PREDNISOLON 1 ml 25 mg 5 ampül Gebelik

Actavis Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Rif gebelik kategorisi C'dir. Rif hamilelik kategorisi, Rif gebelik kategorisi, Rif emzirme, Rif anne sütüne geçer mi, Rif laktasyon, Rif hamilelerde kullanımı, Rif ve bebek, Rif kullanımı bilgilerini içerir.

İlaç Sınıfı

Enfeksiyona Karşı Kullanılan (Antienfektif) İlaçlar > Antimikobakteriyel İlaçlar > Tüberküloz İlaçları > Antibiyotikler > Rifamisin

ATC Kodu

J04AB03

Etkin Madde

Rifamisin Sodyum 83.33 mg/ml

Barkodu

8699517750205

Geri Ödeme Kodu

A06303

Satış Fiyatı

3.57 TL [ 18 Nisan 2018 ]

Original / Jenerik

Orjinal

Reçete Durumu

Beyaz Reçeteli

Eşdeğer İlaç Sayısı

5

Alternatif İlaç Sayısı

4

Sağlık Konuları

Addison Hastalığı , Diz ve Eklem Ağrıları , Romatoid Artrit , Ülseratif Kolit , Anemi , Lösemi , Kemik İliği Kanseri , Lupus , Alerjik Reaksiyonlar

Durum

Aktif

SGK Kodu

SGKFLB

İmal veya İthal

Ithal

NFC kodu

FMA

Gebelik Kategorisi

İlacın gebelik kategorisi C’dir

İlaç Formu

Ampul

Geri Ödeme Durumu

Ödenir

Gebelik ve laktasyon

Gebelikte kullanım kategorisi “C” dir.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Doğum kontrol hapları, prednisolonun etkisini azaltabilir (Bakınız bölüm 4.5).

Gebelik dönemi

Gebelikte prednisolon tedavisi ancak kesin gerekliyse (özellikle birinci trimesterde) uygulanmalıdır. Prednisolon, anne için yararı, bebeğe olası riskinden anlamlı şekilde fazla olmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır.

Prednisolon’un gebe kadınlarda kullanımına ilişin yeterli veri mevcut değildir. Ancak gebelik sırasında uzun süreli veya tekrarlı kullanılması, intra-uterin büyüme gerililiğine neden olabilir.

Hamileliği sırasında prednisolon kullanan kadınlardan birinin bebeğinde konjenital katarakt, diğerinde ise immün süpresyon izlenmiştir. Uzun dönemli prednisolon tedavisinden sonra hamile kalan kadınlarda dozaj, mümkün olan en kısa sürede azaltılmalıdır.

Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda, üreme toksisitesinin bulunduğunu göstermektedir.
gebe hayvanlara kortikosteroid uygulandığında, yarık damak, intra-uterin büyüme geriliği, beyin büyümesi ve gelişimi üzerinde anormal etkilere neden olmuştur.

Kortikosteroidlerin plasental geçişleri ilaçtan ilaca değişiklik gösterir. Prednisolonun %88’i plasenta bariyerini geçerken inaktive olur.

Teorik olarak, kortikosteroitlere pre-natal maruziyet, hipoadrenalizme yol açabilirse de, bu durum genellikle doğumdan sonra kendiliğinden düzelir ve nadiren klinik önem teşkil eder.

Laktasyon dönemi

Prednisolon anne sütüne düşük oranda geçer. 40 mg’a kadar günlük prednisolon dozlarının, bebekte sistemik etkilere yol açması beklenmez. Daha yüksek dozlarda bir dereceye kadar adrenal baskılanma meydana gelebilir. Emzirmenin yararının teorik risklerin üzerinde olduğu düşünülmektedir.