SUVATIN 20 mg 84 film kaplı tablet Etkileşimi

Helba Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Suvatin etkileşimi, Suvatin etken madde, Suvatin yardımcı maddeler, Suvatin alkol, Suvatin etkileşim, Suvatin kullananlar, Suvatin dozu, Suvatin kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

Siklosporin:

SUVATIN ve siklosporin birlikte kullanıldığında, rosuvastatinin eğri altındaki alan (EAA) değerleri, sağlıklı gönüllülere göre 7 kat daha yüksek bulunmuştur (Bkz. Bölüm 4.3Kontrendikasyonlar).

SUVATIN ve siklosporinin birlikte kullanılması, siklosporinin plazma konsantrasyonunda bir değişikliğe neden olmamıştır.

Vitamin K antagonistleri:

Diğer HMG-KoA redüktaz inhibitörlerinde olduğu gibi, eş zamanlı vitamin K antagonistleri (örneğin varfarin veya bir diğer kumarin antikoagülanı) kullanan hastalardaSUVATIN tedavisine başlandığında veya SUVATIN dozu yükseltilirken INR(International Normalised Ratio) düzeyi yükselebilir. Tedavinin kesilmesi veya dozunazaltılması INR düzeyini düşürür. Böyle durumlarda, INR’in izlenmesi önerilir.

Gemfibrozil ve diğer lipid düşürücü ilaçlar:

SUVATIN ve gemfıbrozilin birlikte kullanılması, rosuvastatinin maksimum plazma konsantrasyonu (Cmax) ve EAA değerlerinin 2 kat artması ile sonuçlanmıştır (Bkz. Bölüm4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri).

Özel etkileşim çalışmalarından elde edilen verilere göre, fenofıbrat ile farmakokinetik yönden bir etkileşim beklenmez, ancak farmakodinamik etkileşim oluşabilir. Gemfibrozil,fenofıbrat, diğer fıbratlar ve niasinin (nikotinik asit) lipid düşürücü dozları (1 g/gün veyadaha yüksek dozlar), HMG-KoA redüktaz inhibitörleri ile birlikte kullanıldığında miyopatiriskini arttırırlar, bunun nedeni, muhtemelen bu ilaçların tek başına kullanıldığında damiyopatiye neden olmalarıdır. SUVATIN’in 40 mg dozunun bir fıbrat (gemfibrozil vefenofıbrat) ile birlikte kullanılması kontrendikedir(Bkz. Bölüm 4.3 Kontrendikasyonlar veBölüm 4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri). Bu tip hastalarda 5 mg dozlabaşlanmalıdır.

Ezetimib:

SUVATIN ve ezetimibin birlikte kullanımı sonucu E AA veya Cmax değerlerinde bir değişiklik meydana gelmez. Bununla birlikte, SUVATIN ve ezetimib arasında advers etkiaçısından farmakodinamik bir etkileşim vardır(Bkz. Bölüm 4.4 Özel kullanım uyarıları veönlemleri).

Proteaz inhibitörleri:

Esas mekanizması tam olarak bilinmemekle beraber, birlikte proteaz inhibitörünün kullanımı, maruz kalınan rosuvastatin miktarını önemli ölçüde arttırabilir. Birfarmakokinetik çalışmasında, 20 mg rosuvastatin ve iki proteaz inhibitörünün (400 mglopinavir/100 mg ritonavir) kombinasyonu olan bir ilacın sağlıklı gönüllülerde birliktekullanılması, rosuvastatine ait EAA(o-24) ve Cmax değerlerinde yaklaşık olarak sırası ile 2kat ve 5 kat artışla sonuçlanmıştır. Bu nedenle proteaz inhibitörleri kullanan HIVhastalarında birlikte rosuvastatin kullanılması tavsiye edilmemektedir (Bkz. Bölüm 4.4Özel kullanım uyarıları ve önlemleri).

Antiasidler:

Rosuvastatinin, alüminyum ve magnezyum hidroksit içeren bir antasid süspansiyon ile aynı anda kullanılması, rosuvastatinin plazma konsantrasyonunu yaklaşık %50 azaltmıştır.Ancak, antasid, rosuvastatin verilmesinden 2 saat sonra verildiğinde bu etki azalmaktadır.Bu etkileşimin klinik etkisine ilişkin çalışma yoktur.

Eritromisin:

Rosuvastatin ve eritromisinin birlikte kullanılması, rosuvastatinin EAA(o-t) değerinde %20 ve Cmax değerinde %30 azalmaya neden olmuştur. Bu etkileşim, eritromisinin barsakmotilitesini arttırmasına bağlı olabilir.

Oral kontraseptifler/Hormon Replesman Tedavisi (HRT):

Rosuvastatin ve oral kontraseptiflerin birlikte kullanılması, etinil östradiol ve norgestrelin EAA değerlerinde sırasıyla %26 ve %34 oranında yükselmeye neden olmuştur. Oralkontraseptif dozları belirlenirken, bu durum dikkate alınmalıdır. SUVATIN ve hormonreplesman tedavisinin birlikte uygulandığı hastalara ilişkin farmakokinetik veri yoktur, bunedenle benzer bir etki göz ardı edilemez. Ancak bu kombinasyon, klinik çalışmalarda,kadınlarda yaygın olarak kullanılmış ve iyi tolere edilmiştir.

Diğer ilaçlar:

Özel etkileşim çalışmalarından elde edilen veriler göre digoksin ile klinik önemi olan bir etkileşim beklenmez.

Sitokrom P450 enzimleri:

İn vitro ve in vivo çalışmaların sonuçları, rosuvastatinin sitokrom P450 izoenzimleri üzerine inhibitör veya indükleyici bir etkisinin olmadığını göstermektedir. Ayrıca,rosuvastatin, bu izoenzimlerin zayıf bir substratıdır. Rosuvastatinin, flukonazol (CYP2C9ve CYP3A4 inhibitörü) ya da ketokonazol (CYP2A6 ve CYP3A4 inhibitörü) ile klinikaçıdan bir etkileşimi gözlenmemiştir. SUVATIN ve itrakonazol (CYP3A4 inhibitörü)birlikte kullanıldığında, rosuvastatinin EAA değeri %28 artmıştır. Bu küçük artış klinikaçıdan anlamlı değildir. Bu nedenle, sitokrom P450 enzimleri ile metabolizmaya bağlı ilaçetkileşimi beklenmez.