ANAFRANIL SR 75 mg 20 tablet Etkileşimi

Teofarma Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Anafranil etkileşimi, Anafranil etken madde, Anafranil yardımcı maddeler, Anafranil alkol, Anafranil etkileşim, Anafranil kullananlar, Anafranil dozu, Anafranil kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

Kontrendikasyon ile sonuçlanan etkileşimler

MAO inhibitörleri:

MAO inhibitörleriyle tedavinin kesilmesinden sonra en az 3 hafta ANAFRANİL verilmez (hipertansif kriz, hiperpireksi, kas kasılması, ajitasyon, nöbetler, deliryum ve koma gibişiddetli belirtilerin riski vardır). ANAFRANİL ile tedaviden sonra MAO inhibitörüuygulanacağı zaman da aynı önlem alınmalıdır. Her iki durumda da ANAFRANİL veyaMAO inhibitörü başlangıçta az miktarda, kademeli olarak artan dozlarda verilmeli ve etkileritakip edilmelidir

Moklobemid gibi bir reversibl MAO-A inhibitörü verilmesinden sonraki 24 saatte ANAFRANİL çok düşük dozda verilebilir, fakat ANAFRANİL’den sonra bir MAO-Ainhibitörü verilecekse 3 haftalık ilaçtan temizleme dönemi uygulanmalıdır.

Birlikte kullanımın tavsiye edilmediği etkileşimler

Diüretikler:

Diüretikler, hipokalemiye yol açarak QTc uzaması ve Torsade de Pointes riskini artırabilir. Bu nedenle hipokalemi, ANAFRANİL tedavisine başlanmadan önce tedavi edilmelidir.

Kinidin:

Kini din tipi antiaritmik ajanlar trisiklik antidepresanlarla birlikte kullanılmamalıdır.

Seçici serotonin gerialım inhibitörleri (SSRİ) :

Fluoksetin, paroksetin veya sertralin gibi CYP2D6 inhibitörü olan selektif serotonin geri-alım inhibitörleri ve fluvoksamin gibi CYP1A2 ve CYP2C19 inhibitörü olan selektif serotoningeri-alım inhibitörleri de klomipraminin plazma konsantrasyonlarını ve buna bağlı adversetkileri artırabilir. ANAFRANİL’in fluvoksaminle birlikte kullanılması, klomipramininkararlı plazma düzeylerini yaklaşık 4 kat, N-desmetilklomipraminin kararlı plazmadüzeylerini ise yaklaşık 2 kat artırmaktadır.Ayrıca SSRI’lar ile birlikte tedavi serotoneıjiksistem üzerinde aditif etki yaratabilir.

Serotoneıjik ajanlar:

Klomipraminin, selektif serotonin geri-alım inhibitörleri (SSRİ), serotonin ve noradrenerjik geri-alım inhibitörleri (SNRI), trisiklik antidepresanlar veya lityum gibi serotonerjik ilaçlarlabirlikte kullanılması Serotonin Sendromu ile sonuçlanabilir.

Fluoksetin tedavisinden önce veya sonra ANAFRANİL kullanılacağı zaman, arada 2-3 haftalık bir ilaçtan arınma döneminin bırakılması önerilir.

ANAFRANİL’in artan etkisiyle sonuçlanan etkileşimler

Oral antifungal, terbinafın:

Güçlü bir CYP2D6 inhibitörü olan terbinafınin ANAFRANİL ile birlikte kullanımı klomipramin ve N-dimetile metabolitlerinin yükselmesine ve birikimine neden olabilir. Busebepten ANAFRANİL’in terbinafın ile birlikte kullanılması gereken durumlarda dozayarlanmalıdır.

Simetidin:

Histamin 2 reseptör antagonisti simetidin (CYP2D6 ve CYP3A4 dahil birçok P450 izoformunun inhibitörü) ile birlikte verilmeleri, trisiklik antidepresanların plazmakonsantrasyonlarının yükselmesine neden olabildiğinden, söz konusu antidepresanlarındozajının azaltılmasını gerektirir.

Oral kontraseptifler:

Kronik olarak kullanılan doğum kontrol haplarıyla (günde 15 veya 30 mikrogram etinil estradiol) ANAFRANİL (günde 25 mg) arasında etkileşim belgelenmemiştir. Estrojenler,klomipramin biyotransformasyonunda başlıca rolü oynayan CYP2D6’nm bilineninhibitörlerinden olmadıklarından, arada etkileşim olmaması beklenir. Yüksek doz (günde 50mikrogram) estroj enlerle trisiklik bir antidepresan olan imipraminin birlikte kullanılması, azsayıda vakada yan etkileri ve terapötik cevabı artırmıştır ama bu etkileşimin, klomipramininve düşük doz estroj enlerin birlikte kullanılmasıyla olan ilişkisi açık değildir. Yüksek doz(günde 50 m ikrogram) estroj enlerle birlikte kullanılan trisiklik antidepresanlara alınanterapötik cevabın izlenmesi ve gereğinde dozun ayarlanması önerilir.

Antipsikotikler:

Trisiklik antidepresanların fenotiyazinler gibi antipsikotiklerle birlikte kullanılması trisiklik antidepresanların plazma düzeylerini yükseltebilir, konvülsiyon eşiğini düşürebilir vekonvülsiyonlara yol açabilir. Tiyoridazinle kombinasyon, şiddetli kalp aritmileriylesonuçlanabilir.

Metilfenidat:

Metilfenidat (Ritalin), metabolizmalarının inhibisyonu üzerinden trisiklik antidepresan konsantrasyonlarını yükseltebilir ve trisiklik antidepresan dozunun azaltılmasına ihtiyaçdoğurabilir.

Valproat:

Valproat ile klomipraminin birlikte verilmesi, klomipramin ve N-desmetilklomipramin serum seviyesinin yükselmesi ile sonuçlanan CYP2C ve/veya UGT enzimlerinin inhibisyonunasebep olur.

Greyfurt, greyfurt suyu veya yaban mersini suyu:

ANAFRANİL’in greyfurt, greyfurt suyu veya yaban mersini suyu ile birlikte kullanılması klomipraminin plazma konsantrasyonlarını yükseltebilir.

ANAFRANIL’in azalan etkisiyle sonuçlanan etkileşimler

Rifampisin:

Rifampisin ( CYP3A, CYP2C indükleyicisi), klomipramin konsantrasyonlarını azaltırken CYP3A4, CYP2C19 gibi sitokrom P450 enzimlerinin indükleyicisi olduğu bilinen ilaçlarınbirlikte verilmesi, ANAFRANİL’in metabolizmasını hızlandırabilir ve etkililiğini azaltabilir.

Antikonvülsanlar:

Barbitüratlar, karbamazepin, fenobarbital ve fenitoin gibi antikonvülsanlar (CYP3A, CYP2C indükleyicisi) klomipramin konsantrasyonlarını azaltırken CYP3A4, CYP2C19 gibi sitokromP450 enzimlerinin indükleyicisi olduğu bilinen ilaçların birlikte verilmesi, ANAFRANİL’inmetabolizmasını hızlandırabilir ve etkililiğini azaltabilir.

Sigara:

Bilinen CYP1A2 indükleyiciler örneğin nikotin/sigara dumanındaki komponentler trisiklik ilaçların plazma konsantrasyonlarını azaltır. Klomipraminin sigara içen hastalardaki kararlıplazma düzeylerisigara içmeyenlere kıyasla yaklaşık 2 kat azalmıştır. (N-

desmetilklomipramin konsantrasyonunda değişiklik yoktur.)

Kolestipol ve kolestiramin:

Kolestramin veya kolestipol gibi iyon değişimi resinleri ile birlikte kullanılması klomipraminin plazma seviyelerini düşürür. Klomipraminin resin kullanımından 2 saat önceveya 4-6 saat sonra verilmesi önerilir.

St. John’s wort:

Tedavi sırasında ANAFRANİL ile birlikte St. John’s wort kullanılması klomipraminin plazma konsantrasyonunu düşürür.

Diğer ilaçlara tesir eden etkileşimler

Antikolineıjik ajanlar:

Trisiklik antidepresanlar; fenotiyazin, antiparkinson ajanlar, antihistaminikler, atropin, biperiden gibi ilaçların göz, merkezi sinir sistemi, barsak bağırsak ve mesane üzerine olanetkilerini artırabilirler.

Antiadrenerjik ajanlar:

ANAFRANİL, guanetidin, betanidin, rezerpin, klonidin ve alfa-metildopanın antihipertansif etkilerini azaltır veya ortadan kaldırır. Bu nedenle hipertansiyonlu hastalarda, ANAFRANİLile kombine ilaç kullanımında, farklı tipte antihipertansifler (örn: diüretikler, vazodilatörlerveya beta blokerler) verilmelidir.

Merkezi sinir sistemi depresanları:

Trisiklik antidepresanlar alkol ve diğer santral depresan maddelerin (barbitüratlar, benzodiyazepinler veya genel aneztezikler) etkilerini güçlendirir.

Sempatomimetik ilaçlar:

ANAFRANİL, adrenalin, noradrenalin, isoprenalin, efedrin, fenilpropanolamin ve fenilefrinin (lokal anestetikler ve genel anestezikler ve nazal dekonjestanlarda bulunan) kardiyovasküleretkilerini artırabilir.

Antikoagülanlar:

Trisiklik antidepresanlar karaciğer vasıtasıyla metabolizmalarını inhibe ederek kumarin ilaçların antikoagülan etkilerinin arttırabilir. Bu antikoagülan ilaç sınıfının üyeleri trisiklikantidepresanlarla birlikte kullanıldığı zaman, plazma protrombin düzeylerinin dikkatleizlenmesi önerilir.

Klomipramin plazma seviyelerini veya kendilerinin QTc aralığını uzatan ilaçlar:

ANAFRANİL Uzun QTc sendromuna neden olabilen ilaçlar ile birlikte kullanıldığında uzun QT sendromu veya Torsade de Pointes oluşma riskini artırabilir. Bu nedenle bu tür ilaçlarlabirlikte kullanılmamalıdır. Örneğin bazı antiaritmikler sınıf İA (kinidin,disopiramid veprokainamid), sınıf III (amiodaron ve sotalol), trisiklik antidepresanlar (amitriptilin), bazıtetrasiklik antidepresanlar (maprotilin), bazı antipsikotik tedaviler (fenotiyazinler ve pimozid),bazı antihistaminikler (terfenadin), lityum, kinin ve pentamidin.

Eğer ANAFRANİL artan klomipiramin plazma seviyelerine neden olan ilaçlarla birlikte kullanılırsa QTc uzaması ve Torsade de Pointes riski artar.ANAFRANİL sitokrom P450 2D6ile metabolize olur ve bu nedenle ANAFRANİL’in plazma konsantrasyonuP450 isoform izoform inhibitörü ve/veya substratları ile artar. Bu nedenle bu ilaçlar ilebirlikte kullanımı önerilmez.

P450 2D6 sitokrom inhibitörü ve/veya substratları olan ilaçlar şöyledir : Antiaritmikler, SSRI lar da dahil olmak üzere bazı antidepresanlar, trisiklik antidepresanlar ve moklobemid ; bazıantipsikotikler ; beta blokörler ; proteaz inhibitörleri, opiatlar, ekstasi, simetidin ve terbinafın.