TERMACET 120 mg/5 ml 150 ml süspansiyon Dozu

Toprak Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Termacet dozu, Termacet dozaj, Termacet doz aşımı, Termacet uygulama, Termacet kullanım şekli, Termacet kullanımı, Termacet kullanım süresi, Termacet açmı tokmu, Termacet nedir, Termacet ne için kullanılır, Termacet nasıl kullanılır, Termacet faydaları, Termacet etkileri, Termacet günde kaç kez, Termacet sabah mı akşam mı, Termacet fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uygulama şekli

Bir defada verilecek doz

Hastanın Yaşı Bu yaşın ortalama Vücut ağırlığına Verilecek Ölçeğin içerdiği

vücut ağırlığı göre hesaplanan ölçek sayısı parasetamol

parasetamol dozu

Bu dozlar gerektiğinde 4 saat ara ile tekrarlanabilir.

Bir günde verilecek doz sayısı 5"i geçmemelidir.

ölçekteki işaretlere kadar süspansiyon sıvısı doldurulduğunda elde edilecek parasetamol dozu aşağıdaki şemada gösterilmiştir:

1 ölçek 120 mg parasetamol Va ölçek 90 mg parasetamol ’/2 ölçek 60 mg parasetamol 1A ölçek 30 mg parasetamol

Ağn 5 günde geçmezse, ateş 3 günde düşmezse, boğazda ağn. kızarma ve ateş 2 günde düzelmezse doktora başvurmalıdır.

Uygulama şekli

Sadece ağızdan kullanım içindir.

Yemeklerden önce ya da sonra ve ya yemeklerle birlikte ölçek kaşığı ile kullanılabilir.
Kullanmadan Önce şişeyi iyice çalkalayınız.

Özel popiilasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Karaciğer yetmezliği: Kronik ve stabil karaciğer hastalığında (sirozda) düşük dozda sınırlı olarak kullanıldığında parasetamol genelde iyi tolere edilir. Bununla beraber parasetamolün günde 4 gramın altında dozlarda kullanılması sırasında hepatotoksisite vakaları bildirilmiştir.
Karaciğer fonksiyonu azalmış hastalarda parasetamol dikkatle kullanılmalıdır.

Böbrek yetmezliği: Böbrek fonksiyonu azalmış hastalarda parasetamol doz aralıkları şu şekilde düzenlenmelidir:

Kreatinin klirensi 10-50 ml/dak: Dozlar 6 saat ara ile verilmelidir.

Kreatinin klirensi <10 ml/dak: Dozlar 8 saat ara ile verilmelidir (metabolitler birikebilir)

Pediatrik popiilasyon: Parasetamolün yaşa bağlı nedenlerle pediatrik hastalarda kullanımım sınırlandıracak bir neden bildirilmemiştir.

Doz aşımı ve tedavisi

10 g ve üzeri parasetamol alan yetişkinlerde karaciğer hasarı olasıdır. Hasta risk faktörleri taşıyorsa 5 g ve üzeri parasetamol alımında karaciğer harabiyeti yaratabilir (Aşağıya bakınız).
Eğer hasta;

a) Karbamazepin, fenobarbital, fenitoin, primidone, rifampisin, St. John’s bitkisi veya karaciğer enzimlerini yükseltecek diğer ilaçlarla uzun dönem tedavi görmüşse,

veya

b) Önerilen miktarların üzerinde düzenli olarak alkol kullanılıyorsa, veya

c) Yeme bozukluğu, kistik fıbrozis, HİV enfeksiyonu, uzun dönem açlık, kaşeksi gibi glutatyon tüketen durumlar olası ise

Semptomlar

İlk 24 saatteki parasetamol doz aşımı semptomları ciltte solukluk, mide bulantısı, kusma, anaroksi (iştahsızlık) ve karın ağrısıdır. Karaciğer hasarı parasetamol alımmdan 12 ila 48 arasında belirgin olur. Glikoz metabolizmasında anormallikler ve metabolik asidoz oluşabilir.
Ciddi parasetamol zehirlenmelerinde karaciğer yetmezliği ensefalopatiye, kanamaya, hipoglisemiye, serebral ödeme ve ölüme ilerleyebilir. Proteinüri. hematüri ve bel yan ağrısıyla

görülen akut tübüler nekrozun eşlik ettiği akut böbrek yetmezliği bazen ciddi karaciğer yetmezliği olmadan da gelişebilir. Kardiyak aritmiler ve pankreatik vakaları bildirilmiştir.

Tedavi

Parasetamolün yüksek doz alımı hızlı tedavi gerektirir. Semptomlar kusma ve bulantıyla sınırlı olabilir, ancak bu organ hasarı riskini ya da aşın dozun şiddetini yatmayabilir.
Parasetamolün aşırı doz tedavisi önceden belirlenmiş talimata (tedavi protokolüne) göre yapılmalıdır.

Aşırı doz alımı 1 saat içinde olmuş ise aktif kömür kullanımı ile tedavi düşünülmelidir.
Parasetamolün plazma konsantrasyonu 4. saatte ya da parasetamol alımından sonra ölçülmelidir (Erken plazma parasetamol ölçümlerine güvenilmemelidir.). N-asetilsistein!le tedavi parasetamol aliminin sonrasındaki 24 saate kadar yapılabilir. Bununla beraber N- asetilsistein’in maksimum koruyucu etkisi ilk 8 saattir. 8 saatin sonrasındaki N-asetilsistein’in antidot etkisi belirgin şekilde azalır. Eğer gerekiyorsa hastaya belirlenmiş doz programında intravenöz N-asetilsistein verilmelidir. Eğer kusma bir problem teşkil etmiyorsa oral metionin, hastane dışındaki uzak bölgeler için uygun bir alternatiftir. Parasetamol aliminin 24 saat sonrasında ciddi hepatik yetmezliği bulunan hastaların tedavisi karaciğer birimi ya da zehir merkezine danışılarak yapılmalıdır.