XEPLION 150 mg/1.5 ml IM uzun salımlı süspansiyon içeren kullanıma hazır enjektör Etkileşimi

Janssen Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Xeplion etkileşimi, Xeplion etken madde, Xeplion yardımcı maddeler, Xeplion alkol, Xeplion etkileşim, Xeplion kullananlar, Xeplion dozu, Xeplion kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

XEPLION’un QT aralığını uzattığı bilinen ilaçlar, örn.; sınıflA antiaritmikler (örn.; kinidin, disopramid) ve sınıf III antiaritmikler (öm.; amiodaron, sotalol), bazı antihistaminikler, bazı diğer antipsikotik ilaçlar ve bazı antimaiaryaller (öm,; meflokin) ile birlikte reçete ederken dikkatli olunması önerilir.

Paliperidon palmitat, paliperidona hidroliz olduğu için (Bkz. Bölüm 5.2), ilaç-ilaç etkileşim potansiyeli değerlendirilirken oral paliperidon ile yapılan çalışmaların bulguları göz önünde bulundurulmalıdır.

XEPLION’un diğer ilaçları etkileme potansiyeli

Paliperidontm, sitokrom P-450 izoenzimleri ile metabolize olan ilaçlar ile klinik açıdan Önemli farmakokinetik etkileşimlere neden olması beklenmemektedir. İnsan karaciğer mikrozomlarmda yapılan in vitro çalışmalar, paliperidonun, CYP1A2, CYP2A6, CYP2C8/9/10, CYP2D6, CYP2EI, CYP3A4 ve CYP3A5 de dahil olmak üzere sitokrom P450 izoenzimleri tarafından metabolize edilen ilaçların metabolizmasını önemli derecede baskılamadığını göstermiştir. Bu nedenle, paliperidonun, bu metabolik yolaklarla metabolize edilen ilaçlann klerensini klinik açıdan belirgin bir biçimde baskılaması beklenmemekledir. Paliperidonun, ayrıca enzim indükleyici özelliklerinin olması beklenmemektedir.

Paliperidon, yüksek konsantrasyonlarda P-glikoproteinin (P-gp) zayıf bir inhibitörüdür. In vivo veri mevcut değildir ve klinik açıdan ilişki bilinmemekledir.

Paliperidonun santral sinir sistemi üzerindeki primer etkileri ele alındığında (Bkz. Bölüm 4.8), XEPLION diğer santral etkili ilaçlar, örn.; anksiyolitikler, antipsikotİklerin çoğu, hipnotikler, opiatiar, vb, veya alkol ile birlikte dikkatli kullanılmalıdır,

Paliperidon, levodopa ve diğer dopamin agonistlerinin etkilerini antagonize edebilir. Bu kombinasyonun gerekli olduğuna karar verilirse, özellikle son evre Parkinson hastalığında her bir tedaviye ilişkin en düşük etkili doz. reçete edilmelidir

Ortostatik hipotansiyonu indükleme potansiyeli nedeni ile (Bkz. Bölüm 4.4), XEPLION bu potansiyele sahip olan diğer terapötik ilaçlar, örn.; diğer antipsikotik ilaçlar, trisiklikler ile birlikte uygulandığı zaman aditif etki gözlenebilir.

Paliperidon nöbet eşiğini düşürdüğü bilinen diğer ilaçlar ile birlikte kombine edilirse dikkatli olunması önerilir (yani fenotiyazinler veya butirofenoniar, trisiklikler veya SSRI’lar, tramadoi, meflokin, vb.).

Kararlı durumdaki oral uzatılmış salimli paliperidon tabletlerin (günde bir kez 12 mg) uzatılmış salimli dİvalproeks sodyum tabletlerle (günde bir kez 500 mg ila 2000 mg) eşzamanlı olarak uygulanması, valproalın kararlı durum farmakokinetiğini etkilememiştir.

XEPL!ON ve lityum arasında farmakokinetik etkileşim olası değildir.

Dİğer İlaçların XEPLION’u etkileme potansiyelleri

Paliperidon, CYPIA2, CYP2A6, CYP2C9, CYP2C19 ve CYP3A5’in bir substratı değildir. Bu durum, bu izoenzimlerin inhibitörleri veya indükleyicileri ile bir etkileşimin olası olmadığını düşündürmektedir, in vitro çalışmalar, CYP2D6 ve CYP3A4’ün paliperidon metabolizmasında minimal olarak görev aldığını gösterse de, bu izoenzimlerin, paliperidon metabolizmasında Önemli bir rol oynadığına ilişkin in vitro veya in vivo bulgular yoktur. In vitro çalışmalar, paliperidonun bir P-gp substratı olduğunu göstermiştir.

Paliperidon, CYP2D6 ile kısıtlı derecede metabolize edilir (Bkz, Bölüm 5.2). Sağlıklı gönüllülerde yapılan bir etkileşme çalışmasında, oral paliperidonun güçlü bir CYP2D6 inhibitörü olan paroksetinle birlikte uygulanması sonucu paliperidonun farmakokinetiği üzerinde klinik açıdan belirgin bir etki gözlenmemiştir.

Günde bir kere uygulanan uzatılmış salimli oral paliperidonun günde iki kere 200 mg karbamazepin ile birlikte uygulanması, paliperidonun ortalama kararlı durum Cmilx ve EAA değerlerinde yaklaşık olarak %37 oranında bir düşüşe neden olmuştur. Bu düşüş, büyük ölçüde, karbamazepin tarafından renal P-gp’nin indükleıımesinin bir sonucu olarak paliperidonun rena! klerensinde %35 oranında artışa bağlıdır. Karbamazepinin eş zamanlı olarak uygulanması esnasında, idrarla değişmeden atılan ilaç miktarında minör bir azalma, paliperidonun CYP metabolizması veya biyoyararlanımı üzerinde düşük derecede etki olduğunu düşündürmektedir, Karbamazepin kullanımına başlandığında XEPLION dozu yeniden değerlendirilmeli ve gerekirse arttırılmalıdır. Bu durumun tersine, karbamazepin kullanımı kesildiğinde XEPLION dozu yeniden değerlendirilmeli ve gerekirse azaltılmalıdır.

Fizyolojik pH koşullarında bir katyon olan paliperidon, yaklaşık olarak yarısı fıltrasyon, yarısı aktif sekresyon yolu ile primer olarak değişmeden böbreklerden atılır. Böbrekte katyonİk ilaçların aktif taşınmasını baskıladığı bilinen bir ilaç olan trimetroprimin eş zamanlı olarak uygulanması, paliperidonun farmakokinetiğini etkilememiştir.

12 mg oral uzatılmış salimli paliperidon tabletin tekli bir dozunun, uzatılmış salimli dİvalproeks sodyum tabletlerle (günde bir kez iki 500 mg’lık tablet) eşzamanlı olarak uygulanması muhtemelen artmış ora! absorpsiyonuıı bir sonucu olarak paliperidonun C,>,ax ve EAA’smda yaklaşık %50’lik bir artışla sonuçlanmıştır. Sistemik klerenste herhangi bir etki gözlenmediğinden, uzatılmış salimli dİvalproeks sodyum tabletler ve XEPLION’un intramüsküler enjeksiyonu arasında klinik olarak anlamlı bir etkileşim beklenmemektedir. Bu etkileşim XEPLION ile çalışılmamıştır.

XEPLION ve lityum arasında farmakokinetik etkileşim olası değildir,

XEPLION’un Risperidon ile birlikte kullanımı

XEPLION’un risperidon ile birlikte kullanımı incelenmemiştir. Paliperidon, risperidonun aktif bir metaboliti olduğu için risperidon XEPLION ile birlikte kullanılacaksa, aditif paliperidon maruziyeti göz önüne alınmalıdır.