SERTOFEN 50 mg/2 ml enjeksiyonluk çözelti içeren 6 ampül Zararları

World Medicine Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Sertofen zararları, Sertofen önlemler, Sertofen riskler, Sertofen uyarılar, Sertofen yan etkisi, Sertofen istenmeyen etkiler, Sertofen cinsel, Sertofen etkileri, Sertofen tedavi dozu, Sertofen aç mı tok mu, Sertofen hamilelik, Sertofen emzirme, Sertofen alkol, Sertofen kullanımı bilgilerini içerir.

İstenmeyen etkiler

Parenteral deksketoprofen ile yapılan klinik çalışmalarda deksketoprofen trometamol ile ilişkili olma olasılığı bulunduğu rapor edilen advers reaksiyonlar aşağıda tablo şeklinde gösterilmekteolup reaksiyonlar sistem organ sınıfına göre düzenlenip görülme sıklığına göre sıralanmışlardır.

Deri ve deri altı doku bozuklukları

Dermatit, prurit, deridöküntüsü,terleme artışı

Ürtiker, akne,

Stevens .Johnson sendromu, toksikepidermal nekroliz (Lyellsendromu), Anjiyonörotiködem, yüzde ödem,fotosensitivitereaksiyonları

Kas-iskelet ve bağ dokusubozuklukları

Kas sertleşmesi, eklem sertleşmesi,kas krampları, belağrısı

Böbrek ve idrar hastalıkları

Poliüri, böbrek ağrısı, ketonüri,proteinüri

Nefrit veya neffotik sendrom

Üreme sistemi ve meme hastalıkları

Adet dönemi bozuklukları Prostatbozuklukları

Genel

bozukluklar ve kullanım bölgesidurumları

Enjeksiyon yeri ağrısı,enjeksiyon yerireaksiyonları,inflamasyon,yaralanmaveya kanama

Isı artışı, kas yorgunluğu,ağrı, soğukhissi,

Sertlik, periferal ödem

İncelemeler

(laboratuar

testleri)

Karaciğer fonksiyon

testlerinde

anormallikler

Gastrointestinal: En sık gözlemlenen advers olaylar gastrointestinal özelliktedirler. Özellikle yaşlılarda olmak üzere bazen ölümcül seyredebilen peptik ülser, perforasyon veyagastrointestinal kanama meydana gelebilmektedir (Bkz. Bölüm 4.4). İlacın kullanımından sonrabulantı, kusma, diyare, flatulans, kabızlık, dispepsi, karın ağrısı, melena, hematemez, ülseratifstomatit, kolit ve Crohn hastalığında kötüleşme (Bkz Bölüm 4.4 Özel Uyarılar ve Özel KullanımTedbirleri) bildirilmiştir. Daha nadiren gastrit gözlenmiştir. Pankreatit çok nadir bildirilmiştir.Hipersensitivite:NSAİİTer ile yapılan tedaviden sonra hipersensitivite reaksiyonları

bildirilmiştir. Bunların içerisinde (a) non-spesifık alerjik reaksiyonlar ve anafılaksi, (b) astım, ağır astım, bronkospazm veya dispneyi içeren solunum yolu reaksiyonları veya (e) çeşitli türdedöküntüler, kaşıntı, ürtiker, purpura, anjiyoödem ve daha nadiren eksfoliyatif ve büllözdermatozları (epidermal nekroliz ve eritema multiforme dahil) içeren çeşitli deri rahatsızlıklarıyer almaktadır.

NSAİİ tedavisiyle ilişkili olarak ödem, hipertansiyon ve kalp yetmezliği bildirilmiştir.

Diğer NSAİİ’lerde olduğu gibi aşağıdaki istenmeyen etkiler ortaya çıkabilir: Belirgin olarak sistemik lupus eritematozus veya karışık bağ dokusu hastalığı olan hastalarda oluşabilen aseptik

menenjit; ve hematolojik reaksiyonlar (purpura, aplastik ve hemolitik anemi ve nadiren agranülositoz ve medullar hipoplazi).

Stevens Johnson Sendromu ve Toksik Epidermal Nekroliz (oldukça nadir) dahil büllöz reaksiyonlar bildirilmiştir. Işığa duyarlılık.

Klinik araştırmalar ve epidemiyolojik veriler bazı NSAİİ’lerin (özellikle yüksek dozda ve uzun süreli tedavide) kullanılmasına arteriyel trombotik olaylarda (örneğin miyokard enfarktüsü veyainme) hafif risk artışının eşlik edebildiğini ileri sürmektedir (Bkz. Bölüm 4.4).

Daha düşük sıklıkta bildirilen diğer advers reaksiyonlar aşağıdakileri içermektedir: Böbrek: İnsterstisyel nefrit, nefrotik sendrom ve böbrek yetmezliği dahil çeşitli formlardakinefrotoksisite.

Karaciğer: Anormal karaciğer fonksiyonu, hepatit ve sarılık.

Nörolojik ve özel duyular: Görme bozuklukları, optik nörit, baş ağrısı, parestezi, boyun sertliği, baş ağrısı, bulantı, kusma, ateş veya oryantasyon bozukluğu gibi belirtilerle seyreden aseptikmenenjit raporları (özellikle sistemik lupus eritematozus, karışık tip bağ dokusu hastalığı gibiotoimmün hastalıkları olan hastalarda) (Bkz. bölüm 4.4), depresyon, konfüzyon, halüsinasyonlar,kulak çınlaması, vertigo, baş dönmesi, kırgmlık-halsizlik, yorgunluk ve sersemlik hali.

Hematolojik: Trombositopeni, nötropeni, agranülositozis, aplastik anemi ve hemolitik anemi. Dermatolojik: Stevens Johnson Sendromu ve Toksik Epidermal Nekroliz (oldukça nadir) dahilbüllöz reaksiyonlar bildirilmiştir. Işığa duyarlılık.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması

Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar / risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)’ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e- posta:tufam@titck.gov.tr; tel: O 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).