TAXOCEF -IM/IV 1000 mg 1 flakon Dozu

Toprak Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Taxocef dozu, Taxocef dozaj, Taxocef doz aşımı, Taxocef uygulama, Taxocef kullanım şekli, Taxocef kullanımı, Taxocef kullanım süresi, Taxocef açmı tokmu, Taxocef nedir, Taxocef ne için kullanılır, Taxocef nasıl kullanılır, Taxocef faydaları, Taxocef etkileri, Taxocef günde kaç kez, Taxocef sabah mı akşam mı, Taxocef fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uygulama şekli

Pozoloji /uygulama sıklığı ve süresi

TAXOCEF, intramüsküler veya intravenöz enjeksiyon veya intravenöz infüzyon ile uygulanabilir. Doz, uygulama yolu ve sıklığı enfeksiyonun şiddetine, etkenmikroorganizmanın duyarlılığına ve hastanın durumuna göre belirlenmelidir. Duyarlılıktestlerinin sonuçları alınmadan önce tedaviye başlanılabilir.

Yetişkinler:

Hafif ve orta şiddetteki enfeksiyonlarda doz 12 saat ara ile uygulanan 1 g sefotaksim’dir. Ancak doz, enfeksiyonun şiddetine, etken mikroorganizmanın duyarlılığına ve hastanındurumuna göre değişkenlik gösterebilir. Duyarlılık testlerinin sonuçları alınmadan öncetedaviye başlanılabilir.

Ciddi enfeksiyonlarda günlük doz 3 veya 4 bölünmüş doz halinde uygulanan 12 g’ a kadar yükseltilebilir. Duyarlı Pseudomonas türlerinin neden olduğu enfeksiyonlarda genelliklegünlük 6 g üzerindeki dozların uygulanması gerekir.

Uygulama şekli:

İntramüsküler veya intravenöz enjeksiyon veya intravenöz infüzyon ile uygulanır. İntramüsküler ve intravenöz Enjeksiyon:

Flakon içeriği 4 ml enjeksiyonluk su ilave edilerek iyice çözünene kadar karıştırılır. Sarı renkli bir çözelti elde edilir. Renk yoğunluğundaki farklılıklar yeni hazırlanmış çözeltininpotens veya güvenliliğinde herhangi bir değişikliğe işaret etmez. Hazırlanan çözeltinintamamı enjektör içine çekilerek uygulanır.

İntravenöz İnfüzyon:

1-2 g sefotaksim aşağıdaki infüzyon çözeltilerinden birinin 40-100 ml’si içinde çözülür:

• Sodyum Klorür İntravenöz İnfüzyonu BP;

• % 5 Glukoz İntravenöz İnfüzyonu BP;

• Sodyum klorür ve Glukoz İntravenöz İnfüzyonu BP

• Laktatlı Ringer çözeltisi

Sefotaksim yukarıdaki çözeltiler içinde, sulandırıldıktan sonra buzdolabında (2-8°C) 24 saat stabil olarak kalmaktadır. Bu süre zarfında kullanılmamış ise atılmalıdır. Saklama sırasındaçözelti renginde değişiklikler olabilir ancak, uygun saklama koşullarında oluşan budeğişiklikler çözeltinin etkililiği ve güvenliliğinde herhangi bir değişikliğe işaret etmez.Hazırlanan çözelti 20-60 dakikada uygulanmalıdır. Ancak çözeltinin hazırlandığı andakullanılması tavsiye edilir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

Böbrek dışı eliminasyon nedeniyle sadece ileri derecede böbrek yetmezliği olan hastalarda (GFR < 5 ml/dakika = serum kreatinini yaklaşık 751 mikromol/litre) dozun ayarlanmasıgereklidir. 1 g başlangıç yükleme dozundan sonra, günlük doz dozlama sıklığında değişiklikyapılmaksızın yarıya (örn: 12 saatte 1 g’ dan 12 saatte 0.5 g’a, 8 saatte bir 1 g’ dan 8 saatte bir0.5 g’ a, sekiz saatte bir 2 g’ dan 8 saate bir 1 g’ a) indirilmelidir. Diğer hastalarda olduğugibi, enfeksiyonun seyrine ve hastanın genel durumuna göre dozun tekrar ayarlanmasıgerekebilir.

Karaciğer yetmezliği durumunda ise doz ayarlaması gerekmez.

Pediyatrik popülasyon:

Çocuklar:

Genel doz aralığı iki veya dörde bölünmüş dozlar halinde uygulanan 100-150 mg/kg/gün’dür. Çok ciddi enfeksiyonlarda 200mg/kg/gün dozunda uygulanması gerekebilir.

Yenidoğan:

Tavsiye edilen günlük doz iki veya dört eşit doz halinde uygulanan 50 mg/kg’ dır. Ancak, çok ciddi enfeksiyonlarda dozun 150-200mg/kg/güne kadar arttırılması gerekebilir.

Geriyatrik popülasyon:

Böbrek fonksiyonlarına uygun olarak doz ayarlanır.

Doz aşımı ve tedavisi

Doz aşımında, özellikle renal yetmezlik durumunda geri dönüşümlü ensefalopati riski vardır. Sefotaksim serum düzeyleri periton diyalizi veya hemodiyaliz ile azaltılabilir.