TRIATUS 100 ml şurup Dozu

Koçak Farma Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Triatus dozu, Triatus dozaj, Triatus doz aşımı, Triatus uygulama, Triatus kullanım şekli, Triatus kullanımı, Triatus kullanım süresi, Triatus açmı tokmu, Triatus nedir, Triatus ne için kullanılır, Triatus nasıl kullanılır, Triatus faydaları, Triatus etkileri, Triatus günde kaç kez, Triatus sabah mı akşam mı, Triatus fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uygulama şekli

Pozoloji / uygulama sıklığı ve süresi

Doktor tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde;

12 yaş ve üzerindeki hastalarda, günde 3-4 kez 1-2 ölçek (5-10 ml) (1 ölçek=5 ml) kullanılmalıdır.

Uygulama şekli:

Oral kullanım içindir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek yetmezliği:

Böbrek yetmezliği olan hastalarda kullanırken dikkatli olunmalıdır.

Böbrek fonksiyonlarında ağır bozukluk olan kişilerde kullanılmamalıdır.

Karaciğer yetmezliği:

Karaciğer yetmezliği olan hastalarda kullanırken dikkatli olunmalıdır.

Karaciğer fonksiyonlarında ağır bozukluk olan kişilerde kullanılmamalıdır.

Pediyatrik popülasyon:

12 yaş ve altındaki çocuklarda kullanılmamalıdır.

Doz aşımı ve tedavisi

Klorfeniramin maleat

Semptomlar: Belirtiler aşırı doz alımından sonra birkaç saat içinde ortaya çıkar. Sedasyon, SSS paradoksal stimülasyonu, toksik psikoz, nöbet, apne, konvül siy onlar,antikolineıjik etkiler, distonik reaksiyonlar ve aritmi dahil kardiyovasküler kolapsTedavi: Klorfeniramin maleatın aşırı dozu genellikle antihistaminik/antikolineıjikilaçların aşırı doz alımı gibi tedavi edilir. Gastrik lavaj veya ipeka şurubuyla emezisyoluyla tedaviye başlanmalıdır. Ardından aktif kömür ve katartikler uygulanarakabsorbsiyonu azaltılır. Diğer semptomatik ve destekleyici önlemler kalp, solunum,böbrek ve karaciğer fonksiyonları ve sıvı-elektrolit dengesine göre özel dikkatleuygulanmalıdır.

Hipotansiyon ve aritmiler tedavi edilmelidir. SSS konvülsiyonları IV diazepam ile tedavi edilebilir. Ciddi durumlarda hemoperfüzyon kullanılabilir.

Psödoefedrin

Semptomlar: Psödoefedrin doz aşımında eksitasyon, huzursuzluk, halüsinasyon, hipertansiyon ve aritmi gibi merkezi sinir sistemi ve kardiyovasküler sistem semptomlarıortaya çıkabilir. Şiddetli olgularda psikoz, konvülsiyon, koma ve hipertansif krizgelişebilir. Potasyumun hücre dışından hücre içine kayması nedeniyle serum potasyumdüzeyi düşebilir.

Tedavi: Solunum destekleyici ve koruyucu ve konvülsiyonları kontrol edici önlemler alınmalıdır. Endike olduğu takdirde gastrik lavaj uygulanmalıdır. Mesane kateterizasyonugerekebilir. Beta blokörler kardiyovasküler kompliksay onları ve hipokalemiyi

düzeltebilir. İstenirse, psödoefedrin atılımının hızlandırılması için diürezi veya diyaliz yapılabilir.

Dekstrometorfan

Akut aşırı doz/endikasvon dışı kullanım

Dekstrometorfan doz aşımı yan etkiler bölümünde liste halinde sunulana benzer etkilere neden olabilir. Çok fazla aşırı dozu takiben ek semptom olarak eksitasyon, zihinselkarışıklık, yorgunluk, sinirlilik ve huzursuzluk, sersemlik, ataksi, distoni,halusinasyonlar, psikoz ve solunum baskılanması görülebilir.

Aşırı dozda dekstrometorfan kullanan hastalar alımdan birkaç saat sonra hantal, hiperkinetik ve ataksik olabilir. Kusma, uyuşukluk, baş dönmesi, bulanık görme,midriyazis, miyozis, nistagmus, görsel ve işitsel halüsinasyonlar ortaya çıkabilir. Dahasonra trunkal ataksiyle birlikte sabit duramama ve dengesiz yürüme gözlenir. Şiddetlivakalarda, özellikle beraberinde yüksek dozlarda alkol alınırsa derin nefes alamama, idrarretansiyonu, stupor veya koma meydana gelebilir.

Kronik aşırı doz/endikasvon dışı kullanım

Yüksek dozlarda, dekstrometorfanın kronik doz aşımına/suistimale yol açabilecek öforik etkileri vardır. Ajitasyon, vertigo, solunum depresyonu, hipotansiyon, taşikardi, kassertliği, ataksi gibi çeşitli advers reaksiyonlar ile halüsinasyon ve bilinç değişikliği gibipsikotik durumlar bildirilmiştir.

Yoksunluk semptomları

Klinik çalışmalar dekstrometorfanın, kısa bir süre yüksek deneysel dozlarda kullanıldığında dahi fiziksel bağımlılık ya da tolerans artışına bağlı gelişen etki kaybıyaratmadığını veya yoksunluk semptomlarına neden olmadığını doğrulamaktadır. Ancakgünlük, uzun süreli kullanımla tolerans ve fiziksel bağımlılık gelişebilir. Dekstrometorfaniçin hafif yoksunluk semptomları belgelenmiştir ve bunlar arasında huzursuzluk, kas veyakemik ağrıları, insomnia, diyare, kusma ve soğuk basması yer almaktadır.

Tedavi: Özel bir dekstrometorfan antagonisti olarak nalokson çocuklarda başarılı bir şekilde kullanılmıştır.