ASMANEX TWISTHALER 200 mcg 30 doz inhalasyon Dozu

Merck Sharp Dohme Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Asmanex Twisthaler dozu, Asmanex Twisthaler dozaj, Asmanex Twisthaler doz aşımı, Asmanex Twisthaler uygulama, Asmanex Twisthaler kullanım şekli, Asmanex Twisthaler kullanımı, Asmanex Twisthaler kullanım süresi, Asmanex Twisthaler açmı tokmu, Asmanex Twisthaler nedir, Asmanex Twisthaler ne için kullanılır, Asmanex Twisthaler nasıl kullanılır, Asmanex Twisthaler faydaları, Asmanex Twisthaler etkileri, Asmanex Twisthaler günde kaç kez, Asmanex Twisthaler sabah mı akşam mı, Asmanex Twisthaler fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uygulama şekli

Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

ASMANEX TWİSTHALER yetişkinler ve 12 yaş ve üzeri hastalarda kullanılır.

Önerilen dozlar, astımın şiddetine bağlıdır (aşağıdaki kriterlere bakınız).

Hafif ile orta şiddette kalıcı astımı olan hastalar:

Bu hastaların çoğunda önerilen başlangıç dozu, günde bir defa 400 mikrogramdır. Veriler, günde bir defa alınan dozun akşamları uygulanması halinde, daha iyi bir astım kontrolüsağlandığını göstermektedir. Bazı hastalarda günlük 400 mikrogram dozun, bölünmüş iki dozşeklinde, günde iki defa 200’er mikrogram verilmesiyle daha iyi bir kontrol sağlanabilir.

ASMANEX TWİSTHALER dozu, bireyselleştirilmeli ve astımın etkin bir şekilde kontrol altında tutulduğu en düşük doza titre edilmelidir. Günde bir defa akşamları verilen 200mikrograma indirilmiş bir doz, bazı hastalarda etkin bir idame dozu olabilir.

Şiddetli astımı olan hastalar:

Önerilen başlangıç dozu, günde iki defa 400 mikrogram olup bu doz, önerilen maksimum dozdur. Semptomlar kontrol altına alındığında ASMANEX TWİSTHALER en düşük etkindoza titre edilir.

Şiddetli astımı olan ve önceden oral kortikosteroid almakta olan hastalarda ASMANEX TWİSTHALER, hastanın olağan sistemik kortikosteroid idame dozu ile birliktebaşlatılmalıdır. Ortalama bir hafta sonra, günlük ya da gün aşırı doz düşürülerek, sistemikkortikosteroidin kademeli şekilde azaltılma ve sonlandırılması işlemi başlatılabilir. Bir ikihaftalık aradan sonra, hastanın yanıtına göre ikinci bir azaltma yapılır. Genel olarak buazaltımların miktarı, günde 2.5 mg prednizon veya onun eşdeğerini geçmemelidir.

Azaltımın yavaş yapılması özellikle önerilir. Oral kortikosteroidlerin azaltılması sırasında hastalar, kararsız (instabil) astım ve adrenal yetmezlik bulguları yönüyle dikkatle izlenmeli vehava yolu işlevinin objektif ölçümleri yapılmalıdır (bkz. bölüm 4.4.).

Hastalara ASMANEX TWİSTHALER’in, akut semptomları tedavi etmek için "isteğe göre" kullanılacak yatıştırıcı bir ilaç olmadığı, ama terapötik yararın sağlanması için bu ilacınasemptomatik durumda iken bile, düzenli olarak alınması gerektiği öğretilmelidir.

Kriterler:

Hafif persistan astım: Semptomlar haftada bir defadan fazla, ama günde bir defadan az; alevlenmeler aktiviteleri ve uykuyu etkileyebiliyor; geceleri astım semptomları ayda ikidefadan fazla; PEF ya da FEV ı öngörülen değerin %80’inden yüksek, değişkenlik %20-30.

Orta şiddette persistan astım: Semptomlar her gün var; alevlenmeler aktiviteleri ve uykuyu etkiliyor; geceleri astım semptomları haftada bir defadan fazla; günlük kısa etkili beta2-agonisti kullanımı; PEF ya da FEV 1 öngörülen değerin %60 ile 80’i arasında, değişkenlik%30’un üstünde.

Şiddetli persistan astım: Semptomlar sürekli; alevlenmeler sık; geceleri astım semptomları sık; astım semptomları fiziksel aktiviteleri kısıtlıyor; PEF ya da FEV1 öngörülen değerin%60’ı veya daha düşük, değişkenlik %30’un üstünde.

Uygulama şekli:

ASMANEX TWİSTHALER yalnızca inhalasyon yoluyla kullanılır.

Hastaya inhalerin doğru kullanımı hakkında bilgi verilmelidir.

Kapağı açmadan önce doz sayacı ve kapaktaki işaretin aynı hizada olduğundan emin olunmalıdır. İnhaler, pembe renkli bölüm aşağıda olacak şekilde cihazı alt tarafından dikolarak tutarken, beyaz kapağın saatin ters yönünde çevrilmesiyle açılır. Sayaç numarası birsayı geriye gidecektir. Hastaya, inhaleri ağzına yerleştirmesi, dudaklarını ağızlık parçasınınçevresinde kapalı tutması ve hızlı ve derin bir nefes alması öğretilmelidir. Sonra, inhalerağızdan çıkarılır ve nefes 10 saniye ya da rahatsızlık hissedilmeyen bir süre tutulur. Hastanefesini inhalerin içine vermemelidir. Kapamak için, inhaler dik olarak tutulurken, kapak herinhalasyondan hemen sonra yerine takılır ve bir sonraki dozu yüklemek için hafifçe bastırılıpbir klik sesi işitilinceye ve kapak tam olarak kapanıncaya kadar saat yönünde döndürülür.Kapağın üstündeki ok ile sayaç penceresi aynı hizada olmalıdır. İnhalasyondan sonrahastaların ağızlarını çalkalamaları ve suyu tükürmeleri tavsiye olunur. Bu işlem, kandidiyazisriskinin azaltılmasında yardımcı olacaktır.

Sayısal doz sayacı, kalan doz sayısını gösterir. Sayaç 01 dozundan sonra 00’ı gösterecek ve kilitlenecektir. Bu, dozların bittiğini ve kutunun atılması gerektiğini gösterir. İnhaler herzaman temiz ve kuru tutulmalıdır. Ağızlık parçasının dış yüzü, kuru bir bez veya kağıtmendille temizlenebilir. İnhaler su ile yıkanmamalıdır, ve su ile temas etmesindenkaçınılmalıdır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

Geçerli değildir.

Pediyatrik popülasyon:

12 yaşın altındaki çocuklarda kullanılmaz.

Geriyatrik popülasyon:

65 yaşından büyük yaşlı hastalar için doz ayarlaması gerekli değildir.

Doz aşımı ve tedavisi

Bu ilacın düşük sistemik biyoyararlanımı nedeniyle, aşırı doz alımı, hastanın gözlenmesi ve sonra reçete edilen uygun dozun başlatılmasından başka bir önlemi gerektirmemektedir.Kortikosteroidlerin inhalasyon veya oral yoldan aşırı dozda alınması hipotalamus-hipofiz-adrenal aksı (HPA aksı) işlevinin baskılanmasına yol açabilir.

Önerilen doz rejimlerini aşan dozlarda mometazon furoat inhalasyonunun tedavisi, adrenal fonksiyonunun izlenmesini içermelidir. Astımı kontrol altında tutmaya yetecek dozdamometazon furoat tedavisine devam edilebilir.