TAMOXIFEN 10 mg 250 tablet Yan Etkileri

Med Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Tamoxifen yan etkileri, Tamoxifen etkileri, Tamoxifen zararları, Tamoxifen belirtileri, Tamoxifen uyarılar, Tamoxifen önlemler, Tamoxifen kilo aldırırmı, Tamoxifen zayıflatırmı, Tamoxifen zehirlenmesi, Tamoxifen cinsellik, Tamoxifen sorunlar, Tamoxifen uykusuzluk, Tamoxifen bağımlılık, Tamoxifen bırakma bilgilerini içerir.

Tamoxifen 'e bağlı advers reaksiyonlar hafif yada seyrek olarak şiddetlenir ve tedavinin kesilmesini gerektirmez. Eğer advers reaksiyonlar şiddetli ise, hastalığın kontrolünü kaybetmeden basit bir doz azalması ile kontrol altına alınabilir. Yan etkiler bu duruma cevap vermiyorsa tedaviyi kesmek gerekli olabilir. Tamoxifen ile uzun süreli tedavi esnasında oluşan yan etkiler, meme kanseritedavisinde kullanılan androjen ve estrojenlerin yan etkileri kadar fazla ve şiddetli değildir. İlacın antiestrojenik etkisi (kızarıklık, vajinal, kanama, pruritus vulya) veya genel etkileri (gastrointestinal intolerans, tümmör ağrısı, baş dönmesi, deride döküntü) ve nadir etkileri (sıvı reatnsiyonu ve parsiyel saç dökülmesi) olarak sınıflandırılır. Tamoxifen karaciğer enzim seviyelerinde değişikliklere yol açar ve karaciğer yağlanması, kolestasis, hepatit ve hepatik nekroz gibi karaciğer bıozukluklarına sebep olur.
Sıklıkla bildirilen advers reaksiyonlar;
Sıcak basması, bulantı ve/veya kusmadır. Bu reaksiyonlar hastaların %25'inde görülebilir.
Az sıklıkla bildirilen advers reaksiyonlar;
Grenitoüriner sistem; vajinal kanama ve akıntı, menstürel düzensizlikler Kemik ve yumuşak doku; Tamoxifen tedavisi sırasında şiddetli kemik ve tümör ağrısı meydana gelebilir. ve bazen bu etkiler iyi bir tümör cevabı ile birliktedir. Ağrılar için analjeziğe ihtiyaç olabilir. yumuşak doku hastalığı olan hastalarda önceden var olan lezyomların boyutunda artışlar görülebilir. Bu artış bazen lezyonun içinde ve etrafında belirgin eritem ile birlikte olur, ayrıca yeni lezyonlarda oluşabilir. Kemik ağrı yanması tedavinin başlamasından hemen sonra görünür ve ortadan kalkar.
Seyrek olarak bildirilen advers reaksiyonlar;
Vasküler sistem; Tamoxifen tedavisi esansında seyrek olarak tromboembolik bulgular(derin damar trombozu, pulmoner embolizm, yüzeysel flebit) bildirilmiştir. Bu bulguların oluşumundaki artş tümörü olan hastalarda meydana geldiği bilinmektedir.Tamoxifenin sebep olma ilişkisi ortaya çıkarılmamaıştır.
Reprodüktif siste; Meme kanseri tedavisi için tamoxifen kullanan premono pozal kadınların menstürasyonu önlenmektedir.
Kısa dönem için günde 2 kez 40 mg Tamoxifen ile tadavi edilen kadınlarda reversibl over kistlerinin oluşumu gözlenmiştir.
seyrek olarak görülen diğer advers reaksiyonlar; Hiperkalsemi, periferal ödem, besinlerden tad almama, pruritus vulva, depresyon, baş dönmesi, ve baş ağrısıdır.