SERDEP 50 mg 28 film tablet Kontrendikasyonları

Actavis Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Serdep Kontrendikasyonları, Serdep Sakıncaları, Serdep etkileri, Serdep alerji, Serdep kullanım alanları, Serdep zararları, Serdep belirtileri, Serdep kullanım süresi, Serdep kullanım şekli, Serdep etken maddesi bilgilerini içerir.

Kontrendikasyonlar

• SERDEP, sertraline ya da ilacın içeriğindeki yardımcı maddelere karşı aşırı duyarlılığıolduğu bilinen hastalarda kontrendikedir.

ve bölüm 4.5 - Diğer tıbbi ürünlerile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri).

• SERDEP beraberinde pimozid kullanan hastalarda kontrendikedir (bkz. bölüm 4.5 - Diğertıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri).

Uzun QT sendromu/ Torsades de Pointes’e neden olabilen ilaçlar ile birlikte kullanıldığında uzun QT sendromu veya Torsades de Pointes oluşma riskini arttırabilir. Bu nedenle bu türilaçlarla birlikte kullanılmamalıdır.

Serotonin Sendromu (SS) veya Nöroleptik Malign Sendromu (NMS)

Sertralin dahil Serotonin Gerialım İnhibitörleri (SSRI) ile tedavi gören hastalarda Serotonin Sendromu (SS) veya Nöroleptik Malign Sendromu (NMS) gibi hayatı tehdit eden sendromlargörülmüştür. SSRI’lar, serotonin (5-HT) metabolizmasını zayıflatan (MAO inibitörleri dahil)ilaçlar, antipsikotikler, serotonerjik ilaçlar (örn. Triptanlar ve fentanil ve analogları tramadol,dekstrometorfan, tapentadol, meperidin, metadon, pentazosin) ve diğer dopaminantagonistleriyle beraber kullanıldığında SS veya NMS riski artar. SS semptomları mentaldurum değişiklikleri (örn. ajitasyon, halüsinasyon, koma), otonom değişkenlik (örn. taşikardi,değişken kan basıncı, hipertermi) ve/veya gastrointestinal sendromlardır (örn. bulantı, kusma,diyare). Hipertermi, rijidite, vital bulgularda muhtemel hızlı dalgalanmalarla birlikte otonomdeğişkenlik ve mental durum değişiklikleri gibi SS’nin bazı bulguları NMS’ye benzer.Hastalar SS veya NMS sendromu bulguları açısından takip edilmelidir.

Monoamin Oksidaz İnhibitörleri:

Diğer Serotonerjik İlaçlar:

Farmakodinamik etkileşim olasılığından dolayı, triptofan, fenfluramin, 5-HT agonistleri veya bitkisel bir ilaç olan St. John’s Wort (Hypericumperforatum, sarı kantaron) gibi serotonerjiknörotransmisyonun etkilerini artıran ilaçlarla birlikte sertralin alınırken dikkatli olunmalı vemümkünse bu kombinasyonlardan kaçınılmalıdır.

Selektif Serotonin Geri Alım İnhibitörleri (SSRI), Antidepresan veya Antiobsesif İlaçlardan Sertraline Geçiş:

SSRI’lardan, antidepresanlardan veya antiobsesif ilaçlardan sertraline geçiş yapılırken, en uygun zamanlama konusunda sahip olunan kontrollü deneyimler sınırlıdır. Özelliklefluoksetin gibi uzun etkili ajanlardan sertraline geçerken dikkatli ve titiz bir tıbbideğerlendirme yapılmalıdır. Bir SSRI’dan diğerine geçiş için gerekli bir arınma (wash out)zamanı belirlenmemiştir.

Mani/Hipomani Aktivasyonu:

Pazarlama öncesi çalışmalar sırasında sertralin ile tedavi edilen hastaların yaklaşık %0.4’ünde mani veya hipomani aktivasyonu görülmüştür. Bu nedenle mani/hipomani hikayesi olanhastalarda sertralin kullanılırken dikkatli olunmalıdır. Hastanın yakından takibi gereklidir.Manik durum oluşan hastalarda sertralin tedavisi kesilmelidir. Major afektif bozukluğu olanve piyasadaki diğer antidepresanlarla ve antiobsesif ilaçlarla tedavi edilen hastaların küçük biroranında da mani/hipomani aktivasyonu bildirilmiştir.

Şizofreni:

Şizofreni hastalarında psikotik semptomlar şiddetlenebilir.

Konvülsiyonlar:

Sertralin tedavisi sırasında konvülsiyonlar meydana gelebilir. Sertralinin, anstabil epilepsili hastalarda kullanımından kaçınılmalıdır ve epilepsisi kontrol altında olan hastalar dikkatleizlenmelidir. Hastada konvülsiyon gözlenirse sertralin tedavisi kesilmelidir.

İntihar/İntihar düşüncesi veya klinik kötüleşme: