MELURJIN 15 mg 10 tablet Gebelik

Drogsan Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Biteral gebelik kategorisi C'dir. Biteral hamilelik kategorisi, Biteral gebelik kategorisi, Biteral emzirme, Biteral anne sütüne geçer mi, Biteral laktasyon, Biteral hamilelerde kullanımı, Biteral ve bebek, Biteral kullanımı bilgilerini içerir.

İlaç Sınıfı

Enfeksiyona Karşı Kullanılan (Antienfektif) İlaçlar > Antibakteriyel (Antibiyotik) İlaçlar > Diğer Antibakteriyeller > Imidazol Türevleri > Ornidazol

ATC Kodu

J01XD03

Etkin Madde

Ornidazol 166.66 mg/ml

Barkodu

8699580010114

Geri Ödeme Kodu

A10723

Satış Fiyatı

0.0 TL [ 18 Nisan 2018 ]

Original / Jenerik

Orjinal

Reçete Durumu

Beyaz Reçeteli

Eşdeğer İlaç Sayısı

54

Alternatif İlaç Sayısı

24

Sağlık Konuları

Romatoid Artrit , Osteoartrit

Durum

Aktif

SGK Kodu

SGKFCW

İmal veya İthal

Ithal

Raf Ömrü / Son Kullanma Tarihi

24 ay

NFC kodu

AAA

Eşd. ilaç grubu

E039B

Gebelik Kategorisi

İlacın gebelik kategorisi C’dir

İlaç Formu

Tablet

Geri Ödeme Durumu

Ödenir

Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiye

Gebelik kategorisi: C/D (3.trimester)

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Meloksikam, siklooksijenaz/prostaglandin sentezini inhibe ettiği bilinen herhangi bir ilaç gibi fertiliteyi bozabilir dolayısıyla gebe kalmayı planlayan kadınlarda kullanılmasıönerilmemektedir. Eğer meloksikam gebe kalmayı planlayan bir kadın tarafındankullanılıyorsa, doz mümkün olduğunca düşük ve tedavi süresi de mümkün olduğunca kısatutulmalıdır. Gebe kalma güçlüğü olan ya da infertilite tetkikleri yapılan kadınlardameloksikam tedavisinin kesilmesi düşünülmelidir.

Gebelik dönemi

Prostaglandin sentezinin inhibisyonu gebeliği ve/veya embriyo/fetüs gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir. Epidemiyolojik çalışmalardan elde edilen veriler gebeliğin erkenevresinde prostaglandin sentez inhibitörü kullanıldıktan sonra düşükle sonuçlanma, kardiyakmalformasyon ve gastroşizis riskinde artık olduğu düşündürmektedir. Kardiyovaskülermalformasyon için toplam risk %lden az iken yaklaşık %1,5’a kadar yükselir. Doz vetedavinin süresiyle bu riskin arttığına inanılmaktadır. Hayvanlarda, bir prostaglandin sentezinhibitörünün uygulanması implantasyon öncesi ve sonrası kayıpta ve embriyo-fetal letalitedeartışa yol açtığı gösterilmiştir. Ayrıca organogenetik periyot süresince bir prostaglandinsentez inhibitörü verilen hayvanlarda çeşitli malformayonların (kardiyovasküler dahil)sıklığında artış bildirilmiştir.

Gebeliğin birinci ve ikinci trimesteri süresince kesinlikle gerekli olmadıkça meloksikam verilmemelidir. Eğer meloksikam gebe kalmayı planlayan bir kadın tarafından ya da gebeliğinbirinci ve ikinci trimesterinde kullanılıyorsa doz mümkün olduğunca düşük ve tedavi süreside mümkün olduğunda kısa tutulmalıdır.

Üçüncü trimester süresince kullanıldığında, tüm prostaglandin sentez inhibitörleri, fetüste; -Kardiyopulmoner toksisite (duktus arteriosusun erken kapanması ve pulmoner hipertansiyon)-Oligohidramniyozun eşlik ettiği böbrek yetmezliğine kadar varabilen böbrek fonksiyonbozukluğu

Gebeliğin sonunda anne ve yenidoğanda;

-Kanama zamanının uzaması (düşük dozlarda dahi oluşabilen antiagregan etki) -Rahim kasılmalarının inhibisyonuna (böylece doğumun gecikmesi veya uzaması) nedenolabilir.

Sonuç olarak, meloksikam gebeliğin üçüncü trimesteri süresince kontrendikedir.

Laktasyon dönemi

Meloksikam için özgün bir deneyim olmamakla birlikte, NSAİ ilaçların anne sütüne geçtiği bilinmektedir. Bu nedenle laktasyon döneminde meloksikam kullanımı önerilmemektedir.

Üreme yeteneği/Fertilite

Meloksikam, siklooksijenaz/prostaglandin sentezini inhibe ettiği bilinen herhangi bir ilaç gibi fertiliteyi bozabilir dolayısıyla gebe kalmayı planlayan kadınlarda kullanılmasıönerilmemektedir.