BETAKSIM 1 gr 1 ampül Uyarılar

Mustafa Nevzat Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Betaksim uyarılar, Betaksim zararları, Betaksim önlemler, Betaksim riskler, Betaksim yan etkisi, Betaksim alerji, Betaksim alkol, Betaksim hamileler, Betaksim emzirme, Betaksim araç kullanımı, Betaksim fazla alınırsa bilgilerini içerir.

BETAKSIM enjektabl tedavisine başlanılmadan önce hastaların sefotaksim sodyum, sefalosporin ve penisilin grubu antibiyotikler ile diğer herhangi bir ilaca karşı aşırı deracede duyarlı olup olmadıklan araştırılmalıdır. Tedavi süresinde alerjik bir reaksiyon görülürse tedavi kesilmelidir Ciddi hipersensitivite reaksiyonları epinefrin tedavisi ve diğer acil önlemleri gerektirebilir. Sefalosporinler ve diğer geniş spektrumlu antibiyotikler ile tadavide psödomembranöz kolit oluşabileceği ve barsak florasının bozularak clostridium çoğalmasına neden olabileceği rapor edilmiştir. Özellikle, Clostridium difficile'nin salgıladığı bir cins toksin bu tip kolit oluşmasında rol oynamaktadır. Bu nedenle tedavi süresinde diyare gözlendiğinde bu husus göz önünde bulundurulmalı ve gerekli önlemler alınmalıdır Genelde tedavinin durdurulması yeterli olmakla beraber, bazı olgularda elektrolit ve protein takviyesi ile oral vankomisin kullanımı da gerekmektedir.
BETAKSİM enjeklabl, gastrotestinal sistem ile ilgili hastalık hikayesi veren ve kolit şikayetleri bulunan hastalarda dikkatle uygulanmalıdır.
Sefotaksimin Nefrotoksik olduğu kanıtlanmamıştir. Buna rağmen. böbrek yetmezliği bulunan hastalarda günlük idrar atılımının azalması nedeni ıle yüksekve uzun süreli kan konsantrasyonları oluşabileceğinden günlük BETAKSİM dozu azaltılmalıdır. Genelde kreatinin kleransı 20 ml/dak/1.73 m2 den düşük olgularda dozun yarıya indirilmesi önerilir. Elde yalnız serum kreatinin ölçümleri bulunduğu zaman aşağıda yazılı formül kullanılarak kfeatinin kleransı hasaplanabilir.
Erkekler için vücut ağırlığı (kg) x (140 - yaş) 72 x serum kreatinin
Kadınlar için 0.85 x erkekler için bulunan değer
BETAKSİM in uzun süreli kullanımı dirençli mikro-organizmaların çoğalmasına nedan olur.
Abdominal ya da vajinal histerektomi, gastrointestinal ve ürogenital sistem ameliyatları gibi kontaminasyon riski bulunan müdahalelerde ameliyattan önce BETAKSİM enjektabl uygulanması enfeksiyon olasılığını azaltır.
Sezaryen olgulannda umblikal kordun klampından ya da müdahaleden sonra BETAKSIM uygulanması bazı ameliyat sonrası enfeksiyonların oluşmasını azaltır.
Sefotaksimin hamilelerde ve emziren annelerde kullanım emniyeti kanıtlanmadığından bu hastalarda BETAKSİM tedavisi uygulanmamalıdır.