ACTRAPID HM PENFILL 100/3 IU/ml 5 PENFILL Yan Etkileri

Novo Nordisk Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Actrapid yan etkileri, Actrapid etkileri, Actrapid zararları, Actrapid belirtileri, Actrapid uyarılar, Actrapid önlemler, Actrapid kilo aldırırmı, Actrapid zayıflatırmı, Actrapid zehirlenmesi, Actrapid cinsellik, Actrapid sorunlar, Actrapid uykusuzluk, Actrapid bağımlılık, Actrapid bırakma bilgilerini içerir.

4.Olası yan etkiler nelerdir ?

Yan etkiler aşağıdaki kategorilerde gösterildiği şekilde tanımlanmıştır:

Çok yaygın: 10 hastanın en az 1’inde görülebilir.

Yaygın: 10 hastanın birinden az, fakat 100 hastanın birinden fazla görülebilir.

Yaygın olmayan: 100 hastanın birinden az, fakat 1.000 hastanın birinden fazla görülebilir. Seyrek:1.000 hastanın birinden az, fakat 10.000 hastanın birinden fazla görülebilir.

Çok seyrek: 10.000 hastanın birinden az görülebilir.

Bilinmiyor: Eldeki verilerden hareketle sıklık derecesi tahmin edilemiyor.

Ciddi ve çok yaygın yan etkiler:

Düşük kan şekeri (hipoglisemi):

Hipoglisemi aşağıdaki durumlarda ortaya çıkabilir:

  • Çok fazla insülin enjekte ederseniz,
  • Çok az yemek yerseniz veya bir öğünü atlarsanız,
  • Her zamankinden fazla egzersiz yaparsanız,
  • Alkol alırsanız (bakınız “ACTRAPID’in yiyecek ve içecek ile kullanılması”)
  • Düşük kan şekerinin uyarıcı belirtileri: Soğuk terleme, soğuk solgun deri, baş ağrısı, hızlı kalp atımı, kendini hasta hissetme, aşırı açlık hissi, geçici görme değişiklikleri, baş dönmesi,olağan olmayan yorgunluk veya güçsüzlük, sinirlilik veya titreme, endişe hissi, bilinçbulanıklığı, konsantrasyon güçlüğüdür.

    Ağır hipoglisemi (düşük kan şekeri) bilinç kaybına yol açabilir. Eğer uzayan, ağır hipoglisemi tedavi edilmezse, beyin hasarına (geçici veya kalıcı) ve hatta ölüme neden olabilir. Bilinçkaybı durumlarından daha hızlı olarak, önceden nasıl yapılacağı anlatılmış bir kişi tarafındanglukagon hormonu enjekte edilerek çıkabilirsiniz. Glukagon enjekte edildiğinde, şuurunuzaçılır açılmaz ağız yoluyla glukoz veya şekerli yiyecekler de almalısınız. Glukagon tedavisinecevap vermezseniz, bir hastanede tedavi edilmeniz gereklidir.

    Kan şekeriniz düştüğünde yapılması gerekenler:

    > Eğer kan şekerinizin düştüğünü hissederseniz: glukoz tabletleri veya diğer yüksek şekerli bir yiyecek (şekerlemeler, bisküviler, meyve suyu) alın. Mümkünse kan şekerinizi ölçünve istirahat edin. Her zaman yanınızda, gerekebileceğini düşünerek, glukoz tabletleri,şekerlemeler, bisküviler veya meyve suyu taşıyın.

    > Hipoglisemi belirtileri kaybolduğunda veya kan şekeri düzeyiniz sabitlendiğinde insülintedavinize her zamanki şekilde devam edin.

    > Eğer bayılmanıza yol açan kan şekeri düşmeniz olursa, glukagon enjeksiyonuna ihtiyacınız olmuşsa veya birçok kan şekeri düşmesi durumu yaşamışsanız, doktorunuzlakonuşunuz. İnsülin dozunuzun veya zamanının, gıda veya egzersiz durumunuzunayarlanması gerekiyor olabilir.

    Yakınlarınıza diyabetiniz olduğunu söyleyin ve kan şekeri düşmesinden dolayı bayılma (bilinç kaybı) riski dahil hangi sonuçların ortaya çıkabileceğini anlatın. Bu kişilere, eğerbayılırsanız (bilincinizi yitirirseniz), sizi yan tarafınıza yatırmalarını ve hemen tıbbi yardımçağırmaları gerektiğini bildirin. Bilincinizi yitirdiğiniz durumlarda size ağız yolundan hiç biryiyecek ve içecek vermemeleri gerektiğini bilmelidirler; aksi takdirde boğulabilirsiniz.

    Ciddi alerjik reaksiyon:

    ACTRAPID veya bileşenlerinden herhangi birine karşı ciddi alerjik reaksiyon, çok seyrek görülür ancak yaşamı tehdit edici olabilir.

    Aşağıdakilerden biri olursa ACTRAPID HM PENFILL’ü kullanmayı durdurun ve DERHAL doktorunuza bildirin veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz

  • Alerji belirtileri vücudunuzun diğer bölümlerine yayılırsa veya
  • Kendinizi aniden kötü hisseder ve terlemeye başlarsanız, hasta hissetmeye başlar(kusma), soluk almada güçlük, çarpıntı, baş dönmesi hissederseniz.
  • Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir. Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise, sizin ACTRAPID’e karşı ciddi alerjiniz var demektir. Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneyeyatırılmanıza gerek olabilir.

    Diğer yan etkiler:Yaygın olmayan yan etkiler

    Alerji belirtileri: Enjeksiyon bölgesinde bölgesel alerjik reaksiyonlar (ağrı, kızarıklık, ürtiker, iltihap, morarma, şişlik ve kaşıntı) oluşabilir. Bunlar genellikle insülin tedavisine devamedilirken birkaç hafta içinde kaybolur. Eğer kaybolmazsa veya vücunuza yayılırsa acilendoktorunuza başvurunuz. Ayrıca, yukarıya bakınız “Ciddi alerjik reaksiyonlar”.

    Görme sorunları: İnsülin tedavisine ilk başlandığında görme bozukluğu (kırılma bozuklukları) olabilir, ancak bu reaksiyon genellikle kaybolur.

    Enjeksiyon bölgesinde değişiklikler (Lipodistrofi): Aynı yere çok sık enjeksiyon yaparsanız, bu bölgedeki derinin altındaki yağ dokusunda büzülme (lipoatrofi) veya kalınlaşma(lipohipertrofi) oluşabilir. Aynı bölgede her seferinde farklı enjeksiyon yeri seçerek bu derideğişikliklerini önleyebilirsiniz. Eğer derinizde aşınma ya da kalınlaşma fark ederseniz,doktorunuza veya hemşirenize bunu bildiriniz. Çünkü bu durumlar ciddileşebilir veya böylebir bölgeye enjeksiyon yaptığınızda insülinin emilimi değişebilir.

    Eklem yerlerinde şişme: İnsülin almaya başladığınız zaman, su tutulması bilekleriniz ve diğer eklem yerlerinizde şişmeye neden olabilir. Bu çok kısa zamanda düzelir. Düzelmezsedoktorunuzla konuşunuz.

    Ağrılı nöropati (sinir hasarına bağlı ağrı): Kan glukoz düzeylerinde çok hızlı bir iyileşme gerçekleşirse, sinirlerle ilişkili bir ağrı olabilir. Bu durum akut nöropati olarak adlandırılır vegenellikle geçicidir.

    Çok seyrek yan etkiler

    Diyabetik retinopati (gözün arka tarafında değişiklikler): Eğer diyabetik retinopatiniz varsa ve kan şeker düzeylerinizde çok hızlı iyileşme gerçekleşirse, retinopati kötüleşebilir. Bu konudadoktorunuza danışınız.

    Diyabetin etkileri:

    Yüksek kan şekeri (hiperglisemi):

    Hiperglisemi aşağıdaki durumlarda ortaya çıkabilir:

  • Yeterli dozda insülin enjekte etmemişseniz,
  • İnsülininizi almayı unutursanız veya insülin almayı durdurursanız,
  • Arka arkaya ihtiyacınızdan daha az insülin alırsanız,
  • Enfeksiyon ve/veya ateşiniz varsa
  • Her zamankinden fazla yemek yerseniz
  • Her zamankinden daha az egzersiz yaparsanız.
  • Yüksek kan şekerinin uyarıcı belirtileri:

    Belirtiler yavaş yavaş ortaya çıkar. Bu belirtiler: sık idrara çıkma, susuzluk hissi, iştah kaybı, kendini hasta hissetme (bulantı veya kusma), uykulu veya yorgun hissetme, kırmızı kuru deri,kuru ağız ve nefeste meyvemsi (aseton) kokudur.

    Kan şekeriniz yükseldiğinde yapılması gerekenler:

    > Yukarıdaki belirtilerden herhangi birini hissederseniz: kan şekeri düzeyinizi vemümkünse idrar ketonunu ölçmelisiniz, daha sonra hemen doktorunuza danışınız.

    > Bu belirtiler diyabetik ketoasidoz (vücudun şeker yerine yağ parçalamasından kaynaklanan kanda asit birikmesi) denen çok ciddi bir durumun belirtileri olabilir.Eğer tedavi edilmezse diyabetik koma ve sonunda ölüme neden olabilir.

    Yan etkilerin raporlanması

    İnsülin tedavisinin başlangıç döneminde ödem ve gözde refraksiyon anomalileri görülebilir. Aynı şekilde lokal aşırı duyarlılık reaksiyonları (enjeksiyon yerinde kızarıklık, şişme, kaşıntı) da tedavi sürdürüldükçe kaybolur. Direngen alerjik reaksiyonlar ve lipoatrofi bu tip insan insülinleri ile çok nadir görülür. Aynı küçük alana çok sık enjeksiyon yapılması neticesinde lipohipertrofi görülebilir. BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.