ACTRAPID HM PENFILL 100/3 IU/ml 5 PENFILL Kullanımı

Novo Nordisk Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

3.ACTRAPID HM PENFILL nasıl kullanılır ?

İnsülin gereksinimleriniz hakkında doktorunuzla konuşunuz. Tavsiyelerini dikkatlice takip ediniz. Bu Kullanma Talimatı genel bir kılavuz niteliğindedir.

Eğer doktorunuz sizi bir insülin çeşidi veya markasından diğerine transfer ettiyse, dozunuz doktorunuz tarafından ayarlanmalıdır.

Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar

Enjeksiyonu takiben 30 dakika içerisinde karbohidrat içeren bir atıştırmalık veya öğün yiyiniz.

Düzenli olarak kan şekerinizi ölçmeniz tavsiye edilmektedir.

ACTRAPID Penfill’i kullanmadan önce:

> Doğru tip insülini kullandığınızdan emin olmak için etiketini kontrol ediniz.

> Lastik piston tarafı dahil olmak üzere kartuşu her zaman kontrol ediniz. Herhangi bir hasar farkederseniz ya da lastik piston ile beyaz bantlı kısım arasında boşluk varsakartuşu kullanmayınız ve kartuşu aldığınız yere iade ediniz. Daha ayrıntılı bilgi içinkartuşun birlikte kullanıldığı enjeksiyon sisteminizin (enjeksiyon kalemi) kullanımkılavuzuna bakınız.

> Lastik kısmı tıbbi pamuk veya alkollü pamuk ile dezenfekte ediniz.

> Bulaşmayı önlemek amacıyla her enjeksiyon için yeni bir iğne ucu kullanınız.

Aşağıdaki durumlarda ACTRAPID Penfill’i kullanmayınız:

> İnsülin infüzyon pompalarında ACTRAPID Penfill’i kullanmayınız.

> Penfill kartuş veya Penfill’i içeren cihaz yere düşerse, hasar görürse veya kırılırsa dışarıya insülin sızma tehlikesi vardır.

> Eğer doğru bir şekilde saklanmamışsa ya da dondurulmuşsa ACTRAPID Penfill’i kullanmayınız (bakınız 5. ACTRAPID Penfill’in saklanması).

> Eğer görünüşü su gibi berrak veya renksiz değilse, ACTRAPID Penfill’i kullanmayınız.

ACTRAPID Penfill’i tekrar doldurmayınız.

Penfill kartuşlar, Novo Nordisk insülin enjeksiyon sistemleri ve NovoFine veya NovoTwist iğne uçları ile kullanılmak üzere tasarlanmıştır.

Eğer ACTRAPID Penfill ve başka bir insülin Penfill kartuşu ile tedavi ediliyorsanız, her insülin çeşidi için ayrı enjeksiyon sistemi kullanmalısınız.

Uygulama yolu ve metodu

ACTRAPID Penfill’in kullanılışı:

ACTRAPID, deri altına enjekte edilerek (subkütan) uygulanır. Şişkinliklerin oluşmasını önlemek için enjeksiyonu yaptığınız bölgeyi sürekli değiştiriniz (bakınız 4. Olası yan etkilernelerdir?). Kendinize enjeksiyonu yapabileceğiniz en uygun bölgeler: karnınız, kalçanız,uyluğunuzun ön tarafı veya kolunuzun üst bölgesi. Eğer enjeksiyonu karın bölgenizeyaparsanız insülininiz daha çabuk etki edecektir.

İnsülinin enjekte edilmesi:

> İnsülini cilt altına enjekte ediniz. Doktorunuz veya diyabet hemşiresi tarafından tavsiye edilen ve enjeksiyon sisteminizin (enjeksiyon kalemi) kullanım kılavuzundabelirtilen enjeksiyon tekniğini kullanınız.

> Dozun tamamının enjekte edildiğinden emin olmak için iğne ucunu cilt altında en az 6 saniye bekletiniz.

> Her enjeksiyondan sonra iğneyi çıkarıp attığınızdan emin olunuz ve ACTRAPID Penfill’i ucunda iğne olmadan saklayınız. Yoksa, dışarıya sıvı sızabilir ve insülinindozu değişebilir.