LEODEX 50 mg/2 ml enjeksiyonluk çözelti içeren 6 ampül Gebelik

Bilim Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Zyvoxid gebelik kategorisi C'dir. Zyvoxid hamilelik kategorisi, Zyvoxid gebelik kategorisi, Zyvoxid emzirme, Zyvoxid anne sütüne geçer mi, Zyvoxid laktasyon, Zyvoxid hamilelerde kullanımı, Zyvoxid ve bebek, Zyvoxid kullanımı bilgilerini içerir.

Kısa İlaç Bilgisi

Zyvoxid; preparatları erişkin hastalarda aşağıda belirtilen mikroorganizmaların duyarlı suşları tarafından oluşturulan aşağıdaki enfeksiyonların tedavisinde endikedir: - Nozokomiyal pnömoni: Staphylococcus aureus (metisiline duyarlı ve dirençli suşlar) veya Streptococcus pneumonia (sadece penisiline duyarlı suşlar) tarafından oluşturulan. Eğer gösterilen veya şüphelenilen Gram-negatif organizmalar varsa klinikte kombinasyon tedavisi endike olabilir. - Vankomisine-dirençli Enterococcus faecium enfeksiyonları: Bakteriyeminin eşlik ettiği vakalar da dahil olmak üzere. ─ Deri ve deri yapılarına ait komplike enfeksiyonlar: Staphylococcus aureus (metisiline duyarlı ve dirençli suşlar), Streptococcus pyogenes veya Streptococcus agalactiae tarafından oluşturulan. Zyvoxid diyabetik ayak lezyonları ve dekübitus ülserli hastalarda çalışılmamıştır. Eğer gösterilen veya şüphelenilen Gram-negatif organizmalar varsa klinikte kombinasyon tedavisi endike olabilir. ─ Deri ve deri yapılarına ait komplike olmayan enfeksiyonlar: Staphylococcus aureus (sadece metisiline duyarlı suşlar) veya Streptococcus pyogenes tarafından oluşturulan. ─Toplumdan edinilmiş pnömoni: Bakteriyeminin eşlik ettiği vakalar da dahil olmak üzere Streptococcus pneumoniae (sadece penisiline duyarlı suşlar) veya Staphylococcus aureus (sadece metisiline duyarlı suşlar) tarafından oluşturulan.

İlaç Sınıfı

Enfeksiyona Karşı Kullanılan (Antienfektif) İlaçlar > Antibakteriyel (Antibiyotik) İlaçlar > Diğer Antibakteriyeller > Diğerleri > Linezolid

ATC Kodu

J01XX08

Etkin Madde

Linezolid 600 mg

Barkodu

8699532098399

Geri Ödeme Kodu

A09395

Satış Fiyatı

144.06 TL [ 18 Nisan 2018 ]

Original / Jenerik

Orjinal

Reçete Durumu

Beyaz Reçeteli

Eşdeğer İlaç Sayısı

22

Alternatif İlaç Sayısı

3

Sağlık Konuları

Antibiyotik

Durum

Aktif

SGK Kodu

SGKEWO

İmal veya İthal

Ithal

Raf Ömrü / Son Kullanma Tarihi

24 ay

NFC kodu

FMA

Eşd. ilaç grubu

E455A

Gebelik Kategorisi

İlacın gebelik kategorisi C’dir

İlaç Formu

Ampul

Geri Ödeme Durumu

Ödenir

Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiye

Gebelik kategorisi: C’dir.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Prostaglandin sentezinin inhibisyonu, hamileliği ve/veya embriyo-fetal gelişimi olumsuz yönde etkileyebilir. Epidemiyolojik çalışmalardan elde edilen veriler hamileliğin erken döneminde prostaglandin sentezi inhibitörlerinin kullanılmasından sonra düşük ve kardiyak malformasyon riskinde artışla ilgili bir kaygıyı ortaya çıkarmışlardır. Mutlak kardiyovasküler malformasyon riski % l’in altında iken, yaklaşık % 1.5 düzeyine yükselmiştir. Doz arttıkça ve tedavi süresi uzadıkça riskin arttığı düşünülmektedir.

Hayvanlarda prostaglandin sentezi inhibitörü uygulamasının pre- ve post-implantasyon kaybında artış ve embriyo-fetal ölümle sonuçlandığı gösterilmiştir. Ek olarak, organogenez döneminde prostaglandin sentezi inhibitörü verilen hayvanlarda kardiyovasküler malformasyonlar dahil çeşitli malformasyonlann görülme sıklığında artış bildirilmiştir. Bununla birlikte, deksketoprofen trometamol ile gerçekleştirilen hayvan çalışmalarında reprodüktif toksisite görülmemiştir (bkz. bölüm 5.3).

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar uygun bir doğum kontrolü uygulamalıdır.

Gebelik dönemi

LEODEX’in hamileliğin üçüncü trimestrinde kullanılması kontrendikedir.

Kesin gerekli olmadıkça, gebeliğin birinci ve ikinci trimesterinde, deksketoprofen trometamol verilmemelidir. Deksketoprofen trometamol gebelik planlayan, gebeliğin birinci veya ikinci trimesterindeki hastalar tarafından kullanılacaksa, tedavi dozu mümkün olduğunca düşük olmalı ve tedavi süresi mümkün olduğunca kısa tutulmalıdır.

Gebeliğin üçüncü trimesterinde, tüm prostaglandin sentezi inhibitörleri fetüsü aşağıdaki risklerle karşı karşıya getirirler:

• Kardiyopulmoner toksisite (duktus arteriozusun erken kapanması ve pulmoner hipertansiyon);

• Oligohidramniyozun eşlik ettiği böbrek yetmezliğine ilerleyebilen böbrek fonksiyon bozukluğu;

• Gebeliğin sonunda ise anne ve yenidoğan aşağıdaki risklerle karşı karşıya kalabilir:

• Oldukça düşük dozlarda dahi görülebilen anti-agregasyon etki nedeniyle kanama zamanının olası uzaması;

• Geç veya uzamış doğum eylemine neden olabilecek şekilde uterus kasılmalarının inhibisyonu Laktasyon dönemi

LEODEX emzirme döneminde kontrendikedir.

Deksketoprofenin anne sütü ile atılıp atılmadığı bilinmemektedir, her ne kadar şu ana kadar çok az çalışma yapılmış olsa da NSAİl’ler anne sütünde çok düşük konsantrasyonlarda görülebilir. Üreme yeteneği/Fertilite