TIRVAS MR 35 mg 60 film kaplı modiye salım tablet Farmakolojik Özellikleri

Ali Raif Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1. Farmakodinamik özellikler

KARDİYOLOJİ/DİĞER ANTİ-ANJİNAL İLAÇLAR (C01EB15: Kardiyovasküler sistem)

Trimetazidin, hipoksi veya iskemiye maruz kalan hücrelerin eneıji metabolizmasını korur ve buna bağlı olarak hücre içi ATP düzeyinin azalmasını önler. Bu şekilde iyon pompalannın işleyişi ve Na/K iyonlarının hücre içine giriş çıkışlan düzenlemekte ve hücre homeostazı korunmaktadır.

Hayvanlarda trimetazidin:

•    Kalpte ve nörosensöriyel organlarda iskemi ve hipoksi esnasında enerji metabolizmasının korunmasına yardımcı olur.

•    Transmembran iyon akış düzensizliklerini ve iskemi ile indüklenen hücre içi asidoz’i azaltmaktadır.

•    İskemik ve reperfiize kalp dokusunda nötrofıl filtrasyonunu ve migrasyonunu azaltır. Aynı zamanda eksperimental enfarktlan azaltır.

•    Bu olaylar doğrudan hemodinamik etkinin yokluğunda olmaktadır.

İnsanlarda, anjina pektorisli hastalardaki kontrollü çalışmalarda trimetazidin:

•    Koroner rezervi artırır, yani tedavinin 15. Gününden itibaren egzersiz sırasındaki iskemik eşiği yükseltir,

•    Kalp hızında anlamlı bir değişikliğe yol açmadan, kan basıncındaki egzersizle ilişkili ani değişiklikleri kontrol eder,

•    Angina ataklarının sıklığını anlamlı olarak azaltır,

•    Trinitrogliserin kullanımında anlamlı bir azalma sağlar.

2 aylık süreli çalışmada , 50 mg atenolol alan hastalara ilave olarak verilen 35 mg trimetazidin, 12 saat sonra plasebo ile karşılaştı aldığında , egzersiz testinde 1-mm ST-segment depresyon oluşuncaya kadar geçen zamanda anlamlı bir artış kayd edilmiştir.

5.2. Farmakokinetik özellikler

Emilim:

Pik plazma konsantrasyonuna oral uygulamadan 5 saat sonra ulaşılır. 24 saatlik plazma konsantrasyonu, 11 saatlik maksimum konsantrasyonun %75‘ine eşit veya fazladır.

60. saatten önce kararlı duruma (steady-state) ulaşılır. Gıda alımı TİRVAS MR 35 mg‘m farmakokinetik özelliklerini etkilemez.

Dağılım:

Dağılım hacmi 4.8 L/kg’dır, ki bu da iyi doku dağılmını beraberinde getirir (trimetazidin plazma proteinlerine bağlanma eğilimi azdır: sadece %16’sı in vitro bağlanır).

Eliminasvon:

Trimetazidin başlıca böbrekler ile değişmemiş bileşik olarak atılır. Trimetazidinin ortalama eliminasyon yan-ömrü genç gönüllülerde 7 saat ve 65 yaş üzeri yaşlı deneklerde 12 saattir.

Trimetazidin’in toplam klerensi geniş ölçüde renal klerens (ki bu doğrudan kreatinin klerensi İle ilgilidir) ve daha az olarak karaciğer klerensinin (ki bu da yaş ile birlikte azalır) bir sonucudur.

Yaşlı popülasyonda günde 2 tablet/2 doz uygulaması ile yürütülen spesifik bir klinik çalışmanın kinetik popülasyon metodu ile yapılan analizinde dozaj değişikliğini doğrulamayan plazma maruziyetinde artış görülmüştür.

5.3. Klinik öncesi güvenlik verileri

Veri yoktur.