ZOLEDRIN 4 mg/5 ml IV infüzyon için konsantre çözelti içeren flakon Zararları

Deva Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Zoledrin zararları, Zoledrin önlemler, Zoledrin riskler, Zoledrin uyarılar, Zoledrin yan etkisi, Zoledrin istenmeyen etkiler, Zoledrin cinsel, Zoledrin etkileri, Zoledrin tedavi dozu, Zoledrin aç mı tok mu, Zoledrin hamilelik, Zoledrin emzirme, Zoledrin alkol, Zoledrin kullanımı bilgilerini içerir.

İstenmeyen etkiler

ZOLEDRİN için advers reaksiyonların sıklığı temel olarak kronik tedaviden elde edilen verilere dayanmaktadır. ZOLEDRİN ile advers etkiler genellikle hafif ve geçicidir ve diğer bisfosfonatlar ile bildirilenlere benzerdir. ZOLEDRİN ya da pamidronat 90 mg alan hastaların yaklaşık üçte birinde bu reaksiyonların oluşması beklenebilir. İntravenöz uygulamada en sık grip benzeri bir sendrom ortaya çıkmış, hastaların yaklaşık % 9’unda kemik ağrısı, ateş, yorgunluk ve rigor ile seyreden bir durum saptanmıştır. Hastaların yaklaşık % 3’ünde nadir artralji ve miyalji vakaları bildirilmiştir.

Sıklıkla, böbrekle kalsiyum atılımındaki azalma, hastaların yaklaşık % 20’sinde serum fosfat düzeylerinde asemptomatik ve tedavi gerektirmeyen bir düşüş oluşturmaktadır. Hastaların yaklaşık % 3’ünde serum kalsiyumu asemptomatik hipokalsemik düzeylere düşebilir. ZOLEDRİN intravenöz infüzyonu takiben, bulantı (% 5.8) ve kusma (% 2.6) gibi gastrointestinal reaksiyonlar bildirilmiştir. Hastaların % 1’inden daha azında infüzyon yerinde kızarıklık veya şişme ve/veya ağrı gibi lokal reaksiyonlar da gözlenmiştir. ZOLEDRİN ile tedavi edilen hastaların % 1.5’ inde anoreksi bildirilmiştir. Az sayıda döküntü ya da kasıntı vakası gözlenmiştir. Diğer bisfosfonatlarda olduğu gibi, yaklaşık % 1 ’inde konjonktivit vakaları bildirilmiştir.

Böbrek fonksiyonunun bozulmasıyla ilgili bazı raporlar vardır (% 1.2), bununla birlikte, bu hasta popülasyonundaki diğer risk faktörleri de bu duruma yol açmış olabilirler. Plasebo kontrollü çalışmaların toplu olarak değerlendirildiği verilere göre, ZOLEDRİN alan hastaların % 4.3’ ünde buna karşılık plasebo alanların % 3.2’sinde şiddetli anemi ( Hb<8.0 g/dl) bildirilmiştir.

Maligniteye bağlı hiperkalsemi durumunda, hafifçe daha yüksek olan ve ciddi hastalıkları bulanan bu popülasyondaki diğer yanıltıcı faktörler ile açıklanabilen böbrek fonksiyonu bozukluğu (% 3.1) ve hipokalsemi (% 6) dışında, 8 mg’lık tedavi tekrarı dozuyla ortaya çıkan advers ilaç reaksiyonlarının sıklığı, 4 mg’ lık kronik uygulamaya benzerdir.

Aşağıda bildirilen advers ilaç reaksiyonları, daha çok zoledronik asit ile kronik tedavi uygulanmış klinik çalışmalardan elde edilmiştir.

Çok yaygın (>1/10), yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor)

Kan ve lenf sistemi hastalıkları:

Yaygın: anemi

Yaygın olmayan: trombositopeni, lökopeni

Seyrek: pansitopeni

Bağışıklık sistemi hastalıkları:

Yaygın olmayan: aşırı duyarlılık reaksiyonu Seyrek: anjiyonörotik ödem

Psikiyatrik hastalıklar:

Yaygın olmayan: anksiyete, uyku bozukluğu Seyrek: konfüzyon

Sinir sistemi hastalıkları:

Yaygın: baş ağrısı

Yaygın olmayan: baş dönmesi; parestezi, tat bozuklukları, hipoestezi, hiperestezi, tremor

Göz hastalıkları:

Yaygın: konjonktivit Yaygın olmayan: bulanık görme Çok seyrek: uveit, episklerit

Kardiyak hastalıklar:

Seyrek: bradikardi

Vasküler hastalıklar:

Yaygın olmayan: hipertansiyon, hipotansiyon

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediyastinal hastalıklar:

Yaygın olmayan: dispne, öksürük

Gastrointestinal hastalıklar:

Yaygın: bulantı, kusma, anoreksi

Yaygın olmayan: diyare, konstipasyon, karın ağrısı, dispepsi, stomatit, ağız kuruluğu
Deri ve deri altı doku hastalıkları:

Yaygın olmayan: kaşıntı, döküntü (eritematöz ve maküler döküntüler dahil), terleme artışı

Kas -iskelet bozukluklar, bağ doku ve kemik hastalıkları:

Yaygın: kemik ağrısı, miyalji, artralji Yaygın olmayan: kas krampları

Böbrek ve idrar hastalıkları:

Yaygın: böbrek bozukluğu

Yaygın olmayan: akut böbrek yetmezliği, hematüri, proteinüri
Genel Bozukluklar ve uygulama yeri koşulları:

Yaygın: ateş, grip -benzeri sendrom (yorgunluk, rigor, huzursuzluk ve ateş basması dahil) Yaygın olmayan: asteni, periferik ödem, enjeksiyon bölgesi reaksiyonları (ağrı, iritasyon, şişme, sertleşme dahil), göğüs ağrısı, kilo artışı

Laboratuar anormallikleri:

Çok yaygın: hipofosfatemi

Yaygın: kan kreatinini ve kan üresinde artış ve hipokalsemi

Yaygın olmayan: hipomagnezemi,

Çok seyrek: hiperkalemi, hipokalemi, hipernatremi