ACEPRIX 2.5 mg 30 film tablet Dozu

Aris Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Aceprix dozu, Aceprix dozaj, Aceprix doz aşımı, Aceprix uygulama, Aceprix kullanım şekli, Aceprix kullanımı, Aceprix kullanım süresi, Aceprix açmı tokmu, Aceprix nedir, Aceprix ne için kullanılır, Aceprix nasıl kullanılır, Aceprix faydaları, Aceprix etkileri, Aceprix günde kaç kez, Aceprix sabah mı akşam mı, Aceprix fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uygulama şekli

Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Doktor tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde;

Standart doz

. * * *

ACEPRDC , günde bir kez verilmelidir. Yemek yemenin emilim üzerine klinik olarak anlamlı

bir etkisi olmadığı için, ACEPRİX yemekten Önce veya sonra verilebilir. Doz daima günün

yaklaşık aym saatinde alınmalıdır.

Özel doz talimatları

Esansiyel hipertansiyon

Önerilen başlangıç dozu günde bir kez 1-1.25 mg’dır. Kan basıncı değerlendirilmeli ve doz kan basıncı yanıtına göre bireysel olarak ayarlanmalıdır. ACEPRİX’in normal dozu günde bir kez 2.5 ile 5 mg arasındadır. Günde 5 mg ACEPRİX ile yeterli kan basıncı kontrolü sağlanamazsa; potasyum tutucu olmayan bir diüretiğin düşük dozu ile birlikte verilerek antihipertansif etki artırılabilir.

Renovasküler hipertansiyon

Bu hasta grubunda, esansiyel hipertansiyon vakalarına göre ADE inhibitörlerine yamt olarak daha belirgin kan basıncı düşüşleri ile karşılaşılabileceğinden, tedaviye günde bir kez

0.5 mg ya da daha az ACEPRİX ile başlanmalıdır, idame dozu bireysel olarak belirlenmelidir.

Diüretik kullanan hipertansif hastalar

Semptomatik hipotansiyon olasılığını azaltmak için, ACEPRİX tedavisine başlamadan 2-3 gün önce diüretik kesilmelidir. Daha sonra gerek duyulursa diüretik tedavisine devam edilebilir. Bu hastalarda önerilen başlangıç dozu günde bir kez 0.5 mg’dır.

Kronik kalp yetmezliği

Kronik kalp yetmezliği hastalannda, ACEPRIX dijital ve/veya diüretiklerle birlikte kullanılabilir. ACEPRİX tedavisine, hasta yakından takip edilerek, günde 0.5 mg ile başlanması önerilmektedir. Tolerans ve klinik tablo göz önünde bulundurularak bu doz, günlük minimum idame dozu olan 1 mg’a yükseltilmelidir. Hastanın yanıtı, klinik durumu ve toleransı göz önünde bulundurularak idame dozu, 1 mg-2.5 mg arasında düzenlenir. Normal koşullarda en yüksek günlük doz, bir kerede verilen 5 mg’dır. Klinik araştırma sonuçlan, kronik kalp yetmezliği vakalanndaki silazaprilat klerensi ile kreatinin klerensi arasında korelasyon olduğunu ortaya koymuştur. Dolayısıyla, kronik kalp yetmezliği ve böbrek fonksiyon bozukluğu vakalannda “Böbrek yetmezliği” başlığı adı altında belirtilen özel doz önerilerine uyulması gerekir.

Uygulama şekli:

ACEPRİX oral yolla, aç veya tok kamına bir bardak su ile alınır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler: Böbrek yetmezliği:

Kreatinin klerensi

ACEPRİX başlangıç dozu

En yüksek ACEPRİX dozu

40 mL/dk’nın üzerinde

günde bir kez 1 mg

günde bir kez 5 mg

10-40 mL/dk

günde bir kez 0.5mg

günde bir kez 2.5 mg

10
mL/dk’mn altında

önerilmez

Karaciğer yetmezliği:

Karaciğer sirozu

Nadir durumlarda, karaciğer sirozu vakalarında silazapril kullanımına gerek duyulabilir. Belirgin hipotansiyon oluşabileceğinden, tedaviye 0.5 mg ya da daha düşük dozlar ile başlanmalı ve dikkatli olunmalıdır.

Hipertansiyonu olan yaşlılarda: ACEPRİX tedavisi günde bir kez 0.5-1.0 mg’lık bir dozla başlatılmalıdır. Daha sonra, ACEPRİX’in idame dozu bireysel tolerabilite ve yanıtla, klinik duruma göre ayarlanmalıdır.

Pediyatrik popülasyon:

Çocuklardaki etkinlik ve güvenirliği bilinmediğinden, silazaprilin çocuklarda kullanımı önerilmemektedir.

Geriyatrik popülasyon:

Doz aşımı ve tedavisi

Sağlıklı gönüllülerde 160 mg’a varan tek doz ACEPRİX uygulamalanmn bile kan basıncı üzerinde istenmeyen bir etki yaratmadığı saptanmıştır.

Hastalardaki doz aşımı konusunda sınırlı veri bulunmaktadır. Aşın doz ADE inhibitörü kullanımına ilişkin semptomlar hipotansiyon, dolaşım şoku, elektrolit dengesizliği, böbrek yetmezliği, hiperventilasyon, taşikardi, palpitasyon, bradikardi, baş dönmesi, anksiyete ve öksürüktür.

Tedaviye dirençli bradikardi için Pacemaker tedavisi kullanılır. Yaşamsal bulgular, serum elektroliti ve kreatin konsantrasyonlan devamlı olarak izlenmelidir.

Doz aşımı %0.9Tuk intravenöz infuzyon NaCl çözeltisi ile tedavi edilir. Eğer hipotansiyon oluşursa hasta şok pozisyonuna getirilmelidir. Mümkünse, anjiyotensin II ve/veya i.v. katekolamin ile tedavide uygulanabilir.

Gerekli görüldüğünde, ACEPRİX’in aktif formu olan silazaprilat, hemodiyaliz ile vücuttan uzaklaştınlabilir.