SEREVENT inhaler 25 mcg 120 doz Yan Etkileri

GlaxoSmithKline Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Serevent yan etkileri, Serevent etkileri, Serevent zararları, Serevent belirtileri, Serevent uyarılar, Serevent önlemler, Serevent kilo aldırırmı, Serevent zayıflatırmı, Serevent zehirlenmesi, Serevent cinsellik, Serevent sorunlar, Serevent uykusuzluk, Serevent bağımlılık, Serevent bırakma bilgilerini içerir.

4. Olası yan etkileri nelerdir

Tüm ilaçlar gibi SEREVENT’in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.

Alerjik reaksiyonlar: SEREVENT kullandıktan sonra solunumunuzun aniden kötüleştiğini fark edebilirsiniz. Aşırı hırıltı yaşayabilir ve öksürebilirsiniz. Ayrıca vücudunuzda kaşıntı ve şişme de (genellikle yüz, dudaklar veya boğaz bölgesinde) meydana gelebilmektedir. Bu etkileri yaşamanız veya bunların SEREVENT kullanımından hemen sonra ortaya çıkması durumunda derhal durumu doktorunuza bildiriniz. SEREVENT’e karşı alerjik reaksiyonlar çok seyrek olarak görülmektedir (10.000 kişide 1 kişiden daha az).

Yan etkiler aşağıdaki kategorilerde gösterildiği şekilde sınıflandırılmıştır:

Çok yaygın:    10 hastanın en az birinde görülebilir.

Yaygın:    10 hastanın birinden az, fakat 100 hastanın birinden fazla görülebilir.

Yaygın olmayan:    100 hastanın birinden az, fakat 1.000 hastanın birinden fazla görülebilir.

Seyrek:    1.000 hastanın birinden az görülebilir.

Çok seyrek:    10.000 hastanın birinden az görülebilir.

Bilinmiyor:    Eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor.

Eğer aşağıdakilerden biri olursa SEREVENT’i kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz: Yaygın (10 hastadan birinden daha azını etkiler):

• Kas krampları

• Titreme, Baş ağrısı, Çarpıntı

Titreme, günce iki kez 50 mikrogramdan daha yüksek dozlar uygulandığında daha sık ortaya çıkar. Bunlar geçici olup düzenli tedavi ile azalır.

Yaygın olmayan (100 hastadan birinden daha azını etkiler):

• Döküntü

• Kalp atışlarının normalin çok üstüne çıkması

• Sinirlilik

Seyrek (1.000 hastadan birinden daha azını etkiler):

• Baş dönmesi

• Uykusuzluk

• Kandaki potasyum miktarında azalma

Çok seyrek (10.000 hastadan birinden daha azını etkiler):

• Göz kapaklan, dudaklar, dil gibi yüzün bazı bölgelerinde şişme dahil alerjik reaksiyonlar

• Akciğerlerdeki hava yollarının nefes almayı zorlaştıracak şekilde daralması

• Eklem ağnları

• Ağız ve boğazda tahriş

• Bulantı

• Göğüs ağrısı

Yan etkilerin raporlanması

Serevent, astımı belirgin olarak kötüye giden veya ani kötüleşme gösteren hastalarda, hayatı tehdit edici durum olabileceğinden başlanmamalıdır. Bu durumdaki hastalara Serevent başlandığında ciddi akut solunum olayları, ölüm dahil, Amerika Birleşik Devletleri ve dünyada bildirilmiştir. Raporlardan, bu yan etkilerin Serevent ile ilişkisi tam olarak anlaşılamasa bile yukarıdaki durumlarda Serevent kullanmak uygun değildir. Serevent akut semptomların tedavisinde kullanılmamalıdır. Kısa etkili beta-2 agonistlerin akut durumda kullanılmasının astımda şiddetlenmeye yol açacağının hastalar tarafından iyi bilinmesi son derece önemlidir. Serevent oral ya da inhale kortikosteroidlerin yerine geçmez. Serevent başlandığı zaman kortikosteroid tedavisi azaltılmamalı veya kesilmemelidir. Serevent ile, titreme, subjektif palpitasyon, başağrısı gibi beta-2 agonistlerin farmakolojik yan etkileri bildirilmiştir, bunlar geçici olup, tedaviye devam ile azalır. Bazı hastalarda kardiyak aritmiler (atrial fibrilasyon, supraventriküler taşikardi ve ekstrasistoller dahil) oluşabilir. Bazı hastalarda taşikardi olabilir. Diğer inhalasyon tedavisinde olduğu gibi, dozajdan sonra "wheezing"de artış ile paradoksal bronkospazm görülebilir. Bu durum çabuk etkili inhale bronkodilatörlerle derhal tedavi edilmelidir. Böyle bir durumda Serevent Inhaler derhal kesilmeli ve alternatif tedaviye geçilmelidir. Artralji ve döküntü, ödem ve anjioödemi içeren aşırı duyarlılık reaksiyonları ve çok nadiren kas krampları bildirilmiştir. BEKLENMEYEN BIR ETKI GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.