APRAZOL 30 mg 14 kapsül Gebelik

Hüsnü Arsan Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Aprazol gebelik kategorisi B'dir. Aprazol hamilelik kategorisi, Aprazol gebelik kategorisi, Aprazol emzirme, Aprazol anne sütüne geçer mi, Aprazol laktasyon, Aprazol hamilelerde kullanımı, Aprazol ve bebek, Aprazol kullanımı bilgilerini içerir.

Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiye

Gebelik kategorisi: B

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlarda etkin doğum kontrolü uygulanmasına gerek yoktur.

Gebelik dönemi

Lansoprazol için, gebeliklerde maruz kalmaya ilişkin klinik veri mevcut değildir.

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik / embriyonal / fetal gelişim / doğum ya da doğum sonrası gelişim ile ilgili olarak doğrudan ya da dolaylı zararlı etkiler olduğunugö stermemektedir.

Bu sebeple gebelik döneminde lansoprazol kullanımı önerilmemektedir.

Laktasyon dönemi

Lansoprazol ve metabolitlerinin deney hayvanlarında anne sütüne geçtiği saptanmıştır ancak insan sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Birçok ilacın anne sütüne geçtiğibilindiğinden, anne sütü alan bebeklerde ciddi yan etkiye yol açma potansiyeli ve hayvançalışmalarında karsinojenite potansiyeline sahip olduğu saptandığından, ilacın anne içinönemi de düşünülerek; emziren annelerde emzirmenin mi, yoksa tedavinin mi kesileceğinekarar verilmelidir.

Üreme yeteneği/Fertilite

Lansoprazolün, 150 mg/kg/gün oral dozlarda (vücut yüzey alanına göre önerilen insan dozunun 40 katı) uygulandığı dişi ve erkek sıçanlarda fertilite ve üreme performansı üzerinebir etkisi görülmemiştir.

Hamile sıçanlara maksimum 150 mg/kg/gün (vücut yüzey alanına göre önerilen insan dozunun 40 katı) ve hamile tavşanlara 30mg/kg/gün (vücut yüzey alanına göre önerilen insandozunun 16 katı) oral dozlarda uygulandığı teratojenite çalışmalarında fertilitenin bozulmasıveya fetus hasarını gösteren herhangi bir veri saptanmamıştır.