TRENTILIN 100 mg 5 ampül Dozu

Berksam Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Trentilin dozu, Trentilin dozaj, Trentilin doz aşımı, Trentilin uygulama, Trentilin kullanım şekli, Trentilin kullanımı, Trentilin kullanım süresi, Trentilin açmı tokmu, Trentilin nedir, Trentilin ne için kullanılır, Trentilin nasıl kullanılır, Trentilin faydaları, Trentilin etkileri, Trentilin günde kaç kez, Trentilin sabah mı akşam mı, Trentilin fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uygulama şekli

Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Prensip olarak, dozaj dolaşım bozukluğunun tipine ve ağırlığına ve hastanın ilacı tolere etme miktarına bağlıdır. Dozaj genellikle aşağıdaki şekildedir:

100 mg pentoksifılinin enfuzyon süresi, en az 60 dakika olmalıdır. Bu süre 300 mg için en az 180 dakikadır.

Periferik arterin tıkayıcı hastalığı (PAOD) Evre II (intermitan klaudikasvon) ve gözdeki dolaşım bozuklukları: başlangıç tedavisi ya da oral tedaviye destek olarak: Günde bir ya daiki kez 100-600 mg pentoksifılin infuzyonu uygulanması önerilmektedir.

Pentoksifılin infuzyonunun uygun bir infüzyon solüsyonu içinde uygulanması önerilmektedir; birlikte bulunan hastalığa (örn. konjestif kalp yetersizliği) bağlı olarak,infüzyon hacminin düşük tutulması gerekebilir. Özellikle bu gibi durumlarda, kontrollühacimli bir infüzyon pompası yararlı olabilir.

Düşük doz infüzyon tedavisi oral tedavi ile kombinasyon halinde uygulandığında, önerilen toplam günlük doz 1200 mg pentoksifılinden (intravenöz artı oral) oluşur.

İdame tedavisi için, tedaviye tek başına oral pentoksifılin ile devam edilebilir.

Periferik arterin tıkavıcı hastalığı (TAODİ Evre III ve IV: Toplam 1200 mg günlük pentoksifılin dozunun, uygun bir taşıyıcı solüsyon içinde 24 saatlik bir süre içinde devamlıinfüzyon şeklinde ya da her biri en az altı saatlik sürelerle günde iki kez verilen 600 mginfüzyon şeklinde uygulanması önerilmektedir.

Uygulama şekli:

TRENTİLİN uygun sıvı ile dilüe edildikten sonra intravenöz enfüzyon olarak verilmelidir.

Enfüzyon çözeltisi olarak serum fizyolojik, Ringer çözeltisi kullanılabilir. Kullanılacak solüsyonla uyumluluk her olguda uygulamadan önce test edilmelidir (bkz. bölüm 4.4).Sadece berrak solüsyonlar enfıize edilmelidir.

Eşlik eden hastalığa (konjestif kalp yetmezliği gibi) bağlı olarak, enfüzyon miktarını düşük tutmak gerekebilir. Özellikle bu gibi durumlarda, miktar kontrollü enfüzyon pompasıkullanmak yararlı olabilir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek yetmezliği:

Böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalarda (kreatinin klerensi <30 ml/dak.) dozu yaklaşık olarak %30 - 50 oranında azaltmak gerekebilir. Doz azaltımı, hastanın ilacı tolereetmesine bağlı olarak değişir.

Karaciğer yetmezliği:

Ağır karaciğer fonksiyon bozukluğu olan hastalarda, kişisel toleransa bağlı olarak doz azaltımı gereklidir.

Pediyatrik popülasyon:

TRENTİLİN’in çocuklarda kullanımına ait deneyim yoktur.

Geriyatrik popülasyon:

Yaşlı hastaların doz ayarlamasında dikkatli olunmalıdır. Genellikle tedaviye düşük doz ile başlanıp; karaciğer, böbrek ve kardiyak fonksiyonların azalmasındaki sıklığınbüyüklüğüne ve beraberindeki başka bir hastalığın veya kullanılan ilaçların varlığına göreayarlanmalıdır. Aktif metabolit büyük çoğunlukta böbrek yolu ile atılır ve böbrek fonksiyonyetersizliği olan hastalarda ilaca olan toksik reaksiyon riski artabilir. Yaşlı hastalarınböbrek fonksiyonlarında azalma olabileceğinden, dikkatli şekilde doz ayarlamasıyapılmalıdır, ayrıca renal fonksiyonların takibi faydalı olabilir.

Diğer:

Tansiyonu düşük veya dolaşım sistemleri labil olan hastalarda, kan basıncını düşüren özel riskler taşıyan hastalarda (örn. ağır koroner kalp hastalığı olan hastalar veya beyine kansağlayan damarlarda tıkanıklık olan kişiler gibi) tedaviye düşük doz ile başlanmalı, dahasonra doz yavaş yavaş artırılmalıdır.

Doz aşımı ve tedavisi

Belirtiler:

Akut pentoksifilin doz aşımının ilk semptomları bulantı, baş dönmesi, taşikardi ya da kan basıncında düşme olabilir. Bunun yanı sıra, ateş, ajitasyon, flush, bilinç kaybı, reflexkaybı, tonik-klonik konvülziyonlar ve - gastrointestinal kanamanın bir belirtisi olarak -kahve telvesi kıvamında kusma gibi belirtiler olabilir.

Tedavi:

Spesifik bir antidot bilinmemektedir. Eğer doz aşımı henüz meydana gelmişse, toksinin primer eliminasyonu (örn. gastrik lavaj) ya da absorbsiyonunun geciktirilmesi (örn. aktifkömür) yoluyla daha fazla sistemik absorbsiyonu önlemek üzere girişimlerdebulunulabilir.