ASIDOPAN PLUS 30 çiğneme tablet Uyarılar

Turgut Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Asidopan Plus uyarılar, Asidopan Plus zararları, Asidopan Plus önlemler, Asidopan Plus riskler, Asidopan Plus yan etkisi, Asidopan Plus alerji, Asidopan Plus alkol, Asidopan Plus hamileler, Asidopan Plus emzirme, Asidopan Plus araç kullanımı, Asidopan Plus fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uyarılar

Böbrek yetmezliği

Böbrek yetmezliği olan hastalarda alüminyum içeren antiasitlerin uzun süre kullanımı, diyalize bağlı osteomalazinin kötüleşmesi ile sonuçlanabilir. Alüminyum doku düzeylerindeki yükselme, diyalize bağlı ensefalopati ve osteomalazi sendromlannın gelişimine katkıda bulunabilir. Alüminyum diyaliz membranından geçemeyen albümin ve transferrine bağlandığından diyaliz ile vücuttan tam olarak atılamaz. Bunun sonucunda alüminyum, böbrek yetmezliği olan hastalarda oral yoldan yüksek dozlarda ve uzun süre kullanıldığında atılımı böbrek yolu ile olduğundan kemiklerde birikerek diyalize bağlı osteomalazi gelişimine neden olabilir.

Alüminyum mide-barsak kanalında suda erimeyen fosfat kompleksleri oluşturur ve bu nedenle fosfat emilimini azaltır. Kan fosfat düzeyleri normal olan hastalann alüminyum içeren antiasitleri uzun süre kullanmaları ve bu sürede yetersiz fosfat almalan hipofosfatemiye neden olabilir. Bu durumun şiddetli olduğu olgularda hipofosfatemi, iştahsızlık, halsizlik, kas zafiyeti ve osteomalazi görülebilir.

Birlikte başka ilaç kullanımı

Genel olarak antiasitlerin diğer ilaçlarm emilimini etkiledikleri bilinir. Bu nedenle, başka ilaçlar da kullanan hastalann bu ilaçlarını antiasit alımından 1-2 saat önce veya sonra almaları önerilir (bkz. bölüm 4.5).

Laboratuar bulguları

Alüminyum içeren antiasitlerle uzun süreli tedavi gören hemodiyalizdeki hastalann, tedavileri süresince bir ya da iki aylık aralar ile serum fosfat düzeyleri izlenmelidir.

ASİDOPAN PLUS içeriğinde yardımcı madde olarak şeker bulunmaktadır. Nadir kalıtımsal früktoz intoleransı, glikoz-galaktoz malabsorbsiyon veya sükroz-izomaltaz yetmezliği problemi olan hastalarm bu ilacı kullanmamalan gerekir. Şeker hastalığınız varsa bu duruma dikkat etmeniz gerekmektedir. Ayrıca, iki hafta veya daha uzun süre ile kronik kullanımı durumunda, ürün şeker içermesi nedeni ile dişlere zararlı olabileceği için kullanım sırasında bu hususa da dikkat edilmelidir.

ASİDOPAN PLUS her bir tablette 532 mg sorbitol içermektedir. Nadir kalıtımsal fruktoz intolerans problemi olan hastalarm bu ilacı kullanmaları gerekir.

ASİDOPAN PLUS her bir tablette 1 mmol (23 mg)’dan daha az sodyum (0.04 mEq (1.0 mg)’dan az ) içermektedir. Herhangi olumsuz bir etki gözlenmez.

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

ASİDOPAN PLUS'ın bileşiminde bulunan maddelerin araç ve makina kullanımını olumsuz olarak etkileyecek bir yan etki yapması beklenmez.