SERUM FIZYOLOJIK izotonik %0.9 10 ml (10 ampül) Zararları

Angelini Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Serum Fizyolojik zararları, Serum Fizyolojik önlemler, Serum Fizyolojik riskler, Serum Fizyolojik uyarılar, Serum Fizyolojik yan etkisi, Serum Fizyolojik istenmeyen etkiler, Serum Fizyolojik cinsel, Serum Fizyolojik etkileri, Serum Fizyolojik tedavi dozu, Serum Fizyolojik aç mı tok mu, Serum Fizyolojik hamilelik, Serum Fizyolojik emzirme, Serum Fizyolojik alkol, Serum Fizyolojik kullanımı bilgilerini içerir.

İstenmeyen etkiler

Sodyum klorür çözeltisinin i.v. yolla tedbirsizce uygulanması (ör; post-operatif olarak ve kalp veya böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalarda) hipernatremiye neden olabilir. Osmotik suilavesi intraselüler hacmi azaltarak başta beyin olmak üzere iç organların dehidratasyonunaneden olabilir. Bu da tromboz ve hemorajiye yol açar.

Aşırı miktardaki sodyum klorürün vücuttaki advers etkileri arasında bulantı, kusma, diyare, abdominal kramp, susuzluk, tükürük ve gözyaşı salgısında azalma, terleme, ateş, hipotansiyon,taşikardi, böbrek yetmezliği, periferik ve pulmoner ödem, solunum durması, baş ağrısı, başdönmesi, huzursuzluk, iritabilite, zayıflık, kas seğirmesi, rijidite, konvülsiyon, koma ve ölümyer almaktadır. Aşırı klor alımı bikarbonat kaybına neden olarak asitleştirici etki gösterir.Sodyum klorür çözeltisini i.v. olarak dikkatli bir şekilde uygulayarak istenmeyen etkilerdenkaçınabilirsiniz.

İzotonik bir çözeltiyle subkütan olarak verildiğinde bu çözeltiyi hipertonik hale getirerek enjeksiyon bölgesinde ağrıya neden olabilir.

Yüksek dozlarda uygulanması sodyum birikmesi, ödem ve hiperkloremik asidoza neden olabilir.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması

Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlanma yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)’ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck,gov.tr;e-posta: tufam@titck.gov.tr; tel: O 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99)