TRIZOL 100 mg 7 kapsül Gebelik

Koçak Farma Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Trizol gebelik kategorisi C'dir. Trizol hamilelik kategorisi, Trizol gebelik kategorisi, Trizol emzirme, Trizol anne sütüne geçer mi, Trizol laktasyon, Trizol hamilelerde kullanımı, Trizol ve bebek, Trizol kullanımı bilgilerini içerir.

Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiye

Gebelik kategorisi: C

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Etkin doğum kontrol yöntemleri uygulanmadığı takdirde çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlarda TRİZOL kullanılmamalıdır.

Gebelik dönemi

Flukonazolün, ilk trimesterde 400-800 mg/gün dozda uzun süreli kullanımı konjenital anomali riskini arttırabilir. Tek doz, düşük doz vajİnal kandidiyazis enfeksiyonu tedavisiile bu risk gösterilmemiştir.

İlk üç ayda tek veya tekrarlı dozaj halinde uygulanmış flukonazolün <200 mg/gün dozlarıyla tedavi edilen yüzlerce gebe kadından elde edilen veriler, fetüste istenmeyenhiçbir etki göstermemiştir.

Hamilelerde yapılmış yeterli miktarda kontrollü çalışma mevcut değildir. Koksidioidomikoz tedavisi sebebiyle 3 ay süresince veya daha uzun süre yüksek dozda(400-800 mg/gün) flukonazoi kullanan annelerin çocuklarında çoklu konjenital anomalilerrapor edilmiştir. Bu etkiler ile flukonazoi arasındaki İlişki belirsizdir. Advers fetal etkiler,hayvanlarda yalnızca matemal toksisite ile ilişkili yüksek doz düzeylerinde görülmüştür. 5veya 10 mg/kg’de hiçbir fetal etki görülmemiştir; fetal anatomik varyantlarda (normaldenfazla sayıda kaburga, renal pelviste dilasyon) artışlar ve kemikleşmede gecikmeler, 25, 50mg/kg ve üzeri dozlarda gözlenmiştir. Sıçanlarda embriyoletalite 80 mg/kg (önerileninsan dozunun yaklaşık 20-60 katı) ila 320 mg/kg arasında değişen dozlarda artmıştır;fetal anormallikler arasında dalgalı kaburgalar, yarık damak ve anormal kranyofasiyalkemikleşme yer almıştır. Bu etkiler, sıçanlarda östrojen sentezinin inhibisyonuyla tutarlıdırve gebelik, organogenez ve doğum sırasında östrojen azalmasının bilinen etkilerininsonucu olabilir. Şiddetli veya potansiyel olarak hayatı tehdit edici ve beklenen faydanınfetüse muhtemel riskden daha ağır bastığı fungal enfeksiyonlar dışında hamileliktekullanımdan kaçınmalıdır.

Laktasyon dönemi

Flukonazoi anne sütünde, plazmaya benzer konsantrasyonlarda bulunur. Dolayısıyla emziren annelerde kullanımı tavsiye edilmemektedir.

Üreme yeteneği/Fertilite

Üreme toksisitesi

5 veya 10 mg/kg dozlarda fatal etkiler görülmemiştir; 25-50 mg/kg ve daha yüksek dozlarda, fatal anatomik değişkenlerde artış (kaburga kemiklerinin fazla sayıda olması,renal pelvis dİlatasyonu) ve kemikleşmede gecikme meydana gelmiştir. 80-320 mg/kg(önerilen insan dozunun yaklaşık 20-60 katı) doz aralığında, sıçanlarda embriyoletaliteartmış ve girintili çıkıntılı kaburga kemikleri, yarık damak ve anormal kranİo-fasialkemikleşmeler gibi fota! anomalilerde artış gözlenmiştir. Bu etkiler, sıçanlarda östrojensentezinin inhibisyonu ile ilişkilidir. Ayrıca azalmış östrojen düzeylerinin, gebelik,organogenez ve doğum üzerine bilinen etkilerinin sonucu olabilir.

Fertilitede bozukluk

20 mg/kg oral yoldan flukonazoi uygulanması sonucu doğum olayı kısa bir süre gecikmişse de, oral 5,10 veya 20 mg/kg/gün dozlar veya parenteral 5,25 veya 75mg/kg/gün dozlar uygulanan dişi ve erkek sıçanların fertilitesi etkilenmemiştir. Sıçanlarda5, 20 ve 40 mg/kg dozlarda yapılan intravenöz perinatal bir çalışmada 20 mg/kg (önerileninsan dozunun yaklaşık 5-15 misli) ve 40 mg/kg dozlarda birkaç vakada distozİ ve doğumsüresinde uzama görülmüştür. Bu etkiler 5 mg/kg dozda görülmemiştir. Doğumdakibozukluklar bu doz seviyelerinde ölü doğmuş yavruların sayısındaki artış ile ve doğumsonrası sağkalimdaki azalma ile kendini göstermiştir. Doğumdaki bu etkiler yüksekdozdaki flukonazoi ile oluşturulan östrojen düşürücü özelliğe spesifik türler ileuyumludur. Buna benzer bir hormon değişikliği flukonazoi uygulanan kadınlardagözlenmemiştir (bkz. bölüm 5.1. Farmakodinamik özellikler).