STERIL NOVUXOL 30 gr pomad Farmakolojik Özellikleri

Abbott Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

Farmakoterapötik grup: Yara ve ülserlerin tedavisinde kullanılan ilaçlar, proteolitik enzimler

5.1. Farmakodinamik özellikler

Steril Novuxol® Pomad, klostridium histolitikumun bir enzim preparatıdır ve etkin madde olarak Kollajenaz klostridiopeptidaz A (EC 3.424.3) ve eşlik eden proteazlan içerir. Kollajenazlar natif (doğal) kollajeni parçalayabilen yegane proteolitik enzimlerdir.

®

Steril Novuxol Pomad’ın etkin maddesi Kollajenaz bir enzim preparatıdır.

Yara tabanı, (cerrahi ve/veya enzimatik yara temizlenmesi gibi) çeşitli yara temizleme metotlarıyla nekrotik dokudan temizlenebilirse, yara iyileşme süreci hızlanır. Kollajenaz gibi hidrolitik enzimlerin topikal uygulaması travmatik olmayan bir metottur.

®

Steril Novuxol Pomad, nekrotik dokunun sindirilip giderilmesi böylece yara iyileşme sürecinin hızlandırılması için yaraların temizlenmesinde endikedir. Nekrotik doku, doğal kollajen bağlarıyla yara yüzeyine bağlıdır ve ancak doğal kollajen bağlarının sindirilmesinden sonra enzimatik olarak yaradan uzaklaştırılabilir. Kollajenazlar, doğal kollajen bağlarını sindirebilen tek proteolitik enzimlerdir. Kollajenazlar, kollajen liflerinin apolar bölgesine saldırır. Apolar bölgenin ayrılmasıyla kollajen lifi, kollajen peptidazlar ve spesifik olmayan proteazlarla tamamen sindirilebilen yüksek molekül ağırlıklı peptidlere bölünür.

Kollajenaz, spesifik alt tabaka reaktivitesi nedeniyle fibröz veya globüler proteinlere saldırmadığı için yaraların temizlenmesi için sadece kollajenazın etkisi yeterli değildir.

5.2. Farmakokinetik özellikler

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Toksikolojik anlamda kolajenaz enziminin (klostridiopeptidaz A) iyi tolere edilebildiği kanıtlanmıştır, sağlıklı mukoza ve deri irite olmamıştır. Hasarsız ve yaralı cilde topikal uygulamadan sonra alerjenik potansiyel veya sistemik intolerans reaksiyonları için kanıt mevcut değildir. İmmünolojik çalışmalar, enzimin hasarsız veya hasarlı deriden absorbe edilmediğini göstermiştir.

Enzim ile yıllar boyu elde edilen geniş klinik tecrübeler çerçevesinde, ilave deneysel hayvan çalışmaları gerekmemektedir.