VIMPAT 200 mg 56 film kaplı tablet Zararları

UCB Pharma Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Vimpat zararları, Vimpat önlemler, Vimpat riskler, Vimpat uyarılar, Vimpat yan etkisi, Vimpat istenmeyen etkiler, Vimpat cinsel, Vimpat etkileri, Vimpat tedavi dozu, Vimpat aç mı tok mu, Vimpat hamilelik, Vimpat emzirme, Vimpat alkol, Vimpat kullanımı bilgilerini içerir.

İstenmeyen etkiler

Parsiyel başlangıçlı nöbeti olan 1308 hasta ile yapılan toplu plasebo-kontrollü klinik çalışmaların analizine dayanarak, ViMPAT’ a randomize edilmiş hastaların toplam %61.9’ unda ve plaseboya randomize edilmiş hastaların %35.2’ sinde en az 1 advers reaksiyon bildirilmiştir.

ViMPAT tedavisi ile en sık bildirilen advers ilaç reaksiyonları, sersemlik hissi, baş ağrısı, çift görme ve bulantıdır. Bunlar genel olarak hafıf-orta şiddetlidir. Bazıları doza bağlıdır ve dozun azaltılması ile hafifletilebilir. SSS ve gastrointestinal (GI) sistem ile ilgili advers ilaç reaksiyonlarının sıklığı ve şiddeti genellikle zamanla azalır.

Tüm kontrollü çalışmalar üzerinden, ViMPAT’ a randomize edilen hastalar için advers reaksiyonlar nedeniyle tedaviden kesilme oranı %12.2, plaseboya randomize edilen hastalar için tedaviden kesilme oranı %1.6’ dır. ViMPAT ile tedavinin kesilmesine yol açan en yaygın advers ilaç reaksiyonu sersemlik hissidir.

Yükleme dozunu takiben, sersemlik hissi gibi santral sinir sistemi advers reaksiyonlarının insidansında artış görülebilir.

Aşağıdaki liste, plasebo kontrollü klinik çalışmalarda ViMPAT grubunda ve pazarlama sonrası deneyimde bildirilen advers reaksiyonları göstermektedir .

Bu sıklıklar aşağıda tanımlanmıştır: Çok yaygın (> 1/10), yaygın (> 1/100 ila < 1/10), yaygın olmayan (> 1/1.000 ila <1/100), seyrek (> 1/10.000 ila < 1/1.000) ve çok seyrek (< 1/10,000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

Her sıklık grubundaki istenmeyen etkiler, ciddiyet derecesi gittikçe azalacak şekilde sıralanmıştır.

Kan ve lenf sistemi hastalıkları

Bilinmiyor:

-Agranülositoz

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Yaygın olmayan:

- İlaç aşırı duyarlılık reaksiyonları

Psikiyatrik hastalıklar

Yaygın:

- Depresyon8

- Konfüzyonel durumb

- Uykusuzluk

Yaygın olmayan:

- Öfori ile belirgin ruh hali

- İntihar girişimi ve intihar düşüncesi

- Agresyon

- Ajitasyon

- Psikotik bozukluk

- Halüsinasyon

Sinir sistemi hastalıkları

Çok yaygın:

- Sersemlik hissi8

- Baş ağrısı8

Yaygın:

- Denge bozukluğu8

- Koordinasyon anormalliği3

- Hafıza bozukluğu3

- Kognitif bozukluk3

- Somnolans3 (Uyuklama)

- Tremor3 (Titreme)3

- Nistagmus3 (Göz Seyirmesi)

- Hipoestezib

- Dizartrib

- Dikkat dağınıklığı5

Göz hastalıkları

Çok yaygın:

- Çift görme3

Yaygın:

- Bulanık görme3

Kulak ve iç kulak hastalıkları

Yaygın:

- Vertİgo3

- Tinnitus5 (Kulak çınlaması)

Kardiyak hastalıklar

Yaygın olmayan:

- Bradikardi

- Atriyoventriküler blok

- Atriyal fıbrilasyon

- Atriyal flutter

Gastrointestinal hastalıklar

Çok yaygın:

- Bulantı3

Yaygın:

- Kusma3

- Konstipasyon3 (Kabızlık)

- Flatulans3 (Gaz)

- Dispepsi (Hazımsızlık)5

- Ağız kuruluğu5

Hepatobiliyer hastalıklar

Yaygın olmayan:

- Karaciğer fonksiyon testinde anormallik

Deri ve derialtı doku hastalıkları

Yaygın:

- Kaşıntıa

- Döküntü

Yaygın olmayan:

- Anjiyoödem

- Ürtiker

Kas-iskelet bozuklukları, bağ doku ve kemik hastalıkları

Yaygın:

- Kas spazmları5

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Yaygın:

- Yürüyüş bozukIuğua

- Astenia (Takatsizlik)

- Halsizlik3

- İrritabilite5

Yaralanma, zehirlenme ve prosedüre ait komplikasyonlar

Yaygın:

- Düşme3

- Cİlt yaraları3

* Plasebo kontrollü klinik çalışmalarda ViMPAT grubunda >%lTİk bir sıklık oranında ve plasebodan >%l’den daha fazla oranda bildirilen advers reaksiyonlar.

b Yukarıda belirtilen kriterleri karşılamayan bir sıklık oranı ile toplu klinik çalışmalarda bildirilen, potansiyel olarak önemli advers ilaç reaksiyonları.

*a ya da b İle İşaretli olmayan advers reaksiyonlar pazarlama sonrası deneyimde görülmüştür.

Seçilmiş advers ilaç reaksiyonlarıyla ilgili açıklamalar:

ViMPAT kullanımına, PR aralığında doza bağlı artış eşlik eder, PR aralığının uzamasına eşlik eden advers reaksiyonlar (örn. atriyoventriküler blok, senkop, bradikardi) meydana gelebilir.

Epilepsi hastalarında yapılan klinik çalışmada bildirilen birinci derece AV blok için insidans oranlan; yaygın olmayan şekilde 200 mg, 400 mg, 600 mg ViMPAT ve plasebo için sırasıyla, %0.7, %0, %0.5 ve %0* dır.

Bu çalışmalarda, ikinci derece veya daha yüksek derece AV blok görülmemiştir. Ancak pazarlama sonrası deneyimde ViMPAT tedavisi ile ilişkili İkinci ve üçüncü derece AV blok vakaları bildirilmiştir.

Klinik çalışmalarda, senkop insidans oranı yaygın değildir ve ViMPAT ile tedavi edilen epilepsili hastalar (%0.1) ile plasebo alan hastalar (%0.3) arasında farklılık göstermez.

Kısa dönem klinik çalışmalarında, atriyal fıbrilasyon veya atriyal flutter vakasına rastlanmamıştır ancak her iki advers reaksiyon da açık etiketli epilepsi çalışmalarında ve pazarlama sonrası deneyimde rapor edilmiştir.

Laboratuvar anormallikleri:

ViMPAT ile yapılan kontrollü çalışmalarda eşzamanlı 1 ila 3 antiepileptik ilaç alan erişkin hastalarda karaciğer fonksiyon testlerindeki anormallikler gözlenmiştir. ViMPAT alan hastaların %0.7 (7/935)’ sinde ve plasebo alan hastaların %0 (0/356)’ ında ALT seviyelerinde normal değerin 3 katı veya daha fazla meydana gelmiştir.

Çoklu organ aşın duyarlılık reaksiyonları:

Bazı antiepileptik ajanlar ile tedavi edilen hastalarda çoklu organ aşırı duyarlılık reaksiyonları bildirilmiştir. Bu reaksiyonların ortaya çıkış şekilleri değişkendir ancak tipik olarak ateş ve döküntü ile kendini gösterir ve farklı organ sistemlerinin dahil olması ile ilişkilendirilir. Potansiyel vakalar nadiren ViMPAT ile bildirilmiştir ve eğer çoklu organ aşırı duyarlılık reaksiyonundan şüpheleniliyor ise ViMPAT ile tedavi kesilmelidir.