TOLVON 30 mg 14 tablet {Merck} Kullananlar

Merck Sharp Dohme Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

2.TOLVON kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler

TOLVON'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ

  • Eğer mani sorununuz varsa ya da geçmişte mani öykünüz varsa (kendinizi anormalderecede coşkulu ve enerji dolu hissediyorsanız),
  • Eğer karaciğer hastalığınız varsa,
  • Eğer mianserine veya TOLVON’daki diğer yardımcı maddelerden herhangi birine karşıalerjiniz (aşırı duyarlılığınız) varsa.
  • Eğer monoamin oksidaz inhibitörleri (MAOİ) olarak bilinen ilaçlardan kullanıyorsanız yada yakın zamanda kullanmışsanız (son iki hafta içinde).
  • Antidepresan (Ruhsal çöküntü hastalığını tedavi eden) ilaçların çocuklar ve ergenlerdeki (1824 yaş) kullanımlarının intihar düşüncesini ya da davranışlarını artırma olasılığı bulunmaktadır. Bu nedenle özellikle tedavinin başlangıcı ve ilk aylarında, ilaç dozununartırılma/azaltılma ya da kesilme dönemlerinde hastanın gösterebileceği huzursuzluk, aşırıhareketlilik gibi beklenmedik davranış değişiklikleri ya da intihar olasılığı gibi nedenlerle buhastaların gerek ailesi gerekse tedavi edicilerce yakından izlenmesi gerekir.

    TOLVON çocukların ve 18 yaş altındaki ergenlerin tedavisinde kullanılmamalıdır.

    TOLVON, 18 yaş üstü, ilaç tedavisi gerektiren depresif bozukluklarda((ağır ruhsal çöküntü hastalığının) depresyon semptomlarının giderilmesinde kullanılır.___

    Çocuklarda ve 18 yaşından küçüklerde kullanım:

    TOLVON normal olarak çocuklarda ve 18 yaşından küçüklerde kullanılmamalıdır. Ayrıca, bu grup ilaç kullanan, 18 yaşından küçüklerde intihar girişimi, intihar düşünceleri ve düşmancadavranışlar (saldırganlık, düşmanca davranışlar ve öfke) gibi yan etkilerin gelişme riskininarttığını bilmelisiniz. Doktorunuz bunlara rağmen 18 yaşından küçük hastalara, kendileri içinen iyi tedavi olduğunu düşündüğü takdirde TOLVON verebilir. Eğer doktorunuz 18 yaşındanküçük bir hastaya TOLVON vermişse lütfen doktorunuza geri dönün. 18 yaşından küçük birhastada TOLVON kullanırken yukarıdaki durumlardan herhangi biri ortaya çıkar ya dakötüleşirse doktorunuza bildirmelisiniz. TOLVON’un bu yaş grubunda büyüme, olgunlaşma,kognitif (bilişsel) gelişme ve davranışların gelişmesi üzerinde uzun dönemdeki güvenliliğibilinmemektedir.

    İntihar düşünceleri ve depresyonunuzun kötüleşmesi

    Depresyondaysanız ve/veya anksiyete bozukluklarınız varsa bazen, kendi kendinize zarar vermeyi veya intiharıdüşünüyor olabilirsiniz. Bunlar, antidepresanlara ilk başlandığındaartabilir., Etkili olabilmeleri için belirli bir süre (genellikle iki hafta, bazen de daha uzun birsüre) kullanılması gerekir.

    Aşağıdaki durumlarda, bu şekilde düşünme olasılığınız daha fazladır:

  • İntihar etmeyiveya kendi kendinize zarar vermeyi daha önce de düşündüyseniz.
  • Genç bir erişkinseniz. Klinik çalışmalarda elde edilen bilgiler, psikiyatrik bozukluklarıolan ve bir antidepresanla tedavi edilen, 25 yaşından küçük erişkinlerdeki intihardavranışlarının arttığını göstermiştir.
  • Kendi kendinize zarar vermeyi veya intihar etmeyiherhangi bir zamanda düşünürseniz; hemen doktorunuzla iletişime geçiniz veya bir hastaneye gidiniz.

    Depresyonda olduğunuzu veya anksiyete bozukluğunuz olduğunu bir akrabanıza veya yakın bir dostunuza bildirmeniz ve bu kullanma talimatını okumalarını istemeniz, sizeyardımcı olabilir. Kendilerinden, depresyonunuzun veya anksiyete bozukluğunuzkötüleştiğini veya davranış değişikliklerinizden kaygı duyduklarını size bildirmeleriniisteyebilirsiniz.

    TOLVON'i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ

    Aşağıda sayılanlardan biri veya birkaçı sizde mevcutsa ya da daha önce olmuşsa, TOLVON’u dikkatli kullanmalısınız:

  • kasılma nöbetleri
  • şeker hastalığı (diyabet),
  • sarılık gibi karaciğer hastalığı,
  • böbrek hastalığı,
  • prostat büyümesinden kaynaklanan idrar yapma sorunları,
  • kalp hastalığı
  • kan basıncı sorunları
  • glokom (göz içi basıncının artması)
  • şizofreni ve manik depresif (aşırı coşku/hareketlilik ve depresif ruh hali dönemlerininbirbirini sırayla izlemesi)gibi psikiyatrik hastalıklar
  • Bu uyarılar, geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.

    TOLVON'in yiyecek ve içecek ile kullanılması

    TOLVON alkolün etkisini artırabileceğinden, TOLVON tedavisi sırasında alkollü içecekler içmeyiniz.

    Hamilelik

    İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

    Sınırlı veriler mianserinin, cenine (ana rahmindeki bebeğe) veya yenidoğan bebeklere zarar vermediğini göstermektedir. Hamileyseniz doktorunuzla görüşerek TOLVON kullanımıylasağlanabilecek faydalar, ceninin görebileceği olası zararlar karşısında tartılmalıdır.

    Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

    Emzirme

    İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

    Mianserin, anne sütüne çok az miktarlarda geçmektedir. Emziriyorsanız, doktronuzla görüşerek TOLVON kullanımıyla sağlanabilecek faydalar, yenidoğan bebeğin görebileceğiolası zararlar karşısında tartılmalıdır.

    Araç ve makina kullanımı

  • TOLVON kendinizi uykulu hissetmenize neden olabilir,
  • TOLVON güvenli olarak araç kullanmanızı engelleyeceğinden, araç kullanmayınız,
  • Herhangi bir araç veya makine kullanmayınız.
  • TOLVON'in içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler

    İçeriğinde, hakkında önemli bilgi verilecek madde yoktur.

    Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı

    Reçetesiz satılanlar da dahil olmak üzere başka herhangi bir ilaç alıyorsanız (ya da almayı düşünüyorsanız), lütfen doktorunuza veya eczacınıza bildiriniz.

    TOLVON’u aşağıdaki ilaçlarla birlikte kullanmayınız:

    • Monoamin oksidaz (MAO) inhibitörleri. Ayrıca MAO inhibitörü kullanmayı

    bıraktıktan sonraki iki hafta içerisindeTOLVONalmayınız. EğerTOLVON

    kullanıyorsanız, bunu bıraktıktan sonraki iki hafta içerisinde MAO inhibitörlerini almayınız. Moklobemid, tranilsipromin (her ikisi de antidepresandır), selegilin (Parkinsonhastalığının tedavisinde kullanılır) ve linezolid (bir antibiyotik), MAO inhibitörlerineörnektir.

    TOLVON’u, aşağıdaki ilaçlarla birlikte dikkatle kullanınız:

  • Fenitoin ve karbamazepin gibi sara (epilepsi) hastalığının tedavisinde kullanılan

    ilaçlar;

  • Warfaringibikanın pıhtılaşmasını önleyen (antikoagülan) ilaçlar.

    TOLVON, vvarfarinin kan pıhtılaşması üzerindeki etkisini artırabilir. Eğer bu ilacı kullanıyorsanız, doktorunuzu bilgilendiriniz. TOLVON ve warfarini birliktekullanıyorsanız, kan pıhtılaşma değerinizin dikkatle izlenmesi önerilir.