XELJANZ 5 mg 56 film kaplı tablet Kullananlar

Pfizer Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

2.XELJANZ kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler

XELJANZ'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ

Eğer,

  • Tofasitinib veya bu ilacın içeriğindeki diğer maddelerden herhangi birine karşı alerjiniz varsa
  • Ciddi enfeksiyon geçiriyorsanız
  • XELJANZ'i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ

    Eğer,

  • XELJANZ kullanırken veya XELJANZ kullandıktan kısa süre sonra göğüs sıkışması, hırıltı, şiddetli baş dönmesi veya sersemlik hissi, dudaklarda şişme veya deri döküntüsü gibi alerjik reaksiyonlar oluşursa derhal tıbbi yardım için başvurunuz.
  • Herhangi bir enfeksiyonunuz varsa veya enfeksiyondan kaynaklanıyor olabilecek herhangi belirtiniz (aşağıda açıklandığı gibi) varsa, kendinizi iyi hissetmezseniz derhal doktorunuza bildiriniz. XELJANZ, vücudunuzun enfeksiyonlara yanıt verme becerisini azaltabilir ve mevcut bir enfeksiyonu daha kötü hale getirebilir veya yeni bir enfeksiyon kapma olasılığınızı arttırabilir
  • Mide veya barsaklarınızda ülser belirtileri veya yüksek ateş gibi diverkülit (kalın barsağın bazı kısımlarının iltihaplanması) belirtileri ve mide/karın çevresinde ağrı veya yüksek ateş ve barsak alışkanlıklarınızda açıklanamayan değişimler (ishal veya kabızlık gibi) oluşursa, doktorunuza söyleyiniz. XELJANZ kullanan kişilerin mide veya barsaklarında nadiren delinme ortaya çıkabilir. Bu durum daha çok, tofasitinib ile birlikte ağrı, ateş ve iltihaba karşı etkili ilaçlar (non-steroid anti-inflamatuar ilaçlar -NSAİİ’ler) veya iltihaba karşı etkili hormonlar (steroidler) (örn. prednizon) kullanan kişilerde meydana gelir
  • Herhangi türde bir kanser gelişirse. XELJANZ, bağışıklık sistemini etkileyen diğer ilaçlar gibi, belli kanserlerin ortaya çıkma riskini arttırabilir.
  • Enfeksiyonunuz olduğunu düşünüyorsanız veya yüksek ateş, terleme, üşüme/titreme, kas ağrıları, öksürük, nefes darlığı, kanlı balgam, kilo kaybı, vücudunuzda sıcaklığı artmış veya kızarıklık olan veya ağrılı cilt bölgeleri ya da duyarlı bölgeler, ishal veya mide/karın ağrısı, idrara çıkarken yanma veya normalden sık idrara çıkma, çok yorgun hissetme gibi enfeksiyondan kaynaklanabilecek belirtileriniz varsa
  • Enfeksiyon tedavisi görüyorsanız
  • Çok fazla enfeksiyon kapıyorsanız veya sürekli tekrarlayan enfeksiyonlarınız oluyorsa
  • Enfeksiyon olasılığınızı arttıran herhangi bir hastalığınız varsa (örn. diyabet, HIV/AIDS bağışıklık sisteminin zayıflaması); bu durumların bulunduğu kişilerde enfeksiyon olasılığı daha yüksektir
  • Hepatit B veya Hepatit C (karaciğeri etkileyen virüsler) varsa veya daha önce olduysa. Bu virüs XELJANZ kullandığınız sırada aktif hale gelebilir. Bu durum, romatoid artrit tedavisinde kullanılan diğer ilaçlar için de söz konusudur. Doktorunuz, siz XELJANZ ile tedaviye başlamadan önce ve XELJANZ kullanırken, hepatite yönelik kan testleri yapabilir.
  • Tüberkülozunuz varsa veya tüberküloz olan birisiyle yakın temasta bulunduysanız. Doktorunuz, XELJANZ tedavisine başlamadan önce sizi tüberküloz belirti ve bulguları açısından kontrol edecektir.
  • XELJANZ, bağışıklık sisteminizin çalışmasını değiştirerek belirli kanserlerin riskini arttırabilir.
  • Mantar enfeksiyonlarının yaygın olduğu bölgelere seyahat ettiyseniz
  • XELJANZ alan hastalarda lenfoma ve diğer kanserler görülebilir. Eğer daha önce kanser olduysanız doktorunuza bilgi veriniz.

    Böbrek nakli gerçekleştirilen hastalarda, nakledilen böbreğin reddini önleyen diğer ilaçlar ile birlikte XELJANZ kullanılması durumunda beyaz kan hücrelerinin kontrolsüz çoğalması görülebilir (Epstein Barr Virüs ilişkili lenfoproliferatif hastalık)

  • Diverkülit (kalın barsağın bazı kısımlarının iltihaplanması) veya midenizde ve bağırsaklarınızda ülserler oluşmuşsa doktorunuza bildiriniz. XELJANZ kullanan bazı hastaların mide veya bağırsağında delinme olmaktadır. Bu durum, ağrı, ateş ve iltihaba karşı etkili ilaçlar (nonsteroidal anltiinflamatuvar ilaçlar - NSAII), iltihaba karşı etkili hormonlar (kortikosteroidler) ve bağışıklık sistemini baskılayan bir ilaç olan metotreksat alan hastalarda da görülmektedir. Ateşiniz, mide bölgenizde geçmeyen ağrı ve tuvalet alışkanlığınızda değişiklik varsa doktorunuza bildiriniz.
  • Siroz da dahil olmak üzere karaciğer sorunlarınız varsa
  • Böbrek probleminiz varsa
  • Yakın zamanda aşı olduysanız veya aşı olmayı planlıyorsanız doktorunuza bildiriniz. XELJANZ kullanırken belli aşı tipleri uygulanmamalıdır
  • Ameliyat olmayı veya tıbbi bir işlem yaptırmayı planlıyorsanız
  • Başka herhangi bir tıbbi sorununuz/hastalığınız varsa
  • Lenfosit sayınız, nötrofil sayınız veya kırmızı kan hücresi sayınız çok düşükse veya karaciğer test sonuçlarınız çok yüksekse XELJANZ almamalısınız.
  • Doktorunuz, XELJANZ tedavisine başlamadan önce ve tedavi başlangıcından 4 ila 8 hafta sonra lenfosit, nötrofil veya kırmızı kan hücresi sayılarınızın düşük olup olmadığını belirlemek için kan testi yapmalıdır.

    Nötrofil sayınız, lenfosit (bir çeşit beyaz kan hücresi) sayınız veya kırmızı kan hücresi sayınız çok düşükse, karaciğer enzimleriniz çok yüksekse XELJANZ kullanmamalısınız. Doktorunuz, bu kan testlerinin sonuçlarındaki değişimler nedeniyle gerektiğinde XELJANZ tedavisini bir süreliğine durdurabilir veya ilacın dozunuzu değiştirebilir.

    Doktorunuz, kan kolesterol düzeylerinizi kontrol etmek gibi diğer bazı testler de yapabilir. XELJANZ kullanmaya başladıktan 4-8 hafta sonra ve sonrasında gerekli oldukça kolesterol düzeyleriniz kontrol edilmelidir. Yüksek kolesterol seviyesi, kalp hastalığı açısından risk faktörü olabilir.

    Doktorunuz düzenli olarak bazı karaciğer enzimlerinizi kontrol edecektir.

    Bu uyarılar, geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.

    XELJANZ'in yiyecek ve içecek ile kullanılması

    XELJANZ’ı yiyeceklerle veya yiyeceklerden bağımsız olarak alabilirsiniz.

    Hamilelik

    İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

    Hamileyseniz, hamile olduğunuzu düşünüyorsanız veya bebek sahibi olmayı planlıyorsanız, bu ilacı kullanmadan önce doktorunuza danışınız. XELJANZ’ın doğmamış bebeğe zarar verip vermeyeceği bilinmemektedir. XELJANZ, açık şekilde gerekli olmadıkça gebelik sırasında kullanılmamalıdır. XELJANZ kullanırken gebe kalırsanız, bu durumu derhal doktorunuza bildiriniz.

    Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

    Emzirme

    İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

    XELJANZ’ın anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Emziriyorsanız, emzirmeyi bırakma veya XELJANZ tedavisini sonladırma kararı konusunda doktorunuzla konuşmalısınız.

    Araç ve makina kullanımı

    XELJANZ’ın araç ve makine kullanma kapasitesi üzerindeki etkilerine ilişkin çalışma yapılmamıştır. Bununla birlikte, yaygın bir yan etki olan baş dönmesi oluşması halinde araç veya makine kullanmamalısınız.

    XELJANZ'in içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler

    Bu tıbbi ürün, 5 mg tablette 61.31 mg laktoz içerir. Eğer daha önceden doktorunuz tarafından bazı şekerlere karşı intoleransınız olduğu söylenmişse bu tıbbi ürünü almadan önce doktorunuzla temasa geçiniz.

    Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı

    Vitaminler ve bitkisel takviyeler gibi reçetesiz aldığınız ilaçlar dahil olmak üzere, başka bir ilaç kullanıyorsanız veya yakın zamanda kullandıysanız, doktorunuza veya eczacınıza söyleyiniz. XELJANZ, bazı ilaçların etki etme şeklini değiştirebilir ve bu ilaçların dozunda ayarlama yapılması gerekebilir. Aşağıdaki etkin maddelerden herhangi birini içeren ilaçları (ağız yoluyla) kullanıyorsanız, doktorunuza söyleyiniz:

    • bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde kullanılan eritromisin, klaritromisin ve rifampin gibi antibiyotikler

    • mantar enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılan flukonazol, ketakonazol, klotrimazol, itrakonazol ve vorikonazol

    • bağışıklık sistemini baskılamak için kullanılan azatioprin, takrolimus, siklosporin ve mikofenolat

    XELJANZ’ın, romatoid artrite yönelik diğer biyolojik tedavilerle kullanımı önerilmez. XELJANZ’ın bu ilaçlarla birlikte kullanılması enfeksiyon riskinizi arttırabilir.