ZOVIRAX 250 mg 5 flakon Dozu

GlaxoSmithKline Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Zovirax dozu, Zovirax dozaj, Zovirax doz aşımı, Zovirax uygulama, Zovirax kullanım şekli, Zovirax kullanımı, Zovirax kullanım süresi, Zovirax açmı tokmu, Zovirax nedir, Zovirax ne için kullanılır, Zovirax nasıl kullanılır, Zovirax faydaları, Zovirax etkileri, Zovirax günde kaç kez, Zovirax sabah mı akşam mı, Zovirax fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uygulama şekli

Erişkinlerde:
ZOVİRAX,
Herpes simplex
(Herpes ensefaliti dışında) veya
Varicella zoster
enfeksiyonu bulunan hastalara 8 saatte bir, 5 mg/kg dozunda verilmelidir.
Varicella zoster
enfeksiyonlu bağışıklığı baskılanmış hastalara ya da herpes ensefaliti olan hastalara, böbrek fonksiyon bozukluğu olmaması kaydıyla, ZOVİRAX 8 saatte bir 10 mg/kg dozunda verilmelidir.
Varicella zoster
virüsünün neden olduğu santral sinir sistemi enfeksiyonu bulunan hastalara 1500 mg/m2 / gün dozunda verilmelidir.

Kemik iliği transplant alıcılarında CMV
profilaksisi için 500 mg/m Z0VİRAX intravenöz olarak yaklaşık 8 saatlik aralarla günde 3 kez verilmelidir. Kemik iliği transplant alıcılarında önerilen tedavi süresi transplant öncesi 5 günden transplant sonrası 30 güne kadardır.

Z0VİRAX ile tedavi kürü genellikle 5 gün sürer; fakat bu süre, hastanın durumuna ve tedaviye yanıtına göre ayarlanabilir. Herpes ensefaliti ve yenidoğan herpes enfeksiyonlarında, tedavi genellikle 10 gün sürer. Z0VİRAX’ın profilaktik olarak kullanılma süresi, riskli devrenin süresine göre belirlenir.

Uygulama şekli:

Z0VİRAX’ın gerekli dozu 1 saat kadarlık bir sürede yavaş intravenöz infüzyon şeklinde uygulanmalıdır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

Böbrek fonksiyon bozukluğu bulunan hastalarda Z0VİRAX dikkatle uygulanmalıdır. Yeterli hidratasyon sağlanmalıdır.

Doza ilişkin uyarlamalar aşağıda verilmiştir:

Kreatinin klerensi Doz.

25-50 ml/dak Yukarıda önerilen doz (5 ya da 10 mg/kg)

12 saatte bir verilmelidir.

10-25 ml/dak Yukarıda önerilen doz (5 ya da 10 mg/kg)

24 saatte bir verilmelidir.

0 (anürik)-10 ml/dak Sürekli ayaktan periton diyalizi uygulanan

hastalarda yukarıda önerilen doz

(5 ya da 10 mg/kg) yarıya indirilmeli ve 24 saatte bir

uygulanmalıdır.

Hemodiyaliz uygulanan hastalarda, yukarıda önerilen doz (5 ya da 10 mg/kg) yarıya indirilmeli ve 24 saatte bir ve diyaliz sonrası uygulanmalıdır.

Pediyatrik popülasyon:

3 ay ile 12 yaş arasındaki çocuklarda Z0VİRAX dozu vücut yüzeyi alanına göre hesaplanır.
Herpes simplex
(Herpes ensefaliti dışında) ya da
Varicella zoster
enfeksiyonu olan çocuklara 8 saatte bir 250 mg/m vücut yüzeyi dozunda Z0VİRAX uygulanmalıdır. Varicella Zoster enfeksiyonlu bağışıklığı baskılanmış çocuklara, ya da herpes ensefaliti olan çocuklara, ya da
Varicella zoster
virüsünün neden olduğu santral sinir sistemi enfeksiyonu olan çocuklara eğer herhangi bir böbrek işlev bozukluğu yoksa 8 saatte bir 500 mg/m2 vücut yüzeyi dozunda Z0VİRAX uygulanmalıdır. Böbrek fonksiyon bozukluğu bulunan çocuklarda doz bozukluğun derecesine göre uygun bir şekilde ayarlanmalıdır. Sınırlı verilere göre 2 yaş üzerinde, kemik iliği nakli yapılmış çocuklarda
CMV
enfeksiyon profilaksisinde yetişkin dozu verilmelidir.

Geriyatrik popülasyon:

Yaşlılarda vücut toplam asiklovir klerensi, kreatinin klerensine paralel olarak azalır. Kreatinin klerensi azalmış olan yaşlı hastalarda doz azaltılmasına özellikle dikkat edilmelidir (bkz. böbrek yetmezliğinde doz).

Yeterli hidratasyon sağlanmalıdır.

Diğer:

Yeni doğanlar: Yeni doğanlar ve 3 aydan küçük bebeklerde Z0VİRAX dozu vücut ağırlığına göre hesaplanır. Herpes simplex
enfeksiyonu olan yeni doğanlara Z0VİRAX her 8 saatte bir 10 mg/kg vücut ağırlığı dozunda uygulanmalıdır. Tedavi süresi 10 gündür.

Obez hastalar:

Doz aşımı ve tedavisi

Belirtiler

İntravenöz olarak asiklovirin yüksek dozda alınması ile serum kreatinin ve kan üre düzeylerinde artma görülür ve böbrek yetmezliği gelişebilir. İntravenöz asiklovirin yüksek dozda alınması konfüzyon, halüsinasyon, ajitasyon ve nöbetlerle seyreden nörolojik belirtilerle ortaya çıkabilir.

Tedavi

Toksisite belirtileri gösteren hasta yakın olarak izlenmelidir. Hemodiyaliz asiklovirin kandan atılmasını önemli ölçüde arttırır ve semptomatik doz aşımı durumunda tedavi göz önünde bulundurulmalıdır.