ZESTAT 45 mg 30 ağızda eriyen tablet Dozu

Abdi İbrahim Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Zestat dozu, Zestat dozaj, Zestat doz aşımı, Zestat uygulama, Zestat kullanım şekli, Zestat kullanımı, Zestat kullanım süresi, Zestat açmı tokmu, Zestat nedir, Zestat ne için kullanılır, Zestat nasıl kullanılır, Zestat faydaları, Zestat etkileri, Zestat günde kaç kez, Zestat sabah mı akşam mı, Zestat fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uygulama şekli

Pozoloji:

Başlangıç pozolojisi: Mirtazapin için önerilen başlangıç dozu günlük 15mg/gün’dür. Yapılan klinik çalışmalarda major depresyon tedavisinde Mirtazapin etkin doz aralığı 15-45mg/gün olarak tespit edilmiştir.

İdame pozolojisi: Mirtazapin için idame dozu her hastaya göre değişkenlik gösterebildiği için tedavi altındaki hastaların idame tedavisine ihtiyaç duyup duymadıkları ve eğer gerekli ise idame tedavisinin dozu her hasta için ayrıca değerlendirilmelidir.

Uygulama sıklığı ve süresi:

Mirtazapin uzun yarılanma ömrüyle günde tek doz kullanıma uygundur, ancak gerekli hallerde ikiye bölünmüş dozlar halinde de uygulanabilir. Günde tek doz uygulanacağı zaman dozun akşam alınması önerilmektedir.

Tedaviye tercihen 4-6 ay süreyle, hastada semptomlar tamamen kaybolana kadar devam edilmelidir. Daha sonra tedavi aşamalı olarak kesilebilir.

Genelde, uygun dozla tedaviye başlandıktan sonra 2-4 hafta içinde tedaviye cevap alınacaktır. Eğer cevap tatmin edici düzeyde değilse, doz maksimum doza yükseltilebilir ve bu dozla tedaviye 2 - 4 hafta daha devam edilir. Eğer bu sürenin sonunda halen herhangi bir cevap alınamamışsa, tedaviye daha fazla devam edilmemesi önerilir.

Uygulama şekli:

Tabletlerin kırılmaması için, tableti şerit gözünden çıkarırken itmemek gerekir (Şekil A). Her bir şeritte altı adet tablet gözü bulunur; bunlar birbirinden perforasyonlarla ayrılmıştır. Bir tablet gözü perforasyonundan ayrılır (Şekil 1). Folyo dikkatle ve ok işareti bulunan köşeden başlayarak açılır (Şekil 2 ve 3).

Tabletler, kabından kuru elle alınmalı ve dil üzerine konmalıdır (Şekil 4). Tablet dağılacaktır ve bunun ardından suyla veya susuz olarak yutulabilir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

Mirtazapin’in klerensi orta dereceli böbrek yetmezliğinde %30 oranında; şiddetli böbrek yetmezliğinde (kreatin klerensi < 10ml/dk/1.73m ) ise %50 oranında azalmaktadır. Bu sebeple böbrek yetmezliği olan hastalarda Mirtazapin’in kandaki konsantrasyonunun yükselebileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

Mirtazapin’in klerensi karaciğer yetmezliğinde %30 oranında oranında azalmaktadır. Bu sebeple karaciğer yetmezliği olan hastalarda Mirtazapin’in kandaki konsantrasyonunun yükselebileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

Pediyatrik popülasyon:

Güvenlik ve etkinliğe ilişkin veri yetersizliği nedeniyle çocuklarda Mirtazapin’in kullanılması tavsiye edilmemektedir.

Geriyatrik popülasyon:

Doz aşımı ve tedavisi

Mirtazapinin tek başına aşırı dozda kullanılmasıyla ilgili mevcut deneyimler sınırlıdır; ancak sonuçlar semptomların genelde hafif olduğunu göstermektedir. Taşikardi ve hafif hipertansiyon veya hipotansiyonla bağlantılı merkezi sinir sistemi depresyonu ve beraberinde zaman-mekân bilinci yitimi ile uzun süreli sedasyon gözlenmiştir. Aşırı dozda kullanım halinde mide lavajı yapılmalı ve yaşamsal işlevler için uygun semptomatik ve destekleyici tedavi uygulanmalıdır.