL emzirme döneminde kullanılmamalıdır.

Üreme yeteneği / Fertilite

Hayvan verileri sitalopramın sperm kalitesini etkilediğini göstermiştir (bkz. Bölüm 5.3). SSRI’lar ile olan insan vaka raporları sperm kalitesindeki etkilerin geri dönüşümlü olduğunugöstermiştir. İnsan fertilitesi üzerindeki etkisine ait veriler yetersizdir.