SEVORANE likit %100 (100 ml solüsyon) {Abbvie} Etkileşimi

Abbvie Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Sevorane etkileşimi, Sevorane etken madde, Sevorane yardımcı maddeler, Sevorane alkol, Sevorane etkileşim, Sevorane kullananlar, Sevorane dozu, Sevorane kullanımı bilgisini içerir.

Sevofluranın, cerrahide yaygın olarak kullanılan santral sinir sinir sistemi ajanları, otonom sistem ilaçları, düz kas relaksanları, aminoglikozidler dahil anti-infeksiyon ajanları, hormonlar ve sentetik sübstitüentleri, kan türevleri ve kardiyovasküler ilaçlar gibi geniş bir ilaç grubu ile birlikte uygulanmasının emniyet ve etkinliği açıklanmıştır. Sevofluran uygulanımı barbitüratlarla, benzodiazepinler ve opioidlerle geçimlidir. Benzodiazepinler ve opioidlerin diğer inhilasyon ajanları ile olduğu gibi, sevofluran MAC'ını düşürmeleri beklenir.
Diğer inhilasyonları ile de olduğu gibi, depolarizasyon yapmaya kas relaksanlarının etkisi sevofluran ile artar, bu nedenle sevofluran ile birlikte uygulandığında bu ajanların doz ayarlamaları yapılmalıdır. Sevofluranın süksinilkolin ve depolarize nöromüsküler blokaj üzerine etkisi çalışılmamıştır. Depolarizasyon yapmayan kas relaksanları içinde veküronium, panküronium ve atrakürium ile etkileşim araştırılmıştır.
Spesifik öneriler olmadığı sürece endotrakeal entübasyon için depolarizasyon yapmayan kas relaksanlarının dozunun azaltılması önerilmez.
Sevofluran CO2 absorbanları ile direkt temas ettiğinde düşük miktarlarda bileşik A ve eer miktarlarda bileşik B oluşturur.
Bileşik A seviyeleri; kanister ısısındaki artış, sevofluran anestetik konsantrasyonundaki artış, taze gaz akış hızındaki düşme ve soda lime yerine Baralyme kullanılması ile artar. Klinik uygulamada, soda lime'in CO2 absorbanı olduğu anestezi devresinde en yüksek bileşik A konsantrasyonu pediatrik hastalarda 15ppm, yetişkinlerde 32 ppm'dir. Bununla birlikte baralyme'in CO2 absorbanı olarak kullanıldığı sistemlerde, 61 ppm'e kadar bileşik A konsantrasyonuna rastlanmıştır. Sevofluranın düşük akışlı sistemlerde uygulanması sınırlı olduğu halde, Bileşik A'ya atfedilecek renal disfonksiyon bildirilmemiştir.
Diğer bazı holojenli anesteziklerde olduğu gibi, sevofluran CO2 absorbanları ile direkt temas ettiği zaman minör degradasyon oluşur. Degredasyonun derecesi klinik olarak önemsizdir ve kapalı devreler kullanıldığında doz ayarlaması veya klinik uygulamada değişiklik gerekmez. Soda lime'ye nazaran Baralyme ile daha yüksek bileşik A seviyeleri elde edilir.
Sevofluranın MAC değerleri "yaşın sevofluran MAC'ı üzerine etkileri" tablosunda da görüldüğü gibi azot protoksit ilavesi ile yaklaşık olarak erişkinlerde %50, çocuklarda %25 azalır.