TIMOPTIC-XE %0.5 2.5 ml solüsyon Kullanımı

Merck Sharp Dohme Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

3.TIMOPTIC-XE nasıl kullanılır ?

TIMOPTIC-XE'yi her zaman doktorunuzun size anlattığı şekilde kullanınız. Emin olmadığınız bir konu varsa bunu doktorunuzla veya eczacınıza danışınız. Doktorunuz her gün kaç damlakullanmanız gerektiğine ve ilacı ne kadar süre kullanacağınıza karar verecektir.

Olağan doz hastalıktan etkilenen göz(ler)e günde bir kez bir damladır.

Eğer doktorunuz TIMOPTIC-XE,yi başka bir göz damlasıyla birlikte kullanmanızı tavsiye ederse, diğer ilaç TrMOPTIC-XE’den en az 10 dakika önce uygulanmalıdır.

Doktorunuzla konuşmadan bu ilacın dozunda değişiklik yapmayınız.

Damlalığın ucunun gözünüze veya etrafına temas etmesinden kaçınmalısınız. Dikkatli uygulanmadığı takdirde, damlalığın ucuna bakterilerin bulaşması sonucunda gözde ciddi hasara vehatta görme kaybına yol açabilen göz enfeksiyonu meydana gelebilir. Olası bir bulaşmayı önlemekiçin damlalığın herhangi bir yüzey ile temas etmesini engelleyiniz.

Uygulama yolu ve metodu

TIMOPTIC-XE göze damlatılarak uygulanır. Her kullanımdan önce ellerinizi yıkayınız.

1. Şişeyi ilk kez açarken ön yüzdeki güvenlik etiketinin açılmamamış olmasına dikkat ediniz. Henüz açılmamış şişelerde, kapak ile şişe arasında bir boşluk olması normal birdurumdur.

Açma kapama okları > Güvenlik etiketi >

2. Güvenlik etiketini sıyırarak açınız.

3.

Şişeyi ters yüz ediniz ve her kullanımdan önce 1 kez çalkalayınız (şişeyi bir seferden fazla çalkalamak gerekmemektedir). Şişeyi açmak için kapağın üzerinde yer alanokların gösterdiği yöne doğru kapağı çeviriniz. Kapağı direkt olarak çekip çıkartmayaçalışmayınız. Kapağı çekerek çıkartmaya çalışmak şişenin çalışma mekanizmasınıbozar.

Parmakla basılacak alan >

4. Başınızı arkaya doğru eğiniz ve yavaşça alt göz kapağınızı aşağı doğru çekerek göz ilegöz kapağı arasında bir boşluk oluşmasını sağlayınız.

5. Şişeyi baş aşağı çeviriniz ve baş veya işaret parmağınızla şişenin üzerindeki parmaklabasılacak alana bastırarak doktorunuzun belirttiği şekilde bir damla ilacın göz içinedağılmasını sağlayınız.

Pus Parmakla basılacak alan

DAMLALIĞIN UCUNU GÖZ VEYA GÖZ KAPAĞINIZA TEMAS ETTİRMEYİNİZ.

6. TIMOPTIC-XE kullandıktan sonra, parmağınızı burun tarafından gözünüzün köşesine 2dakika süresince bastırınız. Bu, timololun vücudunuzun geri kalanına gitmesiniengelleyecektir.

Göz damlaları, doğru kullanılmadığında, göz enfeksiyonlarına neden olan bakteriler bulaşabilir. Bakteri bulaşan göz damlası kullanımıyla, gözde ciddi hasar ve görme kaybıoluşabilir. Damlanızın kontamine olduğunu düşünüyorsanız ya da göz enfeksiyonu oluşursa,bu damlanın kullanımına devam etmek için doktorunuzla temasa geçiniz.

7. İlacı ilk defa açtığınızda damlatmakta zorlandıysanız kapağı yerine takınız ve kapatınız(sıkıştırmayınız), daha sonra kapağın üstündeki okların gösterdiği şekilde kapağı ters yönedoğru çevirerek açınız.

8. Doktorunuz tarafından belirtilmişse diğer gözünüz için 4. ve 5. basamaklardaki uygulamalarıtekrar ediniz.

9. Kapağı şişeye değene dek çevirerek sıkıca kapatınız. İyice kapatmış olduğunuzuanlayabilmeniz için kapağın sol tarafındaki okun, şişenin etiketinde sol tarafta yer alan oklaaynı hizada olması gerekmektedir. Olması gerekenden fazla sıkıştırmaya çalışmayınız, şişeyeveya kapağa zarar verebilirsiniz.

10. Damlalığın ucu sadece bir damla damlatması için ayarlanmıştır. Damlalığın ucunugenişletmeye çalışmayınız.

11. Kullanmanız gerek dozların tümünü uyguladığınızda hala şişede bir miktar TIMOPTIC-XEkalacaktır. Şişeye ekstra bir miktar ilave edilmiş olduğundan doktorunuzun size reçete ettiğimiktarın tamamını kullandıktan sonra kalan kısmını önemsemeyiniz. İlacın şişede kalankısmını şişeden çıkarmaya çalışmayınız.

Değişik yaş grupları

Çocuklarda kullanımı

TIMOPTIC-XE'nin çocuklarda ve ergenlerde kullanılması tavsiye edilmez.

Yaşlılarda kullanımı

Özel kullanımı yoktur.

Özel kullanım durumları

Böbrek yetmezliği durumunda kullanımı ile ilgili herhangi bir veri bulunmamaktadır.

Karaciğer yetmezliği

Karaciğer yetmezliği durumunda kullanımı ile ilgili herhangi bir veri bulunmamaktadır.

Eğer TIMOPTIC-XE’urı etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.

Kullanmanız gerekenden daha fazla TIMOPTIC-XE kullanırsanız

TIMOPTIC-XE’den kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.

Eğer gözünüze çok fazla damlattıysanız veya damlaları yuttuysanız şunları yaşayabilirsiniz:

  • Baş ağrısı
  • Baş dönmesi veya sersemlik hissi
  • Solunum güçlüğü
  • Göğüs ağrısı
  • Kalp hızınızın yavaşladığı hissi
  • Bunları yaşarsanız derhal doktorunuzla iletişime geçiniz.

    TIMOPTIC-XE'i kullanmayı unuttuysanız

    Bu ilacı doktorunuzun size reçetelediği şekilde kullanmanız önemlidir.

  • Bir dozunuzu atlamışsanız mümkün olan en kısa sürede damlatınız.
  • Bir sonraki dozunuzu alma zamanınız gelmişse unuttuğunuz dozu atlayınız ve sadece almazamanı gelmiş olan dozu alarak bundan sonra düzenli kullanma takviminize geri dönünüz.
  • Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.

    TIMOPTIC-XE ile tedavi sonlandınldığındaki oluşabilecek etkiler