SEFAMAX IM 250 mg 1 flakon Uyarılar

Nobel Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Sefamax uyarılar, Sefamax zararları, Sefamax önlemler, Sefamax riskler, Sefamax yan etkisi, Sefamax alerji, Sefamax alkol, Sefamax hamileler, Sefamax emzirme, Sefamax araç kullanımı, Sefamax fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uyarılar

SEFAMAX tedavisine başlamadan önce hastaların daha önce sefazoline, sefalosporinlere, penisilinlere ya da diğer ilaçlara karşı aşırı duyarlılık reaksiyonu gösterip göstermedikleridikkatle araştırılmalıdır. Beta-laktam antibiyotikler arasında çapraz aşırı duyarlılıkbulunduğundan ve penisilin alerjisi öyküsü bulunanların %10’unda aşırı duyarlılık reaksiyonuortaya çıkabildiğinden, SEFAMAX penisiline duyarlı hastalara uygulanacağında dikkatliolunmalıdır. Alerjik bir reaksiyon görülürse SEFAMAX tedavisi durdurulmalıdır. Ağır akutaşırı duyarlılık reaksiyonlarında, adrenalin tedavisi ve oksijen, intravenöz sıvı, intravenözantihistaminik, kortikosteroid, presör amin uygulanması ve solunum yollarının açık tutulmasıdahil klinik duruma göre diğer acil tedavilerin de uygulanması gerekebilir. Uygulamaöncesinde acil bir durum için tüm olanaklar hazır tutulmalı, hastalar uygulama süresince,ilacın uygulaması tamamlanıncaya kadar dikkatli gözlem altında tutulmalıdır.

Aşağıdaki hasta gruplarında dikkatli kullanılmalıdır:

- Ailevi veya kişisel bronşiyal astım, döküntü veya ürtiker öyküsü olan hastalar,

- Ağır böbrek yetmezliği olan hastalar,

- Yetersiz beslenen, parenteral beslenme uygulanan veya güçten düşmüş hastalar (bu hastalar,K vitamini eksikliği görülebileceğinden dikkatli gözlem altında tutulmalıdır),

-Yaşlı hastalar.

Sefazolin dahil, hemen hemen tüm antibiyotiklerin psödomembranöz kolite neden olabildikleri bildirilmiştir. Bu nedenle, antibakteriyel ilaç tedavisi sırasında ya da sonrasındadiyare gelişen hastalarda psödomembranöz kolit olasılığı göz önünde bulundurulmalıdır.

Psödomembranöz kolit saptanırsa, gerekli terapötik önlemler alınmalıdır. Hafif vakalarda, kullanılan antibiyotiğin kesilmesi genellikle yeterli olurken, orta veya şiddetlipsödomembranöz vakalarında, sıvı-elektrolit tedavisi, protein suplemantasyonu veClostridium diffıcile ’ye karşı etkili bir oral antibiyotik tedavisine başlanmalıdır.

Uzun süreli sefazolin tedavileri sırasında duyarlı olmayan organizmalarda aşırı çoğalma görülebileceğinden dikkatli olunmalıdır.

Sefazolin, böbrek fonksiyonlarındaki azalma sonucunda idrar miktarı azalan hastalarda daha düşük dozlarda kullanılmalıdır (bkz bölüm 4.2).

Diğer beta-laktam antibiyotik tedavilerinde olduğu gibi, böbrek yetmezliği olan hastalarda çok yüksek dozlarda kullanılması durumunda konvülsiyona neden olabilir (bkz. bölüm 4.2).

Sefazolin, başta kolit olmak üzere gastrointestinal hastalık öyküsü bulunan hastalarda dikkatle kullanılmalıdır.

Sefalosporinler protrombin aktivitesi üzerinde bozukluğa neden olabilmektedir. Böbrek veya karaciğer yetmezliği olan hastalar, beslenme güçlüğü çeken hastalar ile uzatılmışantimikrobiyal tedavi gören hastalar ve antikoagülan tedavisi almış hastalar risk altındadır.Risk altındaki ve ekzojen vitamin K verilen hastalarda protrombin zamanı takip edilmelidir.

Sefazolinin prematüreler ve yeni doğanlarda etkinliği ve güvenilirliği henüz saptanmamıştır. Bir aylıktan büyük bebeklerde kullanımı için (bkz. bölüm 4.2).

Bu tıbbi ürün sodyum içerir. Bu durum, kontrollü sodyum diyetinde olan hastalar için göz önünde bulundurulmalıdır.

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Araç ve makine kullanma yeteneği üzerinde bilinen bir etkisi yoktur.